Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciasto pleśniak z keksówki

Ciasto pleśniak z keksówki

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
 Długo zastanawiałam się, czy ten wpis, powinien pojawić się na blogu. Chyba wszyscy znają to ciasto z kruchym spodem, przełożone konfiturą, smażonymi jabłkami i zwieńczone pianą z białek. Ostatecznie jednak, postanowiłam zrobić zdjęcia. Ciasto kruche jest bez białek, śmietany i cukru, jest bardzo kruche i delikatne. Do jabłek dodałam, cynamon, kardamon i sok z cytryny. Całość bardzo dobrze smakuje, polecam na niedzielny deser dla całej rodziny 🙂

Składniki na ciasto kruche
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 150 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatam na elastyczną masę. Masę formuję na gruby wałek i daję do lodówki na 60 minut.
Składniki na nadzienie
  • 4 większe jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki dowolnej konfitury ( u mnie z borówek )
  • 3 białka + 2 łyżki cukru
Jabłka obieram i ścieram na cieniutkie plasterki. Smażę na patelni bez przykrycia z dodatkiem cynamonu, kardamonu i soku z cytryny. Jabłka będą gotowe, kiedy lekko się rozpadną.
Białka ubijam z cukrem na gęstą pianę.
Blaszkę o wym.14 x 31 cm, wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram 3/4 ciasta i dokładnie ubijam. Ciasto powinno również zachodzić na boki foremki.
Ciasto smaruję konfiturą, następnie wykładam jabłka. Na jabłka wykładam pianę, na pianę ścieram 1/3 ciasta.
Ciasto daję do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni. Piekę około 30 minut, w temp. 180 stopni, do czasu kiedy ciasto się zrumieni. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Megly 14 stycznia 2017 - 18:43

Pleśniak jest bombowy! Wprawdzie nazwa myląca i nie zachęca, ale to ciasto jest bombowe 🙂 Moja mama robiła, tylko na tradycyjne brytfance dużą porcje dla rodzinki. Każdy je lubi!
Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Magdalena 14 stycznia 2017 - 19:27

uwielbiam je, ciasto mojego dzieciństwa 😉

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 15 stycznia 2017 - 15:21

pyszne ciasto, które zna każdy 🙂

Odpowiedź
laNika 15 stycznia 2017 - 19:34

Uwielbiam 🙂 Właśnie takiego ciacha mi dziś brakowało do kawy…. Pyszności!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 16 stycznia 2017 - 01:13

U mnie to ciasto gości bardzo często na stole, szczególnie jako niedzielny deser 🙂 Uwielbiamy je wszyscy 🙂

Odpowiedź
Sylwia W. 16 stycznia 2017 - 21:41

Uwielbiam te ciasto. W dzieciństwie było moim ulubionym 🙂 Do dzisiaj jest jednym z tych ciast, którym nie potrafię się oprzeć 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 16 stycznia 2017 - 23:09

Poproszę kawałeczek bo ślinka już cieknie….;)

Odpowiedź
Kucharka 28 stycznia 2023 - 21:18

Rozczarowanie… Ciasto w ogóle się nie lepiło, a w dodatku nie jest słodkie. Szarlotka jest po prostu niedobra.

Odpowiedź

Zostaw komentarz