Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa – krem z koprem włoskim ( fenikułem )

Zupa – krem z koprem włoskim ( fenikułem )

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pyszna zupa z koprem włoskim, porem i ziemniakami, doprawiona bazylią i tymiankiem. Zupa bardzo kremowa i aromatyczna, podana z grzankami, może służyć za samodzielne danie 🙂
Bardzo polecam, sprawdzi się na rodzinny obiad i na poczęstunek dla gości 🙂

DSC_5316

Składniki
  • duża bulwa kopru włoskiego
  • 1 por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 1 cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 1, 5 litra bulionu ( u mnie na kawałku szyi indyka
  • po łyżeczce suszonego tymianku i bazylii
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • oliwa
  • sól i pieprz
Do podania
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • posiekany szczypiorek
  • wiórki z cytryny
Koper włoski dokładnie czyszczę, odcinam wystające łodyżki i kroję na plasterki, a następnie w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Z pora usuwam wierzchnie liście i kroję na plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w większą kostkę.
Do bulionu dodaję pokrojone ziemniaki i gotuję na małym ogniu.
Na dużej patelni, rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję pokrojony koper włoski, por i cebulę. Wszystko smażę, często mieszając, około 5 minut.
Podsmażone warzywa, dodaję do bulionu. Dodaję zioła i nasiona kopru, wszystko gotuję około 30 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam do smaku.
Osoby, które lubią treściwsze zupy – kremy, mogą zagęścić zupę serkiem topionym, słodką śmietaną lub mascarpone.
Zupę podaję z grzankami, posiekanym szczypiorkiem i wiórkami cytryny. Smacznego 🙂

DSC_5292

Powiązane posty

16 komentarzy

lena 22 lutego 2016 - 09:12

Mam teraz dziwną ochotę na zupy,szukam nowych przepisów i na pewno chętnie spróbuję takiego kremu:)

Odpowiedź
Iwona 22 lutego 2016 - 13:13

Lubie zupy zwłaszcza zimą 🙂

Odpowiedź
AZgotuj 22 lutego 2016 - 14:19

Na pewno pysznie anyżkową:) Lubię

Odpowiedź
Obiad gotowy! 22 lutego 2016 - 18:14

chyba poproszę o dokładkę;)

Odpowiedź
Salvador Dali 22 lutego 2016 - 18:53

nigdy nie jadłam fenikułu! Ależ pomysł.. 🙂 ciekawe jak smakuje? 🙂

Odpowiedź
napiecyku 22 lutego 2016 - 19:30

Smakuje anyżkowo 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 22 lutego 2016 - 21:12

no takiej zupy jeszcze nie robiłam a bardzo lubię kremy 🙂
fajny przepis

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 23 lutego 2016 - 00:57

Ciekawa jestem jej smaku 🙂 Przez tą ciekawość będę musiała sobie taką zupkę ugotować :)))

Odpowiedź
Marzena 23 lutego 2016 - 08:58

Bardzo lubię jego anyżkowy posmak. Cudna zupa 🙂

Odpowiedź
Ania 23 lutego 2016 - 14:07

smaczna i niestandardowa zupka 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 lutego 2016 - 21:06

Jeszcze nie jadłyśmy kopru włoskiego, nie wiemy dlaczego podchodzimy do niego jak do jeża 😛

Odpowiedź
Moje Bistro 23 lutego 2016 - 23:36

Pyszna zimowa zupa. Muszę wypróbować połączenie, bo brzmi smakowicie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 24 lutego 2016 - 00:27

Kremowe zupy lubię najbardziej 🙂

Odpowiedź
Dietifit-od-kuchni 24 lutego 2016 - 10:31

Zupy uwielbiam w każdej postaci. Koniecznie muszę spróbować Twoją propozycję z koprem włoskim! 🙂

Odpowiedź
Urszula 25 lutego 2016 - 16:10

Poproszę dwie miseczki tej smacznej zupy…

Odpowiedź
Ela 26 lutego 2016 - 20:07

Nie znam smaku kopru włoskiego ! Twoja zupka wygląda apetycznie !
Pozdrawiam

Odpowiedź

Zostaw komentarz