Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej, bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, krzemionkę, wapń i fosfor. Kasza jaglana oczyszcza, usuwa z organizmu toksyny i śluzy. Dzięki jej prozdrowotnym właściwościom jest zalecana przez dietetyków w diecie antyprzeziębieniowej, antydepresyjnej, antyrakowej.
Dzisiejsze kotlety są bez dodatku jajek i mąki, jeżeli chcecie uzyskać bardziej zwarte kotlety, dodajcie kilka łyżek mąki ziemniaczanej, u mnie jednak nie było takiej potrzeby. Kotlety powinny być smażone na patelni z nieprzywierającym dnem, nieporysowanej. Smażymy krótko, tylko do zrumienienia. Polecam na obiad, smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego, surówek i mięs 🙂
Składniki / 4 osoby
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 400 g zielonego groszku ( u mnie mrożony )
- 2 małe cebule pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- masło klarowane + olej
- sól himalajska do smaku
- zmielone płatki orkiszowe lub owsiane
16 komentarzy
Urocze są te kotleciki 🙂 Lubimy zielony kolor, który nadaje groszek, jest taki soczysty i wiosenny 🙂
Pomysłowe, jakby mój małżonek zobaczy spytałby…a co one zielone, popsute? :)) Pozdrwiam 🙂
Piękne i z pewnością smaczne.
Przepiekne, jakie kolory…Chyba musze takie zrobic 🙂
Piękny wiosenny kolor 🙂
Apetyczne kotleciki 🙂
Kasza jaglana jest świetna, mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację 🙂 Fajny przepis!
pięknie wyglądają, sama zjadłabym porcyjkę 🙂
Bardzo lubię kotlety z kaszy jaglanej, nawet nie wiem czy nie bardziej od schabowego 🙂 Fany kolor i super połączenie z groszkiem, wykorzystam pomysł następnym razem. Pozdrawiam
No pycha! Jakie pysznie zielone 🙂 jadłabym…
Ale smakowicie wyglądają:)
pozdrawiam cieplutko!!!
Czuję, ze to coś dla mnie 🙂 Jak dotychczas niewiele mam pomysłów na kaszę jaglaną, która by mi smakowała, więc jak najbardziej przepis się przyda. Aczkolwiek jaglana to i tak najsmaczniejsza wg mnie kasza, po prostu, jak dotąd rzadko je jadałam.
Przepyszne kotleciki i bardzo pomysłowe:)
Bardzo kusząco wyglądają te kotlety. Świetny pomysł 🙂
bezmięsne kotlety u mnie dość często króluja w kuchni 🙂 pyszne 🙂
Swietny pomysł na danie wegetariańskie 🙂