Pyszna babka dla fanów diety bezglutenowej i marcepanu, przygotowana w całości z mąki migdałowej. Gotowe mielone migdały, można kupić w sklepie. Można również zmielić migdały bez skórki lub płatki migdałowe.
Ciasto zawsze się udaje, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Babka doskonała na świąteczny deser lub jako słodka przekąska dla całej rodziny 🙂
Polecam również zdrowe ciasto z płatków owsianych, ciasto migdałowe bez mąki, ciasteczka migdałowe bez jajek, mąki i cukru.
Składniki / średnica foremki 16 cm.
- 200 g migdałów bez skórki lub mączki migdałowej
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 80 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 3 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieram z cukrem na jasny, puszysty krem. Stopniowo dodaję po jednym jajku. Po każdym chwilę ucieram, do dokładnego połączenia.
Dodaję mąkę migdałową, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko krótko, ale dokładnie mieszam.
Małą tortownicę smaruję masłem i grubo posypuję zmielonymi migdałami. Ciasto wlewam do foremki.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 35 minut.
Ciasto jest gotowe, kiedy się mocniej przyrumieni. Przed wyciągnięciem ciasta, należy zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków.
Ciasto zostawiam do przestudzenia. Schłodzone ciasto, wyciągam z foremki.
Udanych wypieków 🙂
Uwagi – ciasto ma tendencje do przyklejania się do foremki. Należy dokładnie posypać natłuszczoną foremkę lub wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Źródło wpisu magazyn Kuchnia 1/2017
14 komentarzy
Taka babeczka musi być pyszna 😀
wygląda przepysznie:)
Ale narobiłaś mi smaka… I to o tak później porze… Nie ładnie! Wspaniała babka migdałowa.
Pozdrawiam cieplutko. Życzę udanego weekendu 🙂
Musi być mega pyszna 🙂 Migdały sprawiają, że wypiek nie jest suchy ale też nie mokry ;P Super babka 😀
Pysznie się prezentuje Twoja babka! 🙂 Piękna, wiosenna dekoracja zdjęć 🙂
Upiekłam wczoraj babkę i jest smaczna ale moja jest niska, wiec mam pytanie jakiej wielkości formę przygotować lub czy mogę zrobić z podwójnej porcji w swojej formie
Dziekuje za odpowiedz
Ta babka, jest pieczona w małej tortownicy o śr.16 cm. W opisie rzeczywiście brakuje rozmiaru, już dopisuję. Myślę, że śmiało można podwoić składniki 🙂
Wygląda super, taka soczystość aż przez ekran wychodzi 😀
wspaniałe ciacho i to nie tylko na święta 🙂
Wygląda bardzo kusząco. Ma się ochotę sięgnąć po kawałeczek. 🙂
Babki bez mąki pszennej jeszcze chyba nigdy nie jadłam. Twoja babka wygląda bardzo smakowicie, więc może się skuszę na zrobienia takiej w niedalekiej przyszłości 🙂
Małgosiu babka wygląda wspaniale :)pozdrawiam 🙂
Bardzo dobra. Tylko trochę za dużo proszku, lekko szczypie w język. Dałam pół na pół mąki migdałowej i owsianej.
Zawsze czytam komentarze pod przepisem i potwierdzam, że bardzo mocno wyczuwalny jest proszek do pieczenia. Dałam go mniej, niż w przepisie. Drugi raz już nie zrobię tego ciasta. Nie polecam.