Bułeczki maślane

Już nie pamiętam kiedy piekłam domowe pieczywo, dlatego tydzień zaczynam od przygotowania maślanych bułeczek. Kiedy robiłam zdjęcia, bułki były jeszcze ciepłe, a w kuchni unosił się wspaniały zapach świeżego pieczywa. Przepis można uprościć i do środka nie dodawać już masła, wtedy ciasto dzielimy na równe części, z każdej robimy rulonik, który z kolei zwijamy na kształt ślimaka. Bułeczki będą idealne na śniadanie, na pewno zasmakują już bez dodatku masła z konfiturą, miodem, czy powidłami:)

IMG_3792

Składniki

  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Do posmarowania bułeczek

  •  2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • rozkłócone jajko, oraz sezam lub mak do posypania.
  1. Do ciepłego mleka dodaję pokruszone drożdże i cukier, całość zostawiam w ciepłym miejscu na kilka minut
  2. Trzy łyżki masła rozpuszczam i dodaję do zaczynu, wraz z przesianą mąką, jajkiem i solą. Całość wyrabiam, jeżeli ciasto będzie się się kleić dosypuję trochę mąki. Wyrabiam do czasu, kiedy ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przykrywam lnianą ściereczką i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
  3. Gotowe ciasto dzielę na 8 równych części. Każdą część rozciągam na cieniutki placek. Placki smaruję rozpuszczonym masłem i zwijam w cieniutki rulonik, następnie każdy rulonik zwijam na kształt ślimaka. Koniec ślimaka dokładnie przyklejam do bułeczki.
  4. Bułki układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę ok.15 min. w temp. 190 stopni, do czasu kiedy bułeczki się zrumienią. Smacznego :)

IMG_3712

IMG_3731

IMG_3792

Tagi:

Komentarze: 26

  1. Kuchnia u Krysi 3 marca 2014 at 17:46 Reply

    Świetny prosty przepis. Bardzo mi się podoba. A bułeczki mają taki ładny kształt ślimaczków, że nabrałam ochoty na nie, bo tak kuszą, że chyba jutro upiekę :)

    • napiecyku 3 marca 2014 at 17:56 Reply

      Dziękuję:))

  2. simply lifetime 3 marca 2014 at 19:09 Reply

    takie bułeczki to istne niebo w gębie! :)

  3. voncologne 3 marca 2014 at 19:15 Reply

    Te zdjęcia mnie zniewoliły!!!
    Lepiej uciekam, bo zaraz będę oblizywać monitor…hihi!

  4. Ladylaura 3 marca 2014 at 19:37 Reply

    Wspaniałe ,robiłam raz ze smarowaniem rozpuszczonym masłem i pamiętam ,że zachowały świeżość dłużej .

    • napiecyku 3 marca 2014 at 20:42 Reply

      Pozdrawiam Serdecznie:))

  5. Jolanta Strażyc 3 marca 2014 at 20:15 Reply

    Chętnie bym spróbowała :) Świetny przepis – bułeczki wyglądają wyśmienicie :)

  6. Ela 3 marca 2014 at 20:21 Reply

    Ale delicje i pewnie z domowymi powidłami będą smakować doskonale :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  7. Salvador Dali 3 marca 2014 at 20:37 Reply

    zrobiłaś je cudowne!!

  8. studentka na diecie 3 marca 2014 at 23:24 Reply

    Prześliczne! 😀 Wyobrażam sobie ten unoszący się zapach :))

  9. Magda C. 4 marca 2014 at 08:22 Reply

    Jakie śliczne! Zakochałam się w nich :) Muszę zrobić!

  10. Ava Valk 4 marca 2014 at 11:29 Reply

    Aż chce się wstać!!!

  11. ma fleur 4 marca 2014 at 12:23 Reply

    no i wiem jak spędzę dzisiejszy wieczór :) oby tylko gorączkowanie syna nie pokrzyżowało mi planów. Pozdrawiam serdecznie

    • napiecyku 4 marca 2014 at 18:01 Reply

      Dziękuję i pozdrawiam:))

  12. mojamalakuchnia.wordpress.com 4 marca 2014 at 13:06 Reply

    Za sam zapach tych bułeczek oddałabym wiele : )

  13. Gosia 4 marca 2014 at 17:07 Reply

    Mmmmm ;-); jeszcze do tego kawusia z mlekiem; swoje konfitury i wolny dzień;żeby po takim śniadanku nie musieć iść do pracy ;-).

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 4 marca 2014 at 17:32 Reply

    Wspaniałe bułeczki, wyglądają tak pysznie, ze od razu ma się ochotę je zrobić :)

  15. zakateksmaku 4 marca 2014 at 18:58 Reply

    Cudowne, domowe bułeczki! Pycha:)

  16. Noc Majowa 4 marca 2014 at 20:24 Reply

    Wspaniałe! Trochę podobne do bułeczek cynamonowych, na pewno je zrobię :-)

  17. dżemdżus 4 marca 2014 at 20:32 Reply

    Prześliczne zdjęcia, bardzo pięknie zakręcone maślane bułeczki. Szkoda, że człowiek na dicie.

  18. Venus 4 marca 2014 at 21:10 Reply

    super Ci one wyszył :)

  19. Venus 4 marca 2014 at 21:11 Reply

    super ci wyszły

  20. Ciążowe Zachcianki 4 marca 2014 at 22:24 Reply

    Idealne na śniadanie:) Wyglądają jak sklepowe – w tym przypadku to komplement:)

  21. Natalia - Poezja Smaku 5 marca 2014 at 00:47 Reply

    Ale ślicznoty! Świetny kształt :)

  22. KuchAsia 5 marca 2014 at 21:21 Reply

    mm! na pyszne śniadanko!:)

  23. Andrzej 4 maja 2015 at 20:26 Reply

    Świetny i prosty przepis. A do opisanego zapachu jeszcze zapach świeżo mielonej kawy i piękny początek dnia :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *