Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Szybkie ciasto – rolada z jabłkami

Szybkie ciasto – rolada z jabłkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Trudno o mniej skomplikowane ciasto, niż ten biszkopt z jabłkami, pieczony w formie rolady. Jabłka pocięte na plasterki, wystarczy rozłożyć na papierze do pieczenia, a na wierzch wylać ciasto biszkoptowe.
Ciasto pieczemy nie dłużej niż 30 minut. Składniki na ciasto są łatwo dostępne i tanie, a efekt gwarantowany 🙂

 

Składniki
  • 4 duże jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 mniejsze lub 3 duże jabłka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
Jabłka obieram i ścieram na tarce na plasterki.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju lub w rozpuszczonym maśle.
Na papierze równomiernie rozkładam poszatkowane jabłka. Jabłka posypuję cynamonem.
Jabłka posypane cynamonem
Masa biszkoptowa

 

Ciasto przed zwinięciem w roladę
Białka ubijam z solą na pianę. Stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam delikatnie na małych obrotach.
Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Masę biszkoptową, równomiernie rozlewam na poszatkowane jabłka.
Ciasto piekę około 25 minut, w temperaturze 170 stopni, do czasu, kiedy biszkopt mocniej się przyrumieni.
Gotowe ciasto przekładam na czystą ściereczkę, odwracając je biszkoptem do dołu. Zwijam roladę wzdłuż dłuższego brzegu i zostawiam do przestudzenia. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków 🙂

 

źródło wpisu Zjem to

Powiązane posty

10 komentarzy

Magdalena 8 stycznia 2018 - 05:35

pycha:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 stycznia 2018 - 13:51

Wygląda pięknie z tym ślimaczkiem w środku ale jak do tej pory jeszcze rolada nam się nie dała 😛

Odpowiedź
rosier 8 stycznia 2018 - 14:52

Ale fajna robota!
I faktycznie szybko się robi! Spróbuję! 🙂

Odpowiedź
Natalia 8 stycznia 2018 - 16:14

Nigdy nie jadłam takiej rolady 🙂 Pyszna opcja!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Beti 8 stycznia 2018 - 16:41

Jest rewelacyjna 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 8 stycznia 2018 - 18:03

O proszę – proste i efektowne! 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 8 stycznia 2018 - 18:06

Wyszła taka idealna 😀

Odpowiedź
Marzena 9 stycznia 2018 - 16:14

Świetna rolada kochana. Częstuje się do kawki

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 10 stycznia 2018 - 20:11

robię podobną 🙂 ta rolada jest pyszna 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 29 stycznia 2021 - 21:10

To wiem już co upiekę z moich kupionych wczoraj renet!

Odpowiedź

Zostaw komentarz