Ciasto zebra

Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję. Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam : )

IMG_8192

 

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej +  dodatkowo 2 łyżki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 5 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na najniższych obrotach na sztywno, stopniowo dodaję cukier i żółtka. Nadal ubijam do czasu, kiedy masa będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo, na zmianę dodaję olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączę delikatnie, na najniższych obrotach i tylko do czasu połączenia.
Cisto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję dwie łyżki mąki, do drugiej kakao. Tortownicę o śr.25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na środek, na przemian wylewam masy, jasną i ciemną. U mnie masa z kakao była za gęsta, więc dolałam odrobinę wody gazowanej. Babkę piekłam w temp. 170 stopni. 55 min (do suchego patyczka). Smacznego 🙂

IMG_8187

 

 

komentarzy 27

  1. Natalia - Poezja Smaku 14 maja 2014 at 01:03 Reply

    Ciasto mojego dzieciństwa 🙂

  2. Salvador Dali 14 maja 2014 at 08:01 Reply

    mniam..!
    Bardzo lubię to ciasto za wygląd 🙂

  3. Konczi i Szpileczka 14 maja 2014 at 08:09 Reply

    Uwielbiam zebrę, zdarza mi sie czasem zrobić

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 14 maja 2014 at 12:28 Reply

    Pierwszy raz robiłam to ciasto na kółku kulinarnym w podstawówce 😉 Darzę je wielkim sentymentem i bardzo lubię… Twoje wygląda znakomicie i przywołało pyszne wspomnienia 🙂

  5. Venus 14 maja 2014 at 12:30 Reply

    woooow pięknie to wygląda i też cudnie smakuje

  6. Ladylaura 14 maja 2014 at 13:28 Reply

    Piękne ,koniecznie do zrobienia!.

    • napiecyku 14 maja 2014 at 13:31 Reply

      Dziękuję Laura 🙂

  7. wedelka 14 maja 2014 at 15:16 Reply

    Od razu przypomniało mi się moje dzieciństwo 🙂 Pięknie Ci ta zebra wyszła 🙂

  8. Ewii 14 maja 2014 at 18:16 Reply

    ciasto wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

  9. ulcik 14 maja 2014 at 19:22 Reply

    piękna zebra !!

  10. ozzie 14 maja 2014 at 20:23 Reply

    Jedno z moich ulubionych ciast. Wyszło Ci super puszyste!

  11. Marzena 14 maja 2014 at 21:56 Reply

    Zebra idealna:-))

  12. hebiichigo 14 maja 2014 at 22:05 Reply

    O jak dawno nie jadlam takiego ciasta 🙂
    Wyszlo ci przeslicznie 🙂

  13. Łucja 14 maja 2014 at 22:35 Reply

    Pięknie pasiaste ciacho 🙂 zjadłabym!!

  14. Beata 14 maja 2014 at 22:38 Reply

    Rzeczywiscie przypomina zebrę, ale taką bardzo smakowitą. Ciekawa jestem co robi woda gazowana. Ale czasami taki jeden ciekawy składnik potrafi zmienic konsystencję całego dzieła, dodac ten unikalny smaczek. Moj szwagier np dorzuca piwo (chyba kilka kropli) do przepisu na nalesniki. I są bardzo smaczne. Pozdrawiam Beata

    • napiecyku 14 maja 2014 at 22:39 Reply

      Dziękuję Beatka 🙂

  15. Olka 15 maja 2014 at 17:33 Reply

    Piękna i Smakowita zebra :))

  16. Sikunia 15 maja 2014 at 18:13 Reply

    Proste a jakie efektowne ciasto 🙂

  17. Ania 15 maja 2014 at 19:09 Reply

    pyszne i klasyczne ciacho 🙂

  18. Dieta moja pasja. 15 maja 2014 at 20:19 Reply

    Cudna zeberka, aż mi się zachciało ją zrobić 🙂

  19. Magda C. 16 maja 2014 at 08:22 Reply

    Prześliczne ciasto 🙂

  20. Kasia 16 maja 2014 at 14:57 Reply

    Pamiętam z dzieciństwa, robiłyśmy je namiętnie z koleżankami z podstawówki :)))

  21. mysza75 16 maja 2014 at 17:40 Reply

    Zebra wyszła ci piękna. Będę częściej do ciebie wpadać masz super foty 🙂

  22. Jolanta Strażyc 16 maja 2014 at 19:34 Reply

    Świetny przepis, a ciasto wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂

    • napiecyku 16 maja 2014 at 20:16 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  23. marcela 17 maja 2014 at 22:34 Reply

    mmm… z pewnością bym się skusiła !!!!

  24. aga 22 października 2016 at 22:01 Reply

    Wyszedł mi zakalec 🙁 jak zawsze przy tego typu cieście :/ nie wiem co zle robię. Macie jakiś pomysł?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *