Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Klopsy jaglane z kurczakiem

Klopsy jaglane z kurczakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pożywne klopsy z kaszy jaglanej, mięsa kurczaka i cebuli, podane z gęstym sosem pomidorowym. Klopsów nie smażę, tylko obgotowuję w sosie. Na sos zużyłam gotowy przecier pomidorowy, który zrobiłam jesienią ze świeżych pomidorów. Zimą można kupić gotową pulpę w kartoniku lub w słoiczku. Posiłek bardzo smaczny, pożywny i sycący, z czystym sumieniem polecam dla młodszych dzieci 🙂

DSC_3571

Składniki / 4 osoby
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 zmielone filety z kurczaka ( u mnie 600 g )
  • 2 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • 100 g słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • oliwa
  • 1000 g sosu pomidorowego
Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie. Daję do garnka, dolewam 2 szklanki wody, dodaję dwie łyżeczki soli i gotuję. Od zagotowania gotuję około 12 minut i odstawiam pod przykryciem do napęcznienia na 15 minut.
Cebulę i czosnek drobno kroję i krótko przesmażam na oliwie, do zeszklenia.
Do miseczki daję kaszę, zmielone mięso, cebulkę z czosnkiem i zioła. Wszystko dokładnie mieszam. Masę można doprawić solą i pieprzem.
Z masy odrywam mniejsze kawałki i formuję w dłoniach okrągłe klopsy.
Na głębokiej patelni podgrzewam sos pomidorowy, doprawiam go solą i pieprzem. Jeżeli lubicie, można dodać słodką śmietankę.
Do gorącego sosu dodaję klopsy, duszę je na bardzo małym ogniu około 10 minut, pod przykryciem. Po tym czasie, ostrożne obracam klopsy i ponownie gotuję około 10 – 15 minut.
Na talerzu, klopsy można posypać świeżą, lub suszoną pietruszką i podać z brokułami gotowanymi na parze. Smacznego 🙂

DSC_3591

DSC_3593

Powiązane posty

17 komentarzy

lena 17 stycznia 2016 - 21:05

Bardzo apetyczne:)

Odpowiedź
Ladylaura 17 stycznia 2016 - 21:14

Uwielbiam je!.

Odpowiedź
marcelina 17 stycznia 2016 - 22:17

Wyglądają fantastycznie te klopsiki! Apetyt rośnie a tu taka późna godzina 🙂

Odpowiedź
Nemi 17 stycznia 2016 - 22:38

Pyszności 🙂

Odpowiedź
AZgotuj 18 stycznia 2016 - 11:35

przepyszne 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 18 stycznia 2016 - 11:37

smakowite to mało powiedziane;) można je jeść oczami!

Odpowiedź
rosier 18 stycznia 2016 - 11:40

Na pewno zrobię, bo pysznie się zapowiada no i szybko się robi.
Dzięki za przepis.:)

Odpowiedź
Ania 18 stycznia 2016 - 12:04

smaczne i zdrowe klopsy 🙂 z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam, ale ostatnio chodzi za mną ta myśl 🙂

Odpowiedź
Iwona 18 stycznia 2016 - 19:07

Bardzo dobre są takie klopsiki, robiłam już 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 stycznia 2016 - 19:14

Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 18 stycznia 2016 - 22:08

Bardzo fajny pomysł. Takie klopsiki są na pewno przepyszne, zdrowie i tak świetnie się prezentują! :)))

Odpowiedź
Monica 19 stycznia 2016 - 09:26

Ależ świetny pomysł! Muszą być przepyszne 🙂
pozdrawiam!

Odpowiedź
beti 20 stycznia 2016 - 18:54

Super pomysł :))

Odpowiedź
Ola in the kitchen 20 stycznia 2016 - 21:26

Przepyszny pomysł na obiad 😀

Odpowiedź
Anika 21 stycznia 2016 - 07:24

Świetna propozycja obiadowa! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 stycznia 2016 - 14:59

Wyglądają bardzo apetycznie i chętnie zobaczyłybyśmy je na naszym talerzu 🙂

Odpowiedź
Ela 22 stycznia 2016 - 20:48

Dziękuję za ten przepis ! Jestem fanką kaszy jaglanej w każdej postaci !!
Pozdrawiam

Odpowiedź

Zostaw komentarz