Placuszki brokułowe

Placki brokułowe będą alternatywą dla ziemniaków, oraz smacznym dodatkiem do surówek i mięs. Użyłam brokułów i ziemniaków w stosunku 1:1, dodałam jajko i przyprawę gyros. Jest to również pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Te placki-kotlety najbardziej smakują na ciepło:))

IMG_4855

 

Składniki

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g brokułów ugotowanych i dobrze odsączonych bez łodyżek
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • bułka tarta
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu lub innego twardego sera
  • olej do smażenia

 

Brokuły i ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję jajko, przyprawę gyros i wszystko dokładnie mieszam. Z masy formuję małe placuszki, każdy obtaczam w panierce z bułki tartej i sera. Smażę krótko, kiedy panierka się zrumieni, obracam na drugą stronę. Po usmażeniu osuszam na papierowym ręczniku. Podaję ciepłe. Smacznego:)

IMG_4855

Komentarze: 21

  1. magma 28 marca 2014 at 14:49 Reply

    świetny pomysł, zapisuję przepis:)

  2. Natalie 28 marca 2014 at 15:26 Reply

    Coś dla mnie! :)

  3. ewelina 28 marca 2014 at 16:55 Reply

    wyglądają strasznie apetycznie:)

  4. zufik 28 marca 2014 at 18:32 Reply

    pyszności, dawno nie robiłam nabrałam ochoty:)

  5. Ladylaura 28 marca 2014 at 18:40 Reply

    Bardzo fajne !.

  6. lekkibrzusio 28 marca 2014 at 21:37 Reply

    o jakie to musi być pyszne!

  7. voncologne 28 marca 2014 at 22:27 Reply

    Ooooooo! To coś dla mnie! :)

  8. sarenka 28 marca 2014 at 23:51 Reply

    Ale superzieloniaste!

  9. Jolanta Strażyc 29 marca 2014 at 14:45 Reply

    Bardzo fajny przepis. Już sobie wyobrażam jakie muszą być pyszne :)

  10. jula 29 marca 2014 at 20:42 Reply

    ale grubaśne. apetyczne <3

  11. kulinarny blog samanthy 29 marca 2014 at 20:52 Reply

    Zaintrygował mnie przepis, na pewno spróbuję :)

  12. Kaś 30 marca 2014 at 11:36 Reply

    bardzo je lubię, zaraz obok kalafiorowych :)

    • napiecyku 30 marca 2014 at 12:08 Reply

      Kalafiorowe i brokułowe prawie nie różnią się smakiem:))

  13. Pati 30 marca 2014 at 21:39 Reply

    Dla mnie pychota!

  14. wenus-lifestyle 31 marca 2014 at 15:47 Reply

    Wow, z wielką przyjemnością takie przygotuję. Zapisuję przepis 😉

  15. przystań 31 marca 2014 at 17:50 Reply

    Apetycznie i kolorowo na pewno świetne pozdrawiam zapisuje przepis

  16. Back Taste 31 marca 2014 at 17:58 Reply

    Bardzo mi przypadł do gustu przepis:) robiłam już z kalafiora, selera, kapusty, cukinii ale nie z brokuła. Na pewno do wypróbowania w najbliższych dniach:)

  17. studentka na diecie 31 marca 2014 at 20:35 Reply

    Prześliczny kolor mają! 😀

  18. dżemdżus 1 kwietnia 2014 at 18:12 Reply

    Kupuję, idę robić (w lodówce dogorywa brokuł)

  19. Magda C. 3 kwietnia 2014 at 19:56 Reply

    Jaki świetny kolor! Muszę takie zrobić :)

  20. dżemdżus 4 kwietnia 2014 at 10:41 Reply

    Placki/kotleciki zrobione są rewelacyjne. Dodałam do nich kuminu (ostatnio mojej ulubionej przyprawy), biliśmy się o ostatniego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *