Potrawka z żołądków kurzych

Like this at Facebook!

Żołądki kurze są bardzo bogatym źródłem  fosforu, potasu, białka, ale niestety również cholesterolu. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na tą potrawę. Ja zrobiłam potrawkę z żołądków jako samodzielne danie, ale można  zrobić gulasz jako dodatek do kasz, czy ziemniaków. Polecam:)

IMG_3321

Składniki

  • 1 kg. żołądków kurzych
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paseczki
  • 1 papryka chili pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 2 łyki masła
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek, liść laurowy, owoc jałowca po łyżeczce
  • sól, pieprz
  • pietruszka do posypania

Sposób przygotowania

Żołądki myję dokładnie, każdy z osobna pod bieżącą wodą. Kroję w paseczki, zalewam zimną wodą i gotuję. Po godzinie dodaję przyprawy i zioła. Cebulkę i czosnek przesmażam na łyżce masła, dodaję papryki, smażę ok. 3 min, często mieszając. Paprykę z cebulką dodaję do żołądków. Z łyżki masła i łyżki mąki robię zasmażkę. Zasmażkę dodaję do całości, przyprawiam i gotuję aż żołądki będą miękkie. Na talerzu dodaję posiekaną pietruszkę. Smacznego!!!

IMG_3316

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *