Przepyszne i zdrowe roladki ze szpinakowym pesto i mozzarellą. Mozzarella roztapia się podczas smażenia i scala pesto. W tym przepisie filety kurczaka, można zastąpić filetem indyka. Do pesto można wykorzystać takie orzechy, jakie właśnie mamy w domu, a także pestki słonecznika lub dyni.
Roladki sprawdzą się na każdą okazję, ja polecam na niedzielny, zdrowy i lekki obiad 🙂
Składniki
- 4 większe filety z kurczaka lub indyka
- 150 g mozzarelli
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska
- masło klarowane do smażenia
Składniki na pesto
- 4 kulki rozmrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- garść orzechów nerkowca ( do pesto można dodać każde orzechy, pestki słonecznika lub dyni )
Składniki na pesto daję do pojemnika rozdrabniacza i blenduję na jednolitą masę.
Filety kurczaka, przykrywam folią spożywczą i rozbijam, przy tej czynności uważam, żeby nie porozrywać mięsa. Grube i duże filety, można przekroić w poprzek na dwa cieńsze kawałki.
Filety posypuję świeżo zmieloną solą morską i tymiankiem.
Na filetach równomiernie rozkładam pesto, na pesto rozkładam plasterki mozzarelli. Filety zwijam w roladki i owijam sznurkiem spożywczym.
W większym rondlu rozgrzewam mało klarowane. Na gorący tłuszcz, daję roladki i obsmażam z każdej strony na rumiano. Następnie duszę mięso około 30 minut, pod przykryciem.
Z lekko przestudzonych roladek ściągam sznurek.
Gotowe, świetnie smakują z sezonową surówką i kaszą lub ryżem 🙂 Smacznego 🙂
18 komentarzy
Nadziane roladki są najlepsze 🙂
Pyszne roladki :))
Świetny obiad! 🙂 Fantastyczne dodatki do farszu! 😀
szpinakowe pesto,mniam:)
Małgosiu przepyszne roladki 🙂
Pyszne połączenie! Świetnie to wymyśliłaś 🙂
Pesto i mozzarella – Małgosiu chyba chcesz bym wprosiła się do Ciebie na obiad 😉
Świetny pomysł na roladki. Takich jeszcze nie robiłam. Nawet przeciwnika szpinaku można przekonać takimi roladkami. No i jest mozzarella – uwielbiam 🙂 Pozdrowionka cieplutkie! 🙂
Wyjątkowo apetyczne roladki 🙂 pozdrawiam!
Ależ pyszny obiad! 😉
Wspaniałe roladki 🙂
obiad idealny dla mnie 🙂 zdrowy i wartościowy posiłek, który możemy podać na wiele sposobów 🙂
ze szpinakiem to moje ulubione 🙂 Ja dodaję jeszcze suszone pomidorki 🙂
mmm.. niebo w gębie! 🙂
Apetyczne te roladki :-))))
lubię wszelakie roladki, pyszne u Ciebie nadzienie
Mimo, że za mięsem specjalnie nie szalejemy to z takim nadzieniem roladkę by się zjadło 😀
Moje smaki, coś pysznego:)