Zupa z botwinką

Botwinka pojawiła się już na pólkach sklepowych, ja wypatrzyłam ją w moim warzywniaku. Będzie znakomitym dodatkiem do wiosennej zupy. Młode liście i pędy buraczków są jadalne, dlatego można wykorzystać je do przygotowania zup, chłodników, sałatek. Ponieważ za oknem pogoda raczej jesienna, zdecydowałam się na ciepłą zupę. Można ją podać z młodymi ziemniakami, drobnym makaronem, jajkiem :)

IMG_8532

 

     Składniki
  • 6 młodych buraczków i kilka łodyżek z liśćmi
  • 2 i 1/2 litra bulionu
  • 1 pietruszka starta na tarce o małych oczkach
  • 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
  • łyżka soku z cytryny
  •  mały kubek śmietanki do zup
  • łyżeczka cukru
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • przyprawa domowa do zup
Do bulionu daję pietruszkę z marchewką, buraczki i łodyżki z liśćmi pokrojone na kawałki. Po zagotowaniu, dodaję sok z cytryny i liście laurowe. Gotuję 15-20 min, dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. Podaję z drobnym makaronem, młodymi ziemniakami, jajkiem lub koperkiem. Smacznego :)

IMG_8531

 

Komentarze: 21

  1. Piotr 15 maja 2014 at 18:32 Reply

    To musi być naprawdę przepyszne

  2. czarodziejka smaków 15 maja 2014 at 19:26 Reply

    pachnie mi już początkami lata :)

  3. Dieta moja pasja. 15 maja 2014 at 20:20 Reply

    Ja mam w ogródku. jeszcze mała ale się doczekam. :)

  4. Ladylaura 15 maja 2014 at 21:05 Reply

    Bardzo apetyczna i pięknie podana.

    • napiecyku 15 maja 2014 at 21:12 Reply

      Dziękuję i pozdrawiam :)

  5. Natalia Poranne 15 maja 2014 at 22:14 Reply

    Uwielbiam tą zupkę <3
    Zdrowa i pyszna 😉

  6. Natalia - Poezja Smaku 16 maja 2014 at 01:14 Reply

    Muszę wpaść na botwinkę do Ciebie! Mąż jej nie lubi i nigdy nie mam okazji jej przyrządzić, a bardzo do niej tęsknię! :)

  7. Salvador Dali 16 maja 2014 at 06:15 Reply

    baardzo lubię to zupę :)
    Jest lekka, wiosenna i buraczana, ot co :)

  8. Magda C. 16 maja 2014 at 08:22 Reply

    Kiedyś jej nie znosiłam, a teraz… mogę jeść garnkami :)

  9. Konczi i Szpileczka 16 maja 2014 at 10:55 Reply

    Cudowna zupka, strasznie taka lubię!!

  10. mojamalakuchnia.wordpress.com 16 maja 2014 at 12:18 Reply

    Uwielbiam botwinkę, a zupę musiała być pyszna! : )

  11. mysza75 16 maja 2014 at 17:39 Reply

    Piękna misulka, piękny kolorek zupki uwielbiam botwinkową. Ale twoja to mi się bardzo podoba.

    • napiecyku 16 maja 2014 at 18:01 Reply

      Witam na blogu i pozdrawiam :)))

  12. Jolanta Strażyc 16 maja 2014 at 19:31 Reply

    Pięknie się prezentuje – cudownie podana. Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 16 maja 2014 at 19:34 Reply

      Również pozdrawiam :)

  13. reni 16 maja 2014 at 21:48 Reply

    Smakowita..ostatnio też taką gotowałam,pozdrawiam

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 16 maja 2014 at 22:42 Reply

    Moja mama ją uwielbia, ja też lubię :)

  15. Królowa Karo 16 maja 2014 at 22:59 Reply

    Dzięki za cynka… chyba w najbliższych dniach i u mnie będzie botwinka.

  16. dżemdżus 16 maja 2014 at 23:15 Reply

    Wyjątkowo piękna i doskonała na tą aurę. Pięknie się prezentuje

  17. lutka40 19 maja 2014 at 22:02 Reply

    zjawiskowy kolor !

  18. Anita 20 maja 2014 at 16:55 Reply

    To pierwsza wiosenna zupa u mnie, nieeee druga, szparagowa pierwsza;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *