Home Na słodkoBabki i muffiny Bezglutenowe muffiny ryżowo – gryczane

Bezglutenowe muffiny ryżowo – gryczane

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Zdrowe muffiny bez glutenu, z gorzką czekoladą i borówkami. Do ich wykonania, użyłam w połowie mąki gryczanej i ryżowej. Babeczki świetne na drugie śniadanie i deser. Proste do wykonania i niezawodne 🙂

DSC_9232

Składniki / 12 sztuk
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  •  60 g gorzkiej czekolady bez glutenu
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • garść  borówek lub porzeczek
Wszystkie produkty, powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i posiekaną czekoladę, rozpuszczam na małym ogniu. Dodaję kakao, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Mąki i sodę przesiewam do miseczki, dodaję cukier. Wszystkie sypkie składniki mieszam.
Do produktów sypkich, dodaję roztrzepane jajka, maślankę i masę czekoladową. Wszystko krótko, ale dokładnie mieszam.
Foremkę na muffiny, wykładam papierowymi papilotkami. Łyżką wypełniam papilotki, do 1/3 wysokości. W każdą babeczkę, wciskam kilka borówek.
Muffiny piekę około 20 minut w temp. 180 stopni, do zrumienienia. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

DSC_9239

DSC_9234

 

Powiązane posty

13 komentarzy

lena 27 czerwca 2016 - 05:49

spróbuję z pewnością:)

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 27 czerwca 2016 - 10:17

Gosiu u Ciebie zawsze tak pysznie i zdrowo. Zgarniam ten przepis, musze go u siebie przerobic. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Megly 27 czerwca 2016 - 12:37

Mogłabym zostać muffinowym potworem, bo uwielbiam absolutnie każde. A zważywszy na to jak dawno ich nie jadłam spałaszowałabym te pyszności w mig. Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 27 czerwca 2016 - 19:34

świetne muffinki 🙂 oj kusi by ją zjeść 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 27 czerwca 2016 - 20:46

wydają się być lekkie, mimo braku mąki pszennej. Bardzo apetyczne!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 27 czerwca 2016 - 21:07

Czekoladowe smaki! To coś co na pewno by mnie skusiło 🙂

Odpowiedź
kulinarna148 27 czerwca 2016 - 21:32

Świetne te muffinki. Połączenie smaków zadziwiające, bardzo smakowite.

Odpowiedź
Salvador Dali 27 czerwca 2016 - 21:41

takiego połączenia jeszcze nie znałam, ale wygląda bardzo fajnie! 🙂 już czuje ten aromat <3

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 28 czerwca 2016 - 07:40

Jeżeli coś zawiera kakao lub czekoladę to już mi smakuje 🙂

Odpowiedź
mlodakk 28 czerwca 2016 - 10:12

Mufinki zawsze mnie kuszą:)

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 28 czerwca 2016 - 12:22

Jakie wspaniałe – super składniki – słodycze też mogą być zdrowe 🙂

Odpowiedź
mikrouszkodzenia 29 czerwca 2016 - 06:12

No wyglądają nieziemsko! 🙂
pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 czerwca 2016 - 15:59

Wiadomo, że my to mogłybyśmy je zjadać kilogramami xD Bardzo dobrze wyobrażamy sobie ich smak! Mąka gryczana w nich pewnie jest najlepsza 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz