Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Filet z indyka caprese

Filet z indyka caprese

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Na wiosnę rosną apetyty na lżejsze i zdrowsze posiłki. Moja dzisiejsza propozycja, to kotlety indyka z marynaty, w letniej odsłonie z pomidorem, mozzarellą i z octem balsamicznym. Mięso drobiowe, bardzo zyskuje w takim towarzystwie –  delikatny ser mozzarella i wykwintny, słodko – kwaśny smak octu balsamicznego. Zapraszam na przepis, obiad stygnie 🙂

                                                                  Składniki
  • mały filet z indyka pokrojony na plasterki
  • dwa pomidory bez skórki
  • ser mozzarella kulka ( około 120 g )
  • sól i pieprz do smaku
                                                                 Marynata
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wszystkie składniki na marynatę mieszam.
Kotlety z indyka delikatnie rozbijam, delikatnie posypuję solą i pieprzem, daję do szklanej miseczki, dodaję marynatę. Wszystko mieszam tak, aby kotlety delikatnie pokryły się miksturą. Mięso z marynatą, daję do lodówki na około 60 minut.
Z pomidorów ściągam skórkę i kroję na plasterki. Ser kroję na plasterki o grubości około 0, 5 cm.
Na patelni z grubym dnem, rozgrzewam 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej, daję kotlety i smażę na małym ogniu, z każdej strony na rumiano.
Pod koniec smażenia, na każdym kawałku kładę plasterek pomidora i plasterek mozzarelli, przykrywam patelnię. Po około 1 minucie, ser zaczyna się topić.
Tuż przed podaniem, każdą porcję delikatnie spryskuję octem balsamicznym. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Gotowanie...to proste ! 17 kwietnia 2018 - 17:55

Tak podany filecik, zjadła bym z ze smakiem 🙂

Odpowiedź
Magdalena 17 kwietnia 2018 - 19:58

takiemu obiadowi nie odmówię 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 18 kwietnia 2018 - 21:50

Bardzo apetyczny pomysł na obiad! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 19 kwietnia 2018 - 12:08

Na pewno bardzo smaczne danie ale najbardziej zaciekawiła nas ta piękna patelnia 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 21 kwietnia 2018 - 16:31

bardzo lubię to połączenie 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 30 kwietnia 2018 - 22:28

Zapisałam do ulubionych i na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji

Odpowiedź

Zostaw komentarz