Zdrowe muffiny bez glutenu, z gorzką czekoladą i borówkami. Do ich wykonania, użyłam w połowie mąki gryczanej i ryżowej. Babeczki świetne na drugie śniadanie i deser. Proste do wykonania i niezawodne 🙂
Składniki / 12 sztuk
- 1/2 szkl. mąki ryżowej
- 1/2 szkl. mąki gryczanej
- 1 szkl. maślanki
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady bez glutenu
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- garść borówek lub porzeczek
Wszystkie produkty, powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i posiekaną czekoladę, rozpuszczam na małym ogniu. Dodaję kakao, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Mąki i sodę przesiewam do miseczki, dodaję cukier. Wszystkie sypkie składniki mieszam.
Do produktów sypkich, dodaję roztrzepane jajka, maślankę i masę czekoladową. Wszystko krótko, ale dokładnie mieszam.
Foremkę na muffiny, wykładam papierowymi papilotkami. Łyżką wypełniam papilotki, do 1/3 wysokości. W każdą babeczkę, wciskam kilka borówek.
Muffiny piekę około 20 minut w temp. 180 stopni, do zrumienienia. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂
13 komentarzy
spróbuję z pewnością:)
Gosiu u Ciebie zawsze tak pysznie i zdrowo. Zgarniam ten przepis, musze go u siebie przerobic. Pozdrawiam serdecznie Beata
Mogłabym zostać muffinowym potworem, bo uwielbiam absolutnie każde. A zważywszy na to jak dawno ich nie jadłam spałaszowałabym te pyszności w mig. Pozdrawiam ciepło 🙂
świetne muffinki 🙂 oj kusi by ją zjeść 🙂
wydają się być lekkie, mimo braku mąki pszennej. Bardzo apetyczne!
Czekoladowe smaki! To coś co na pewno by mnie skusiło 🙂
Świetne te muffinki. Połączenie smaków zadziwiające, bardzo smakowite.
takiego połączenia jeszcze nie znałam, ale wygląda bardzo fajnie! 🙂 już czuje ten aromat <3
Jeżeli coś zawiera kakao lub czekoladę to już mi smakuje 🙂
Mufinki zawsze mnie kuszą:)
Jakie wspaniałe – super składniki – słodycze też mogą być zdrowe 🙂
No wyglądają nieziemsko! 🙂
pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Wiadomo, że my to mogłybyśmy je zjadać kilogramami xD Bardzo dobrze wyobrażamy sobie ich smak! Mąka gryczana w nich pewnie jest najlepsza 🙂