Home Na słodkoCiasta z owocami Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W środku tygodnia, postanowiłam upiec proste ciasto ucierane z borówkami. Ciasto jest maślane, nie za słodkie, aromatyczne, wilgotne. Owoce bardzo pasują do tego typu ciast. Ja dodałam borówki amerykańskie w połowie z jagodami leśnymi. Ciasto pachnące kokosem i owocami, doskonałe na letni deser 🙂

DSC_0190

Składniki
  • 200 g mąki pszennej lub w połowie orkiszowej typ 700
  •   40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 140 g cukru
  •     4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu kokosowego lub dwie łyżki likieru kokosowego
  • 2 garści kokosu
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 szklanka borówek leśnych
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Mąki i proszek do pieczenia, przesiewam do miseczki.
Miękkie masło ucieram z cukrem na gładki krem.
Stopniowo dodaję jajka. Po dodaniu każdego jajka, ucieram do dokładnego połączenia składników. Masa może się ścinać, dlatego po dodaniu trzeciego jajka dodaję trochę mąki.
Dodaję aromat i resztę mąki z proszkiem do pieczenia, ucieram do dokładnego połączenia składników.
Do okrągłej foremki o średnicy 25 cm, przekładam masę. Na wierzchu układam umyte i osuszone owoce. Wszystko posypuję kokosem.
Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto powinno się mocno zrumienić. Można dodatkowo zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest gotowe.
Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Gotowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

DSC_0209

                                                                     Kwiaty  funkii

DSC_0104

Powiązane posty

19 komentarzy

Cukry Proste 28 lipca 2016 - 17:29

Pyszne ciasto do kubka ulubionej herabaty:)

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 28 lipca 2016 - 19:05

Ależ pysznie wygląda, ideał:)

Odpowiedź
lena 28 lipca 2016 - 20:03

jakie apetyczne:)

Odpowiedź
kulinarna148 29 lipca 2016 - 08:55

Nie ma to jak ciasta z dużą ilością owoców 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 29 lipca 2016 - 10:02

pyszne sezonowe ciacho, do którego można wykorzystać dowolne owoce 🙂

Odpowiedź
Aga 29 lipca 2016 - 10:18

Pyszności 🙂 idealne do kawusi 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 29 lipca 2016 - 15:51

Zaciekawiła mnie ta wersja z mąki orkiszowej, a połączenie 2 rodzajów owoców i kokosu – rewelacja! Jednym słowem fajne ciacho na lato 😀

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 29 lipca 2016 - 16:37

u mnie w planie na weekend i mam nadzieję że też tak będzie ślicznie wyglądać jak Twój 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 29 lipca 2016 - 23:16

To ciasto prezentuje się genialnie! Wypieki z borówkami to coś wspaniałego :))) Place lizać <3

Odpowiedź
Sosna 31 lipca 2016 - 10:25

Robiłem kiedyś podobne, było mega! 😀

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 lipca 2016 - 14:43

Nie no…. dopiero co zjadłyśmy pudełko borówek :/ To nic, następnym razem użyjemy je w taki wspaniały sposób jak Ty 🙂

Odpowiedź
Natala 31 lipca 2016 - 21:40

Ciacho z borówkami jest pyszne 🙂

Odpowiedź
iza 2 sierpnia 2016 - 18:02

bardzo fajne ciasto!

Odpowiedź
Królowa Karo 2 sierpnia 2016 - 19:31

Aż mi ślinka pociekła 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 2 sierpnia 2016 - 20:12

Wygląda bardzo apetycznie. Ja jeszcze nie odważyłam się dodać borówek amerykańskich do ciasta, jakoś wydają mi się za mdłe, pewnie niesłusznie.

Odpowiedź
Łukasz 3 sierpnia 2016 - 18:48

Ten fioletowy, mmm.

Odpowiedź
Madame Malonka 3 sierpnia 2016 - 20:31

Myślałam, że to drożdżowe! Sezon na borówki trwa, ciasto proste więc mam nadzieję, że po moim urlopie jakieś borówki na to ciacho jeszcze się ostaną dla mnie 🙂

Odpowiedź
VEGAnation 6 sierpnia 2016 - 15:09

Świetnie wygląda 😉

Odpowiedź
Łukasz 8 sierpnia 2016 - 20:51

Ciacho jak marzenie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz