Wiosenny torcik, z lekką pianką z truskawek i bitej śmietany. Masa jest bardzo delikatna, dzięki małej ilości żelatyny, nie rozpływa się na biszkopcie, jednocześnie nie jest za sztywna. Tort można dowolnie udekorować, np. świeżymi lub suszonymi truskawkami, oraz listkami mięty. Torcik warto przygotować na dziecięce imprezy, maluchy za nim przepadają. Za ten przepis, dziękuję autorce bloga Kwestia Smaku 🙂
Składniki na biszkopt
- 4 jaja w temp. pokojowej
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1/2 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie
- 8 łyżek zaparzonej, mocnej herbaty z sokiem z cytryny lub rum z dodatkiem soku cytryny
Dno tortownicy o średnicy 23 cm. wykładam papierem do pieczenia. Mąki przesiewam do miseczki. Oddzielam żółtka od białek. Piekarnik nastawiam na 170 stopni.
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier. Nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo dodaję żółtka. Kolejne żółtko dodaję, kiedy poprzednie, dobrze wymiesza się z pianą.
Stopniowo dodaję przesiane mąki. Mieszam delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę przelewam do foremki. Piekę około 25 minut, w temp. 170 – 180 stopni. Biszkopt jest gotowy, kiedy się mocniej przyrumieni i odchodzi od boków foremki.
Gotowy biszkopt wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Przestudzony, kroję na dwa równe blaty. Blaty biszkoptu, delikatnie skrapiam nasączeniem.
Składniki na krem
- około 400 g truskawek ( powinna być szklanka musu truskawkowego )
- 3 – 4 łyżki cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
- 10 g żelatyny w proszku ( jedna pełna łyżka )
- 500 g schłodzonej śmietany 36 % ( kremówki do ubijania )
23 komentarze
Wygląda leciutko jak chmurka! 🙂
Torcik wygląda zachwycająco – lekki, różowy, puszysty – bardzo mi się podoba elegancka, nie przeładowana dekoracja! 🙂 Chciałabym, żeby pojawił się u mnie w domu na weekend – ach… 🙂
Co prawda nie jem żelatyny, ale popodziwiać to różowe cudo mogę;)
Ojej! Torcik wygląda cudownie! Połączenie truskawek i gęstej śmietany w masę to świetny wybór i do tego biszkopt! Dla mnie idealny letni torcik 🙂
pysznie wygląda:)
Pyszny i dzięki temu ,że ma mało żelatyny jeszcze lepszy.
Jaki delikatny 🙂 Wygląda niesamowicie puszyście 🙂 Miałabym na niego ochotę. Uwielbiam torciki z bitą śmietaną. Zwłaszcza takie leciutkie. Mniam – idealny 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Wygląda niczym obłoczek! Delicje 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jaka pyszna klasyka! Takie torciki robiła często nasza ciocia kiedy przyjeżdżałyśmy do niej na wakacje! Super wygląda 🙂
Wyszedł uroczy! 😉
No i po co ja tutaj wchodziłam 🙂
Aż zgłodniałam, i ślinka cieknie na widok tak pięknego i pysznego tortu.
Lekki, pyszny torcik, super! 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, częstuję się kawałkiem 🙂
Wszędzie na blogach widzę takie pyszne torcik… Muszę sama też jakiś upiec 😉 Twój wygląda przepysznie!
ciacho wygląda świetnie:)
muszę wypróbować:)
ciasto wygląda bardzo delikatnie 🙂
Przynaję się bez bicia, jedno z moich ulubionych ciast. Ja niestety nie piekę wcale, ale czasami u kogoś natrafię albo w cukierni 🙂
Czy już mówiłam, że uwielbiam sezon truskawkowy? Właśnie za te miliony kulinarnych możliwości.
to jest jeden z elementarnych przepisów 🙂 lekki i smaczny. chyba smakuje kazdemu…mniami
Lekko, truskawkowo i smacznie 😉
I się zakochałam, cudny torcik. Mam coś podobnego do publikacji, ale to przepis z tzw leniwych 🙂
Prosty i pyszny! Dla mnie rewelacja 🙂
Cudowny