Home Na słodkoBabki i muffiny Babka migdałowa bez mąki pszennej

Babka migdałowa bez mąki pszennej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pyszna babka dla fanów diety bezglutenowej i marcepanu, przygotowana w całości z mąki migdałowej. Gotowe mielone migdały, można kupić w sklepie. Można również zmielić migdały bez skórki lub płatki migdałowe.
Ciasto zawsze się udaje, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Babka doskonała na świąteczny deser lub jako słodka przekąska dla całej rodziny 🙂
Polecam również zdrowe ciasto z płatków owsianych, ciasto migdałowe bez mąki, ciasteczka migdałowe  bez jajek, mąki i cukru.

Składniki / średnica foremki 16 cm.
  • 200 g migdałów bez skórki lub mączki migdałowej
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 3 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieram z cukrem na jasny, puszysty krem. Stopniowo dodaję po jednym jajku. Po każdym chwilę ucieram, do dokładnego połączenia.
Dodaję mąkę migdałową, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko krótko, ale dokładnie mieszam.
Małą tortownicę smaruję masłem i grubo posypuję zmielonymi migdałami. Ciasto wlewam do foremki.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 35 minut.
Ciasto jest gotowe, kiedy się mocniej przyrumieni. Przed wyciągnięciem ciasta, należy zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków.
Ciasto zostawiam do przestudzenia. Schłodzone ciasto, wyciągam z foremki.
Udanych wypieków 🙂
Uwagi – ciasto ma tendencje do przyklejania się do foremki. Należy dokładnie posypać natłuszczoną foremkę lub wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.

Źródło wpisu magazyn Kuchnia 1/2017

Powiązane posty

14 komentarzy

Gotowanie to proste ! 24 marca 2017 - 19:09

Taka babeczka musi być pyszna 😀

Odpowiedź
Magdalena 24 marca 2017 - 20:02

wygląda przepysznie:)

Odpowiedź
Megly 24 marca 2017 - 21:24

Ale narobiłaś mi smaka… I to o tak później porze… Nie ładnie! Wspaniała babka migdałowa.
Pozdrawiam cieplutko. Życzę udanego weekendu 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 marca 2017 - 15:19

Musi być mega pyszna 🙂 Migdały sprawiają, że wypiek nie jest suchy ale też nie mokry ;P Super babka 😀

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 25 marca 2017 - 16:10

Pysznie się prezentuje Twoja babka! 🙂 Piękna, wiosenna dekoracja zdjęć 🙂

Odpowiedź
Halina 22 sierpnia 2021 - 14:55

Upiekłam wczoraj babkę i jest smaczna ale moja jest niska, wiec mam pytanie jakiej wielkości formę przygotować lub czy mogę zrobić z podwójnej porcji w swojej formie
Dziekuje za odpowiedz

Odpowiedź
admin 23 sierpnia 2021 - 22:14

Ta babka, jest pieczona w małej tortownicy o śr.16 cm. W opisie rzeczywiście brakuje rozmiaru, już dopisuję. Myślę, że śmiało można podwoić składniki 🙂

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 25 marca 2017 - 18:47

Wygląda super, taka soczystość aż przez ekran wychodzi 😀

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 25 marca 2017 - 21:15

wspaniałe ciacho i to nie tylko na święta 🙂

Odpowiedź
Ania 26 marca 2017 - 23:18

Wygląda bardzo kusząco. Ma się ochotę sięgnąć po kawałeczek. 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 27 marca 2017 - 17:43

Babki bez mąki pszennej jeszcze chyba nigdy nie jadłam. Twoja babka wygląda bardzo smakowicie, więc może się skuszę na zrobienia takiej w niedalekiej przyszłości 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 28 marca 2017 - 09:23

Małgosiu babka wygląda wspaniale :)pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ewa 3 kwietnia 2021 - 01:10

Bardzo dobra. Tylko trochę za dużo proszku, lekko szczypie w język. Dałam pół na pół mąki migdałowej i owsianej.

Odpowiedź
BELLA 31 maja 2021 - 09:13

Zawsze czytam komentarze pod przepisem i potwierdzam, że bardzo mocno wyczuwalny jest proszek do pieczenia. Dałam go mniej, niż w przepisie. Drugi raz już nie zrobię tego ciasta. Nie polecam.

Odpowiedź

Zostaw komentarz