Drożdżówka z serem i budyniem

Like this at Facebook!

W rodzinie wszyscy lubią drożdżowe, dlatego często gości na moim piecyku. Bułeczki sprawdzają się na śniadania i kolacje, a w plecaku jako prowiant na jednodniową wycieczkę. My lubimy te bułeczki na ciepło, dlatego przed posiłkiem często je podgrzewam w opiekaczu. Polecam!!!

IMG_3496

Składniki

  • 500 g.mąki
  • 5 dkg.drożdży
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanka oleju
  • 2 łyżki cukru

Składniki na farsz

  • torebka budyniu waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanka mleka
  • 150 g. serka naturalnego do kanapek
  • 1 cukier waniliowy
  • garść rodzynek

W letnim mleku rozcieram drożdże, cukier i zostawiam w ciepłym miejscu. Kiedy zaczyn zacznie pracować dodaję jajko z żółtkiem, pół szklanki mąki, mieszam i ponownie zostawiam na kilka minut. Dosypuję resztę maki, olej i wyrabiam ciasto do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.45 min.

Z 1 i 1/3 szklanki mleka robię budyń, dodaję cukier waniliowy. Przestudzony budyń mieszam z serkiem i rodzynkami.

Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości 0, 5 – 1 cm., rozsmarowuję farsz, zwijam roladę zaczynając od szerszego boku. Ponieważ ślimaczki lubią się rozkręcać podczas pieczenia, starannie zlepiam brzegi rolady. Roladę kroję na 2-3 cm. kawałki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piekę 15 min. w temp.180 stopni. Smacznego!!!

IMG_3494

Komentarze: 2

  1. Julia 18 maja 2016 at 14:40 Reply

    Witam ! Drozdowki wyglądają naprawde smakowicie 😀 Mam parę pytań : czy konieczna jest taka ilość oleju i czy coś sie stanie jeżeli dam mniej ? Czy ciasto wyjdzie z mąki np kukurydzianej ? I ostatnie, ile wychodzi z tego sztuk ?

    • napiecyku 18 maja 2016 at 16:01 Reply

      Można dać mniej oleju. Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową typ 650 lub pomieszać pszenną z mąką z ciecieżycy. Sama mąka kukurydziana raczej się nie sprawdzi, ciasto może wyjść ciężkie i kluchowate. Można też dać mieszankę mąki bezglutenowej, albo pomieszać mąkę pszenną z kukurydzianą. Nie pamiętam ile było sztuk, ale na pewno wyjdzie jedna duża blacha drożdżówek. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *