Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kuskus orkiszowy z warzywami

Kuskus orkiszowy z warzywami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Taką sałatkę na ciepło, często robię, kiedy chcę się pozbyć resztek z lodówki lub zamrażarki.  Kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go gorącą wodą lub bulionem i odczekać kilka minut. Do kuskusu, dodaję podduszone lub gotowane na parze warzywa.
Zachęcam do wypróbowania ekologicznego kuskusu z orkiszu, pachnie i smakuje orzechowo, jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, makaronu, czy ryżu. Szybki i zdrowy obiad, gotowy w 20 minut 🙂

dsc_1509

Składniki / 3 osoby
  • 1 szkl. ekologicznego kuskusu z orkiszu od ekoblik
  • 2 szkl. zamrożonego lub świeżego bobu
  • 2 szklanki obranych i grubo posiekanych pieczarek
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 18 g dobrego wędzonego boczku drobno pokrojonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego tymianku i rozmarynu od ekoblik
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
Kuskus dokładnie płukam na sitku, dodaję szklankę wody o temp. 100 stopni i łyżkę oliwy. Mieszam i odstawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Cebulkę daję na rozgrzaną oliwę, dodaję boczek, wszystko mieszam i smażę, do czasu, aż boczek się przyrumieni. Do cebuli i boczku , dodaję pieczarki, wszystko smażę kilka minut, doprawiam do smaku i odstawiam.
Do spulchnionego kuskusu, dodaję boczek z pieczarkami i obrany bób. Całość delikatnie mieszam i porcjuję. Na talerzu, potrawę posypuję posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

dsc_1559

dsc_1502

 

Powiązane posty

23 komentarze

Lena 28 września 2016 - 19:38

nie spotkałam się z orkiszowym kuskusem,danie wygląda pysznie:)

Odpowiedź
Marta 28 września 2016 - 20:32

Pysznie i zdrowo 🙂 Przyznam, że jeszcze nie jadłam kuskusu orkiszowego.

Odpowiedź
Marzena 28 września 2016 - 21:27

Kochana wspaniałe danie, bardzo apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
zufik 28 września 2016 - 21:32

Nie wiedziałam o istnieniu kuskusu orkiszowego, dziękuję za uświadomienie 🙂 pyszna micha!

Odpowiedź
napiecyku 28 września 2016 - 22:13

MI bardzo przypadł do gustu, warto spróbować 🙂

Odpowiedź
Słodkie okruszki 29 września 2016 - 00:03

Pysznie i zdrowo. Bardzo fajny przepis 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 29 września 2016 - 08:55

kuskus orkiszowy i mnie zaskoczył 🙂
a sałatka wygląda przepysznie:)

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 29 września 2016 - 14:18

Gdyby jeszcze chciało mi się zrobić to byłoby dobrze 😛

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 29 września 2016 - 14:25

Bardzo pomysłowe i apetyczne danie! 🙂 Czasem najlepsze pomysły przychodzą do głowy z “resztek” 😀

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 29 września 2016 - 18:04

Kuskusu orkiszowego nie znam, ale ciekawa jestem jego smaku. A pomysł na wykorzystanie kaszki jest super smaczny 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 29 września 2016 - 20:23

Och tylko się zajadać ! Musi smakować niezwykle i myslę, że lepszy i zdrowszy od zwykłego. 🙂

Odpowiedź
Iwona.T 29 września 2016 - 21:12

O! Jakie zdrowe danie 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 29 września 2016 - 21:29

Bardzo apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Jak Ona Gotuje 29 września 2016 - 21:35

Pyszności 🙂 Na pewno wykorzystam przepis 🙂

Odpowiedź
Kaśka 30 września 2016 - 08:25

uwielbiam kuskus ! super przepis!

Odpowiedź
Sosna 30 września 2016 - 10:26

Już wiem co będzie na obiad 😀

Odpowiedź
Beti 30 września 2016 - 11:56

Takie kuskusu nie znam, obiadek wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Sport to Pestka 30 września 2016 - 19:12

Jak ja lubię takie sałatki i obiady “śmieciówkowe” 🙂 NAJLEPSZE! ❤

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 1 października 2016 - 22:12

wspaniały na lekką kolację lub do pracy 🙂

Odpowiedź
marcelina 2 października 2016 - 11:30

Kuskus orkiszowy mi nie znany, ale po zdj widzę, że wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chętnie bym spróbowała takiego obiadu 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 października 2016 - 19:13

Bardzo podobne sałatki na ciepło robimy i najfajniejsze jest to, że o składzie decyduje głównie lodówka i jej zakamarki xD

Odpowiedź
Nippi 3 października 2016 - 09:16

Wygląda naprawdę smakowicie 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 3 października 2016 - 15:53

orkiszowego jeszcze nie jadłam. chętnie bym spróbowała!

Odpowiedź

Zostaw komentarz