Szaszłyki to prosty pomysł na weekendową przystawkę dla gości lub atrakcyjny obiad. Podane z ryżem lub kaszą stanowią pełnowartościowe danie. Na szaszłyki z wieprzowiną zwykle wybieram polędwicę, ma bardzo delikatne…
-
-
Pyszny i leciutki tort mojej mamy. Kiedyś z masą maślano-jajeczną, teraz z mascarpone. Masy jest nie za dużo, w sam raz, żeby zadowolić każdego łasucha. W czasach kiedy słodycze były…
-
Dania z warzywami i jarskieSałatki i surówkiŚniadania
Wiosenna sałatka ze szparagami i twarożkiem
autor adminautor adminNa wiosnę wszyscy mamy ochotę na warzywne sałatki. Bohaterem mojej jest sos z twarożku i oleju lnianego. Ten sos wg. mnie, idealnie nadaje się do wiosennych sałatek. Połączenie twarogu i…
-
Rzadko jemy mięso wołowe, ale jeżeli już, to zawsze ze smakiem 😉 Dobrze przygotowana wołowina smakuje wyjątkowo. Ja marynuję mięso przynajmniej dwa dni, obracam mięso co kilka godzin, tak aby…
-
Dania z warzywami i jarskieKuchnia staropolska
Galaretka drobiowa z brokułami
autor adminautor adminSyn złożył zamówienie na galaretkę na swoje imieniny, w dzień św. Patryka często wpadają mili, ale bardzo głodni goście. Przygotowałam lekką galaretkę z drobiu, groszku i brokuła. Potrawa bardzo lekka…
-
Kiedy robię żeberka zawsze sięgam po ten stary przepis mojej mamy. Jednak tym razem, po raz pierwszy sięgam po olej Kujawski z czosnkiem. Olej tak intensywnie wypełnia mięso czosnkowym aromatem,…
-
Dania z warzywami i jarskieObiadySałatki i surówki
Sałatka z polędwicą i czosnkowymi grzankami
autor adminautor adminTego typu sałatki, są idealne na poczęstunek dla gości, lub na kolację we dwoje. Sałatkę można modyfikować, zastępując mięso wieprzowe np. filetem z kurczaka lub kaczki. Zamiast sezamu sprawdzi się…
-
Kasza jaglana to królowa kasz, bogata w witaminy z grupy B, krzemionkę, kwas foliowy i minerały. Dodatkowo nie zawiera glutenu, jest zalecana dla chorych na celiakię i alergików. Bardzo wskazana…
-
Dania z warzywami i jarskieObiady
Szaszłyki ziołowe z cielęciną i pieczarkami
autor adminautor adminDo szaszłyków lubię dodawać ulubione warzywa, nie może zabraknąć cebulki, pomidorków koktajlowych czy pieczarek. Mięso, to przeważnie drób, polędwica i cielęcina, koniecznie marynowane w aromatycznych olejach Kujawskich. W sprytny sposób…
-
Ciasto z jabłkami lub szarlotka, dla mnie wszystkie ciasta jabłkowe są zupełnie wyjątkowe. W zależności od gatunku dodanych jabłek, za każdym razem smakują inaczej. Można je podać na ciepło z lodami…