Home Dania i dodatkiRyby Kotleciki z tilapii ze szczypiorkiem

Kotleciki z tilapii ze szczypiorkiem

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email
Like this at Facebook!

Kotleciki z ryby stanowią świetną alternatywę dla ryby smażonej w tradycyjny sposób. Można je podać z jogurtowym dipem, czy po prosu  z surówką i ziemniakami pieczonymi lub z wody. Ja dodaje do nich więcej pieprzu i czosnku, mają wtedy bardziej wyrazisty smak. Polecam:)

IMG_3455

Składniki

  • 450g filetów z tilapii
  • 1 jajko
  • 3/4 małej bułki pszennej namoczonej w mleku
  • 3  zmiażdżone ząbki czosnku
  • szklanka bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Filety rozmrażam, myje i osuszam. Owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku lub opiekaczu 12 min. Następnie przekładam do miseczki, dodaje bułkę,/ wcześniej namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą/, posiekany szczypiorek, jajko, czosnek, sól i pieprz. Wszystko łączę  w maszynce do mięsa lub miksuje blenderem. Z rybnej masy formuje małe kotleciki, delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę z obydwu stron na złoty kolor. Smacznego!!!

IMG_3447

Powiązane posty

Zostaw komentarz