Precelki z rozmarynem

Rzadko kupuję ciasteczka i drobne wypieki. Lubię  piec je sama, a odkąd prowadzę bloga robię to z podwójną przyjemnością. Precelki, które dzisiaj przygotowałam będą smaczną przekąską dla dorosłych i dzieci. Są bardzo łatwe do przygotowania, ciasto jest plastyczne i dobrze się na nim pracuje. W wersji na słono można dodać sezam, mak lub rozmaryn. W wersji słodkiej warto posypać je brązowym cukrem, a do ciasta dodatkowo dodać cukier waniliowy:)

IMG_3999

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli

Do posmarowania precelków przygotowałam sezam, jajko i łyżkę mleka.

  1. Drożdże rozcieram z cukrem i śmietaną.
  2. W dłoniach rozcieram mąkę z masłem, dodaję śmietanę z drożdżami i resztę składników. Wyrabiam elastyczne ciasto.
  3. Ciasto owijam folią i daję do lodówki na pół godziny.
  4. Odrywam z ciasta małe kawałki, palcami formuję cieniutkie wałeczki i zawijam na kształt precelka.
  5. Precelki smaruję jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypuję sezamem.
  6. Piekę ok.15 min. w temp.180 stopni. Smacznego!!!

IMG_3999

Komentarze: 31

  1. Ladylaura 12 marca 2014 at 18:55 Reply

    Piękne ,idealny kształt , dobra ręka.

  2. renia 12 marca 2014 at 19:56 Reply

    Wyglądają przepysznie i jakie równiutkie:))Pozdrawiam serdecznie:))

  3. Jolanta Strażyc 12 marca 2014 at 20:36 Reply

    Świetny przepis. Wyglądają pięknie i baaardzo apetycznie :)

  4. Iwona 12 marca 2014 at 21:01 Reply

    wiedziałam że robię błąd wchodząc tu na głodniaka :)))

  5. Ela 12 marca 2014 at 21:03 Reply

    Wyglądają tak apetycznie :) Pozdrawiam :)

  6. Magda C. 13 marca 2014 at 13:26 Reply

    Piękne precelki! Uwielbiam takie, muszę w końcu sama spróbować zrobić :)

  7. garcinia cambogia at walmart 13 marca 2014 at 13:37 Reply

    Wow! This blog looks just like my old one!
    It’s on a entirely different topic but it has pretty much
    the same layout and design. Outstanding choice of colors!

    • napiecyku 13 marca 2014 at 13:44 Reply

      Thank you:))

  8. Królowa Karo 13 marca 2014 at 13:43 Reply

    Też mi się marzy upiec jakieś ciasteczka i to będzie chyba mój kolejny post.

  9. antynomiczna 13 marca 2014 at 14:46 Reply

    aż ślinka cieknie, prezentują się wyśmienicie!

  10. Ola 13 marca 2014 at 16:23 Reply

    Cięzko Cię po wpisie znaleźć, dobrze, że link jest w google conect:)
    bardzo ładne te precelki wyszły, jak profesjonalne~!

    • napiecyku 13 marca 2014 at 18:38 Reply

      Dziękuję Ola,rzeczywiście po zmianie adresu czasami link nie działa jak powinien:))

  11. Salvador Dali 13 marca 2014 at 17:28 Reply

    no i bomba! Kształt idealny :)

  12. Olka 13 marca 2014 at 19:14 Reply

    IDEALNE KSZTATY….moje nie bylyby tak piękne.
    Przydałby się jeden na jutrzejsze śniadanko….. ;))

  13. simply lifetime 13 marca 2014 at 19:35 Reply

    cudnie wyglądają :)

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 13 marca 2014 at 20:14 Reply

    A jak pięknie wyglądają! Cudne te precelki :)

  15. studentka na diecie 13 marca 2014 at 20:47 Reply

    O precelki w wersji na słono – poproszę jednego! ;D

  16. Natalia - Poezja Smaku 14 marca 2014 at 01:29 Reply

    Ale uroczo wyglądają! :)

  17. Venus 14 marca 2014 at 13:30 Reply

    mając takie śniadanko aż chce się wstawać rano 😛

  18. Kokilka 14 marca 2014 at 15:53 Reply

    mogę jednego? albo od razu dwa? 😉

  19. Kuchnia u Krysi 14 marca 2014 at 20:29 Reply

    Rozmaryn to jedno z moich ulubionych ziół. Często dodaję do mięsa. Ale widzę, że świetnie wygląda również w precelkach. Mam ochotę na jednego :)

  20. Sikunia 14 marca 2014 at 20:42 Reply

    Ciekawy pomysł zaserwowania precelków z ziołami :)

  21. KuchAsia 14 marca 2014 at 22:11 Reply

    mi też ślinka cieknie! mniam!

  22. lutka40 14 marca 2014 at 22:27 Reply

    Kurcze – bardzo ładny i apetyczny wygląd

  23. Łucja 14 marca 2014 at 23:51 Reply

    Piękne precelki :) chętnie bym pochrupała!

  24. Lukasz 15 marca 2014 at 10:20 Reply

    ale fajne precelki na kazda pore dnia, Zapraszam i na mojego bloga

    • napiecyku 15 marca 2014 at 12:34 Reply

      Dziękuję, na pewno odwiedzę:)

  25. Konczi i Szpileczka 15 marca 2014 at 18:01 Reply

    Super, są śliczne

  26. kulinarny blog samanthy 16 marca 2014 at 10:12 Reply

    Wspaniałe ciasteczka i pyszne na pewno :)

  27. AnnaA-G 17 marca 2014 at 09:43 Reply

    mniam:)

  28. Ania 18 marca 2014 at 21:42 Reply

    jakie równiutkie:) i do tego nieskończone warianty smakowe:D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *