Home Na słodkoDesery Placuszki z dynią na maślance

Placuszki z dynią na maślance

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Deserowe placuszki z pieczoną dynią hokkaido, mąką do naleśników i placków od Lubelli, oraz z maślanką. Pieczoną dynię warto przygotować wcześniej i upiec ją w piekarniku, jednocześnie z ciastem lub pieczenią. Placuszki są bardzo puszyste i mają piękny jesienny kolor.
Przygotujcie je na szybki deser, lub na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Takie placuszki smakują z każdą konfiturą, powidłami lub z cukrem pudrem 🙂

 

DSC_0697

 

Składniki
  • 3/4 szkl. miąższu z pieczonej dyni hokkaido *
  • 1 i 1/3 szkl. mąki wrocławskiej od Lubelli do naleśników i placków
  • 150 g maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewam mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję cukier, wszystko mieszam.
Dodaję dynię, olej, maślankę i jajka, wszystko krótko, ale dokładnie mieszam mikserem. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Patelnię do naleśników stawiam na gaz, smaruję ją pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Łyżką nakładam małe porcje ciasta. Placuszki smażę z każdej strony na rumiano. Przed kolejną porcją ciasta, ponownie smaruję patelnię.
Placuszki podaję na ciepło, z konfiturą lub z cukrem pudrem. Smacznego 🙂
*Aby otrzymać pieczoną dynię, należy pokroić małą dynię w paski o grubości około 2 cm. Następnie rozłożyć na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia skórką do dołu i dać do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości pokrojonych kawałków i trwa około 40 minut. Z upieczonych kawałków odcinamy skórkę, a miąższ dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy na purre.

 

DSC_0704

DSC_0649

DSC_0629

 

 

Powiązane posty

24 komentarze

lena 29 sierpnia 2016 - 14:24

jak pysznie:)

Odpowiedź
Megly 29 sierpnia 2016 - 15:30

Pyszne placuszki na słodko. Z chęcią bym ich spróbowała. Jadam różne placuszki, ale takich z dynią jeszcze nie miałam okazji nigdy skosztować. Dla mnie to nowość i ciekawa inspiracja 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 29 sierpnia 2016 - 17:40

mają wspaniały kolor od dyni 🙂

Odpowiedź
Ladylaura. 29 sierpnia 2016 - 18:21

Uwielbiam ,kuszące.

Odpowiedź
Ela Dz 29 sierpnia 2016 - 19:23

Jakie placuszki 🙂

Odpowiedź
Marzena 29 sierpnia 2016 - 20:23

Małgosiu wspaniałe placuszki, muszą być pyszne 🙂

Odpowiedź
Monica 30 sierpnia 2016 - 09:14

Świetne! Nigdy nie dodawałam dyni do placuszków, muszę wypróbować 🙂

Odpowiedź
Sarenka 30 sierpnia 2016 - 09:25

bardzo się cieszę, że sezon na dynię już się zaczął 🙂
pyszny pomysł na placuszki

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 30 sierpnia 2016 - 09:56

Wyglądają przepysznie:)

Odpowiedź
piegusek 30 sierpnia 2016 - 11:16

jak tylko moja dynia dojrzeje to zrobię 🙂 wyglądają świetnie:)

Odpowiedź
Łukasz 30 sierpnia 2016 - 11:28

Wyglądają bardzo fajnie. 🙂 Rzadko jem placki, racuchy itd., bo nie przepadam za słodyczami, ale od czasu do czasu mam ochotę. Chyba dziś sobie zrobię.

Odpowiedź
marinia 30 sierpnia 2016 - 17:49

Muszę koniecznie to wypróbować 🙂

Odpowiedź
Sosna 30 sierpnia 2016 - 17:58

Aż zgłodniałem 😀

Odpowiedź
marcelina 30 sierpnia 2016 - 21:40

Z cukrem pudrem! 🙂 Tak jesień można powoli zapowiadać 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 sierpnia 2016 - 16:40

Ten kolor zawsze na powala 🙂 Piekne placuszki 🙂

Odpowiedź
Iwona 31 sierpnia 2016 - 23:31

super ! Ten kolorek zawsze zachęca do zjedzenia 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 31 sierpnia 2016 - 23:47

Kuszą wyglądem <3 Ten piękny kolor 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 1 września 2016 - 11:39

pięknie sie prezentują:)
ale musiałam aż sprawdzić , bo widzę że mamy takie same widelce:)

Odpowiedź
zuzia 1 września 2016 - 12:13

Piękne placuszki, z chęcią bym je schrupała

Odpowiedź
iza 2 września 2016 - 10:08

cudny maja kolorek i na pewno pyszne!

Odpowiedź
dżemdżus 2 września 2016 - 17:11

Pyszne, choć dynia to niechybny znak jesieni 🙁

Odpowiedź
Renata Czelny-Kawa 3 września 2016 - 22:50

Musiały być przepyszne!
Śliczne zdjęcia 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Salvador Dali 4 września 2016 - 15:39

oho.. chyba się skuszę na te placuszki dyniowe <3

Odpowiedź
Królowa Karo 4 września 2016 - 22:34

Zapowiadają się bardzo ciekawie. A sezon na dynię przecież dopiero się rozkręca.

Odpowiedź

Zostaw komentarz