Hummus po arabsku znaczy ciecierzyca. Przetarta ciecierzyca, do tego oliwa z oliwek, pasta tahini, sok z cytryny i ząbek czosnku. Właśnie taki jest podstawowy skład hummusu – pasty, bardzo popularnej w krajach arabskich. Obecnie hummus, pojawia się na stołach całego świata i znane są wersje bałkańska z pomidorami i papryką, czy japońska z sosem sojowym i chrzanem wasabi 🙂
Mój hummus to wariacja z papryką, obraną ze skórki i zmiksowaną ze składnikami na hummus podstawowy. Jest przepyszna, idealna na letnie kanapki z chlebem razowym lub chrupkim pieczywem 🙂
Składniki
- puszka ciecierzycy
- 1 pełna łyżka pasty tahini
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 małej papryki
- sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę osączam na sitku. Paprykę obieram obieraczką do warzyw, usuwam gniazdo nasienne i drobno kroję. Ząbki czosnku przeciskam przez praskę.
Do pojemnika rozdrabniacza daję ciecierzycę, pastę tahini, oliwę, sok z limonki, czosnek i paprykę. Wszystko miksuję na gładki krem. Wg. potrzeb pastę można doprawić solą i pieprzem.
Hummus smakuje z razowym pieczywem, z chlebem pita i z macą. Smacznego 🙂
8 komentarzy
smakowita wersja 🙂
Bardzo lubię 🙂
Muszę przyznać, że już same zdjęcia narobiły mi na te wspaniałości przeogromnej ochoty. Hummus prezentuje się doskonale. Na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis, bo na jakąś imprezę domową świetnie się sprawdzi.
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Pyszne, w sam raz na kolację do kanapki z herbatką 🙂
Na kolacje do kanapeczki bym skosztowała takiego humusiku 😉
Idealna propozycja na pyszne śniadanie. Do tego kromka świeżego chleba 🙂 O mniam!
Mniam! Coś dla mnie 😀
paprykowa wersja zdecydowanie należy do moich ulubionych! 🙂