Bardzo rzadko przyrządzam kotlety schabowe w panierce, jeżeli robię, to z przyjemnością eksperymentuję. Dzisiaj do bułki tartej dodałam zioła i przyprawy włoskie, dorzuciłam również paprykę w proszku i płatki suszonych pomidorów. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyłam mąkę z ciecierzycy.
Całość bardzo smaczna, kotlety są chrupiące i lekko pikantne, dlatego przepis pojawił się na blogu 🙂
Składniki
- 5 dużych koletów schabowych ( najlepiej od karkówki klik )
- 1 szkl bułki tartej
- 3/4 szkl mąki z ciecierzycy
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 jajka
- sól i pieprz
- masło klarowane z olejem do smażenia
14 komentarzy
Ależ ja dawno nie jadłam schabowych… Zaciekawiła mnie ta panierka 🙂
ciekawa panierka, muszę jej spróbować:)
Fajne! Takiej panierki nigdy nie robiłam. Musi być doskonała 🙂 U mnie raczej zawsze tradycyjne schabowe “wjeżdżają na stół”.
Pozdrawiam ciepło 🙂 Miłego wieczoru!
Super fajna ta panierka 😀
Podoba mi się taka propozycja schabowego. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Jak zawsze bardzo pysznie:) pozdrawiam 🙂
Schabowe do ziemniaków bardzo lubię. W proponowanej przez Ciebie panierce muszą smakować jeszcze lepiej 🙂
Pyszne są takie schabowe 🙂
ja również rzadko przygotowuję schabowe.
fajne urozmaicenie zwykłej panierki 🙂
Tak samo rzadko robimy w domu schabowe, ale ta panierka mocno do mnie przemawia. Dodawałabym płatki pomidorów do wszystkiego 🙂 Mega!
Ja czasem robię panierkę z polenty. Tez się fajnie wpisuje we włoskie klimaty 🙂
Nie ma to jak poszukiwanie nowego smaku. Fajny pomysł na panierkę, niewątpliwie schabowe smakują nieziemsko:)
Ciekawa panierka, muszą być bardzo smaczne 🙂
Pyszna odmiana schabowych, zdecydowanie tę wolę 🙂