Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pyszny i dietetyczny posiłek dla całej rodziny. Bardzo lubię takie potrawy, tym bardziej, że wszystko można przygotować na jednej patelni. Najczęściej używam świeżych liści szpinaku, ale można oczywiście użyć liści mrożonych. Do podania polecam surówkę z marchewki i pora 🙂

dsc_4770

Składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 120 g mozzarelli pokrojonej w grubsze plastry
  • 2 małe ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Filety dokładnie myję i delikatnie rozbijam. Jeżeli są grubsze, kroję w poprzek na dwie połowy.
Mięso z dwóch stron posypuję papryką, solą, pieprzem i odstawiam.
Szpinak daję do miseczki, dokładnie myję, płukam i odsączam.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju, dodaję czosnek i liście szpinaku. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy szpinak odparuje wodę. Podsmażony szpinak odkładam na talerzyk.
Na tej samej patelni, smażę piersi kurczaka z dwóch stron na rumiano.
Na każdą pierś kładę porcję szpinaku, na szpinak daję plasterki mozzarelli. Patelnię przykrywam pokrywką i wszystko duszę, do czasu, kiedy ser częściowo się rozpuści.
Od razu podaję 🙂 Na talerzu, piersi można posypać posiekaną  pietruszką lub bazylią. Smacznego 🙂

dsc_4754

dsc_4761

 

Powiązane posty

19 komentarzy

Ladylaura. 13 grudnia 2016 - 17:15

Bardzo apetyczne.

Odpowiedź
Magdalena 13 grudnia 2016 - 19:36

proste, a jakie pyszne danie na obiad:)

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 13 grudnia 2016 - 19:41

Taki filecik pod kołderką to nawet teraz bym zjadła 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 13 grudnia 2016 - 22:00

Filety pod pierzynką – rewelacyjne! Dzięki takim urozmaiceniom codzienny obiad smakuje o wiele lepiej 🙂

Odpowiedź
Aga 14 grudnia 2016 - 09:49

idealnie się wpisują w krajobraz za oknem 😉 a tak wyglądają, że zrobiłam się głodna 🙂

Odpowiedź
Megly 14 grudnia 2016 - 11:43

Jak zwykle u Ciebie – pysznie i apetycznie. A ta rozpływająca się mozarella… wygląda obłędnie 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Gosia 14 grudnia 2016 - 21:13

Boskie…

Odpowiedź
piegusek 15 grudnia 2016 - 11:57

ależ apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 15 grudnia 2016 - 13:35

Uwielbiam takie połączenie smaków, mniam 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 15 grudnia 2016 - 16:43

Bardzo mi się podoba – z tą surówką i wszystkimi dodatkami jest pięknie i kolorowo! 🙂

Odpowiedź
Marzena 15 grudnia 2016 - 20:22

Super propozycja na pyszny obiad 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 16 grudnia 2016 - 01:28

Już sama nazwa brzmi dla mnie jak poezja. Wszystko, co uwielbiam w jednym daniu. Mniam!

Odpowiedź
Kasia | Pełny talerz 16 grudnia 2016 - 10:18

Bardzo apetyczne, uwielbiam ciągnący się ser 🙂

Odpowiedź
Magda 16 grudnia 2016 - 11:36

Bardzo apetyczne danie, niby prosty filet z kurczaka, a w zupełnie innej ciekawej wersji 🙂

Odpowiedź
laNika 16 grudnia 2016 - 17:59

Jak jest szpinak to już wiem, że to musi smakować idealnie! 🙂

Odpowiedź
Sosna 16 grudnia 2016 - 21:46

Uwielbiam je 🙂

Odpowiedź
Ewa 17 grudnia 2016 - 13:38

Skusiłabym się na taki obiad 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 18 grudnia 2016 - 18:28

jak dla mnie obiad idealny 🙂

Odpowiedź
Pieruńskie Maszkety 19 grudnia 2016 - 18:18

Bardzo lubię, chociaż zwykle zapiekam całość w piekarniku ale Twoja wersja jest zdecydowanie szybsza 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz