Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa z czerwoną fasolką i warzywami

Zupa z czerwoną fasolką i warzywami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Gęsta i bardzo smaczna zupa z czerwoną fasolką, marchewką, pomidorami i porem. Zupę doprawiłam nasionami jałowca, liściem laurowym i czarnuszką. Fasolę moczę dzień wcześniej, na następny dzień gotuję i dodaję do warzywnego wywaru. Jeżeli chcemy uprościć przygotowanie potrawy, możemy dodać fasolkę z puszki. Polecam tą pożywną zupę, nie tylko na co dzień 🙂

DSC_1493

Składniki
  • około 2 litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
  • 5 dkg. wędzonego boczku
  • 1 szklanka czerwonej fasolki lub fasolka w puszce
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • puszka pomidorów w kawałkach ( mogą być świeże )
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 liści laurowe
  • kilka nasion jałowca
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól himalajska
  • domowa vegeta
Czystą fasolkę moczę dzień,  przed przygotowaniem potrawy. Na następny dzień gotuję w świeżej wodzie do miękkości i odcedzam ( fasolka nie musi być bardzo miękka, ponieważ dogotuje się w wywarze ). W czasie gotowania, można dodać łyżeczkę soli.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki kroję w kostkę. Boczek kroję w drobną kosteczkę. Por kroję na plasterki.
Na dużej patelni smażę boczek, dodaję warzywa. Jeżeli boczek jest chudy, należy dodać trochę oleju, lub klarowanego masła. Całość smażę mieszając koło 3 minuty.
Zawartość rondla dodaję do wywaru, razem z fasolką i przyprawami. Wszystko gotuję około 30 minut. Doprawiam do smaku. Smacznego 🙂

 

DSC_1500

DSC_1513

Powiązane posty

17 komentarzy

Sosna 2 grudnia 2015 - 11:26

Wygląda jak malowana ^^

Odpowiedź
InnaM 2 grudnia 2015 - 13:46

Gdyby ktoś mi tak gotował, to całą dietę szlag by trafił 😀

Odpowiedź
napiecyku 2 grudnia 2015 - 14:00

Rezygnujesz z boczku, którego i tak jest tylko 5 dkg, z ziemniaka i masz super lekką i zdrową zupkę 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 2 grudnia 2015 - 15:24

Pycha,treściwa zupa.

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 2 grudnia 2015 - 17:18

pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupka- czyli idealna na pogodę jaką mamy za oknem 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 2 grudnia 2015 - 17:28

Ależ zbieg okoliczności, gotowałam dziś bardzo podobna zupkę, jest pyszna:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 2 grudnia 2015 - 18:03

Lubię, bardzo lubię takie pyszne i sycące zupy! Człowiek się naje i do tego jak pysznie 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 2 grudnia 2015 - 19:55

Takie zupki gdy na dworze chłodno to ja bardzo lubię 🙂

Odpowiedź
Maja 2 grudnia 2015 - 21:34

Lubię fasolę 😉 Ma dużo białka ;))

Odpowiedź
Ania 2 grudnia 2015 - 22:00

wspaniała zupa na jesienne chłody 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 3 grudnia 2015 - 00:36

Pyszna zupa, konkretna 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 3 grudnia 2015 - 12:32

pyszna, gęsta zupa, w sam raz na zimowy obiad!

Odpowiedź
Łycha smaków 3 grudnia 2015 - 17:14

Pyszna rozgrzewająca zupka 🙂

Odpowiedź
Loreta 3 grudnia 2015 - 19:57

Lubię takie pożywne zupy! 🙂

Odpowiedź
Gaja 3 grudnia 2015 - 20:11

Akurat na teraz – brzuch aż tęskni za ciepłą zupą 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 4 grudnia 2015 - 11:33

Czerwona fasolka w zupie <3 Bardzo ją lubimy i dodajemy ja tam gdzie się da xD

Odpowiedź
Sosna 5 grudnia 2015 - 01:09

Robiłem je kiedyś, są wspaniałe! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz