Drożdżowe z kakao

Strucla, zawijaniec i rolada, to w zasadzie te same ciasta. W kuchni staropolskiej strucla drożdżowa z makiem była bardzo lubianym ciastem, podawano ją na Wigilię, weselach i innych ważnych uroczystościach. Ja robię struclę z kakao, lubimy ją na kolację czy śniadanie do kubka gorącego mleka. Tajników pieczenia drożdżowego ciasta nauczyła mnie mama w trudnych latach osiemdziesiątych, wtedy takie ciasto było prawdziwym rarytasem. Gorąco Polecam!!!

IMG_5323

Składniki

  • 500 g mąki pszennej przesianej
  • 5 dkg drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 10 pełnych łyżek cukru
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 8 łyżek dobrego kakao
  • 1/2 szklanki oleju w temp. pokojowej
  • 100 g zmrożonego masła

IMG_5374

Wykonanie

  1. W miseczce mieszam drożdże z letnim mlekiem i z dwoma łyżkami cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilka minut.
  2. Kiedy drożdże się spienią dodaję szklankę mąki, jajko, żółtko, wszystko mieszam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na kilka minut
  3. Kiedy zaczyn podrośnie daję resztę mąki i olej. Wyrabiam ciasto ok.8min, do czasu aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Ciasto zostawiam w miseczce, przykrytej lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce np. w pobliżu kaloryfera na ok.40min. Ciasto powinno podwoić objętość
  5. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na dwa kwadraty. Każdy równomiernie posypuję kakao, cukrem i zmrożonym masłem startym na tarle o dużych oczkach.
  6. Kwadraty zawijam w rolady i smaruję rozkłóconym jajkiem. Każdą przekładam do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i daję do nagrzanego piekarnika. W moim piekarniku piekę 30min. w temp.190 stopni. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *