Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kotlety z kaszy jaglanej i zielonego groszku

Kotlety z kaszy jaglanej i zielonego groszku

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej, bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, krzemionkę, wapń i fosfor. Kasza jaglana oczyszcza, usuwa z organizmu toksyny i śluzy. Dzięki jej prozdrowotnym właściwościom jest zalecana przez dietetyków w diecie antyprzeziębieniowej, antydepresyjnej, antyrakowej.
Dzisiejsze kotlety są bez dodatku jajek i mąki, jeżeli chcecie uzyskać bardziej zwarte kotlety, dodajcie kilka łyżek mąki ziemniaczanej, u mnie jednak nie było takiej potrzeby. Kotlety powinny być smażone na patelni z nieprzywierającym dnem, nieporysowanej. Smażymy krótko, tylko do zrumienienia. Polecam na obiad, smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego, surówek i mięs 🙂

DSC_1282

Składniki / 4 osoby
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 400 g zielonego groszku ( u mnie mrożony )
  • 2 małe cebule pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • masło klarowane + olej
  • sól himalajska do smaku
  • zmielone płatki orkiszowe lub owsiane
Kaszę dokładnie opłukuję na sitku zimną wodą, następnie przelewam wrzątkiem. Do garnka leję nieco więcej, niż dwie szklanki wody. Kiedy woda się zagotuje, dodaję kaszę jaglaną, dwie łyżeczki soli, całość mieszam. Gotuję około 15 minut i odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Groszek gotuję do miękkości z łyżeczką soli, około 12 minut. Odcedzam.
Cebulę i czosnek smażę na maśle klarownym do zeszklenia.
W malakserze miksuję groszek z cebulą i czosnkiem. Masa nie musi być zmielona bardzo dokładnie.
Masę z mielonego groszku dodaję do kaszy jaglanej, całość doprawiam, jeżeli jest taka potrzeba i dokładnie mieszam.
Z masy formuję kulki wielkości mandarynki i delikatnie spłaszczam. Kotlety odstawiam na 10 minut, następnie delikatnie panieruję w zmielonych płatkach orkiszowych.
Smażę na rumiano, na rozgrzanym maśle klarowanym z dodatkiem oleju. Od razu podaję. Kotlety świetnie smakują z surówką lub z sosem pieczarkowym. Smacznego 🙂

DSC_1299

Powiązane posty

16 komentarzy

Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 listopada 2015 - 18:13

Urocze są te kotleciki 🙂 Lubimy zielony kolor, który nadaje groszek, jest taki soczysty i wiosenny 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 25 listopada 2015 - 18:18

Pomysłowe, jakby mój małżonek zobaczy spytałby…a co one zielone, popsute? :)) Pozdrwiam 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 25 listopada 2015 - 18:22

Piękne i z pewnością smaczne.

Odpowiedź
Edyta 25 listopada 2015 - 18:44

Przepiekne, jakie kolory…Chyba musze takie zrobic 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 25 listopada 2015 - 18:49

Piękny wiosenny kolor 🙂

Odpowiedź
lena 25 listopada 2015 - 20:00

Apetyczne kotleciki 🙂

Odpowiedź
pozielonemu 25 listopada 2015 - 20:20

Kasza jaglana jest świetna, mogę ją jeść na śniadanie, obiad i kolację 🙂 Fajny przepis!

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 25 listopada 2015 - 21:38

pięknie wyglądają, sama zjadłabym porcyjkę 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 25 listopada 2015 - 22:08

Bardzo lubię kotlety z kaszy jaglanej, nawet nie wiem czy nie bardziej od schabowego 🙂 Fany kolor i super połączenie z groszkiem, wykorzystam pomysł następnym razem. Pozdrawiam

Odpowiedź
Olka 26 listopada 2015 - 08:38

No pycha! Jakie pysznie zielone 🙂 jadłabym…

Odpowiedź
Natalia K 26 listopada 2015 - 19:00

Ale smakowicie wyglądają:)
pozdrawiam cieplutko!!!

Odpowiedź
Gaja 26 listopada 2015 - 22:17

Czuję, ze to coś dla mnie 🙂 Jak dotychczas niewiele mam pomysłów na kaszę jaglaną, która by mi smakowała, więc jak najbardziej przepis się przyda. Aczkolwiek jaglana to i tak najsmaczniejsza wg mnie kasza, po prostu, jak dotąd rzadko je jadałam.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 27 listopada 2015 - 00:51

Przepyszne kotleciki i bardzo pomysłowe:)

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 29 listopada 2015 - 07:36

Bardzo kusząco wyglądają te kotlety. Świetny pomysł 🙂

Odpowiedź
Ania 29 listopada 2015 - 12:43

bezmięsne kotlety u mnie dość często króluja w kuchni 🙂 pyszne 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 29 listopada 2015 - 22:05

Swietny pomysł na danie wegetariańskie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz