Zupa o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku, zagęszczona ryżem i warzywami. Od czasu, do czasu gotuję taką zupę z udziałem szczawiu, który rośnie w ogrodzie, dodaję również świeże listki wiosennej pokrzywy. Taką zupę można zabielić słodką śmietaną lub kremowym serkiem śmietankowym 🙂
Składniki
- 1, 5 litra wywaru ( u mnie na szyi indyka )
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 małe ziemniaki
- 1 pełna filiżanka ryżu
- spora garść świeżych liści szczawiu
- spora garść świeżych liści pokrzyw
- kilka łodyżek pietruszki i lubczyku
- 100 ml. słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Liście szczawiu i pokrzywy myję pod bieżącą wodą i siekam na wąskie paski.
Na rozgrzaną oliwę daję zmiażdżone ząbki czosnku i liście szczawiu i pokrzywy. Kiedy z liści odparuje woda ( po około 20 sekundach ) patelnię odstawiam.
Do wywaru dodaję pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki, oraz związane łodyżki pietruszki i lubczyku. Wszystko gotuję około 20 minut. Dodaję ryż i gotuję kolejne 15 minut. Wyciągam pietruszkę z lubczykiem i odkładam.
Następnie dodaję podsmażone liście szczawiu i pokrzywy oraz śmietankę lub serek. Wszystko krótko gotuję, mieszając. Zupę doprawiam do smaku. Smacznego 🙂
LIŚCIE SZCZAWIU
10 komentarzy
Super!
Na pewno bardzo zdrowa.
Sama nie wiem czy ta szczawiowa propozycja by mnie przekonała, bo nigdy nie lubiłam. Jednak nie zarzekam się.
Pozdrawiam cieplutko 🙂
bardzo wiosenna i zdrowa:)
Odważnie ta zupa wygląda 😀 Może spróbuję na weekend coś takiego dla siebie zrobić, a potem dla rodzinki 😉
Wow, nigdy takiej nie jadłam, świetnie wygląda 🙂
Szczawiówkę bardzo lubię ale z dodatkiem pokrzywy jeszcze nie robiłam trzeba będzie koniecznie wypróbować 🙂
Jesteśmy ciekawe jak smakuje szczaw, nigdy nie miałyśmy okazji spróbować takiej zupy 😉
zupę szczawiową bardzo lubię, ale z pokrzywą nie jadłam 🙂
Od dawna już ją chcę spróbować.
Lubię zupy warzywne, ale takiej jeszcze nie znałam! 🙂 Jaka to musi być zdrowe! 🙂
Fajna zupa! Muszę lecieć na pokrzywy 😉