Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Makaron z warzywami i wieprzowiną w winnym sosie

Makaron z warzywami i wieprzowiną w winnym sosie

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Makaron razowy z warzywami, które więdły w lodówce, mieloną wieprzowiną i z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Potrawa bardzo przypomina tradycyjne włoskie danie, makaron z sosem bolońskim. Najczęściej taki sos jest podawany z makaronem tagliatelle, lub z lasagne. Nic na to nie poradzę, kocham włoską kuchnię. Pomysł na obiad okazał się bardzo trafiony, nikt nie marudził, wszystko zostało zjedzone. Bardzo polecam….będzie pożywnie i smacznie 🙂

DSC_0195

Składniki
  • 300 g. razowego makaronu
  • 500 g mięsa wieprzowego dwukrotnie mielonego
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • mały por ( tylko biała i jasnozielona część )
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego, wytrawnego wina
  • 3/4 szkl. passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • szklanka bulionu lub wody
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  1. Obraną marchewkę i seler ścieram na dużych oczkach. Por kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek również drobno kroję.
  2. Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce.
  3. Na rozgrzaną oliwę daję cebulkę i czosnek, kiedy warzywa odparują wodę, dodaję mięso wieprzowe. Całość smażę mieszając, do czasu, aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodaję warzywa, wszystko mieszam. Dodaję wino, całość duszę pod przykryciem kilka minut. Dodaję przecier pomidorowy i bulion.
  5. Sos gotuję około 50 minut, powinien lekko zgęstnieć. Pod koniec duszenia, dodaję zioła i przyprawy.
  6. Sos podaję z ciepłym makaronem. Na talerzu można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

DSC_0211

 

You may also like

16 komentarzy

Ladylaura 19 października 2015 - 18:53

Pysznie ,też zawsze daję drugie życie zapomnianym warzywom z lodówki .

Reply
lena 19 października 2015 - 19:41

Uwielbiam takie dania:)

Reply
Ela 19 października 2015 - 20:47

Smacznie i kolorowo, tak właśnie lubię !!!
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Agnieszka Wieczorek 20 października 2015 - 03:07

Pysznie, kolorowo, idealnie 🙂 Nie dość, że można wykorzystać to co zalega w lodówce, to jeszcze wychodzą z tego takie pyszności.

Reply
Ania 20 października 2015 - 07:16

całość wygląda bardzo apetycznie, lubię takie dania 🙂

Reply
Agnieszka - Polska Zupa 20 października 2015 - 12:54

U mnie dzisiaj podobnie, tylko prościej, tzn. prosty sos bolonski z czerwonym winem, pycha, twoja wersja zdrowsza 🙂

Reply
Obiad gotowy! 20 października 2015 - 13:45

słyszysz? ooo, teraz… to burczy mi w brzuchu na widok tego dania;)

Reply
Marta gotuje 20 października 2015 - 14:27

Uwielbiam takie dania 🙂 Pyszne 🙂

Reply
Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 października 2015 - 17:47

Wszystko co dobre w jednym garnuszku <3

Reply
Renata - Mój dzień 20 października 2015 - 17:59

U mnie dzisiaj też makaron, ale nie było tak kolorowe:)
pięknie i pysznie:)

Reply
Salvador Dali 20 października 2015 - 19:01

makaronowe dania to moje ulubione! <3 z wielką chęcią przygotuje takie u siebie w domu w weekend 🙂

Reply
kulinarny blog samanthy 20 października 2015 - 19:20

Ja tez lubię takie dania, szybkie i zawsze smaczne 🙂

Reply
wanda 20 października 2015 - 22:12

Lubię takie kombinacje -skorzystam i dziękuję

Reply
Kuchnia u Krysi 20 października 2015 - 23:05

Wcale się nie dziwię, że wszystkim smakowało. Tyle pyszności w tym kociołku się znalazło…

Reply
BEATA REDZIMSKA 21 października 2015 - 09:19

Fajnie urozmaicic wloska kuchnie i dodac jeszcze wiecej warzyw i kolorow. Pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

Reply
Sosna 21 października 2015 - 10:16

Ale genialnie wygląda 😀

Reply
Ania 22 października 2015 - 09:34

Wygląda apetycznie. Na pewno wypróbuję ten przepis, gdyż lubię takie dania 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

Reply

Leave a Comment