Smaczne i zdrowe smarowidło do pieczywa z piersi kurczaka, pietruszki, marchewki i czerwonej soczewicy. Wszystkie składniki ugotowałam z ziołami i przyprawami, a następnie zmiksowałam na krem. Przyprawy i dodatki możecie dodawać wg. własnych potrzeb i upodobań smakowych. Pasta znakomicie smakuje z macą, domowym chlebem na zakwasie lub jako nadzienie do jajek i wytrawnych tart 🙂
Składniki
- 1 mniejsza pierś kurczaka
- 1/2 mniejszej marchewki
- 1/3 pietruszki
- 1/3 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól i pieprz do smaku
W małym garnku gotuję pierś z kurczaka, oraz obraną marchewkę z pietruszką. Po 10 minutach od zagotowania dodaję lubczyk i odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotuję kolejne 15 minut na małym ogniu.
Czerwoną soczewicę, dokładnie płukam na sitku, dodaję do warzyw i kurczaka. Wszystko gotuję około 15 minut do miękkości. Następnie odcedzam zawartość garnka. Bulion można zachować, schłodzić i zamrozić.
Schłodzony i pokrojony filet kurczaka, soczewicę i warzywa, daję do pojemnika blendera, dodaję jogurt, majonez i musztardę. Wszystko miksuję na gładki krem.
Pastą, można smarować ulubione pieczywo lub podać małą porcję na talerzyku, obok warzyw i wędliny 🙂
20 komentarzy
Rewelacyjny pomysł z tą pastą 🙂 myślę że musi być pyszna
Super pasta,aż mnie wzięło,żeby zaraz zrobić.
Spróbuj, na pewno wpiszesz ją na listę ulubionych past do pieczywa 🙂
Wspaniała pasta. A jaką ma kremową konsystencję. Super. Chciałabym móc jej spróbować. Wygląda naprawdę apetycznie. Jest też sycąca zapewne za sprawą dodatku w postaci kurczaka. Wystarczy świeże pieczywo i podwieczorek gotowy. Pozdrawiam! 🙂
Uwielbiam takie pasty do chleba 🙂 są przepyszne 🙂
Pasta wygląda naprawdę smakowicie 🙂
ale wyszła pysznie:)
Ze świeżym pieczywem na pewno smakuje obłędnie 🙂
Ależ kremowa! Pysznie wygląda 🙂 pozdrowienia
Z jajkiem widziałabym tą pastę 🙂
Kto spróbował, ten twierdził, że w paście są jajka 🙂 Chyba soczewica daje takie złudzenie 🙂
Takiej pasty jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi przypadła do gustu 🙂
Mniam mniam, chętnie zrobię. Zimą jemy dużo past i odmiana bardzo się przyda 🙂
jaka oryginalna pasta! zrobię taką 🙂
Wspaniała 🙂
przepyszna pasta : ) i od razu kanapka staje się niezwykła : ) mniam!
bardzo lubię takie smarowidła kanapkowe 🙂
Jak zgrabnie ukryłaś w tej paście mięsko 😀 Ma super konsystencję 🙂
A ile wytrzyma taka pasta w lodowce? Trzeba zjesc od razu po zrobieniu?
Dwa – trzy dni, spokojnie wytrzyma 🙂