Home Na słodkoBabki i muffiny Chlebek bananowy ( banana bread ) z orzechami

Chlebek bananowy ( banana bread ) z orzechami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Chlebek bananowy to rodzaj słodkiego pieczywa śniadaniowego, jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. U nas zyskuje na popularności ze wzg. na łatwość wykonania i dostępność produktów. Mam dla Was bardzo ciekawy i prosty przepis, bez użycia miksera. W składzie nie ma jajek, mleka i cukru, chlebek piekłam na mieszance mąki żytniej chlebowej i pszennej. Dodałam sporą ilość prażonych orzechów włoskich.
Do ciasta należy dodać mocno dojrzałe banany, takie z przewagą koloru czarnego na skórce. Sody nie zastępujemy proszkiem do pieczenia, nie jestem chemikiem, ale wydaje mi się, że główny składnik sody ( węglan sodu ) lepiej wchodzi w reakcję z jakimś składnikiem bananów. Ciasto pięknie wyrosło, zero zakalca, typowego dla tego chlebka. Dzięki słodkim bananom, ciasto wyszło wystarczająco słodkie, z chrupiącą orzechową skórką, na pewno je pokochacie 🙂
Polecam również chlebek bananowo – czekoladowy.

DSC_0138

Składniki na ciasto – chlebek
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 4 duże, mocno dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju  w temperaturze pokojowej ( u mnie z pestek winogron )
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g. posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • łyżka cynamonu
  • łyżka cukru brązowego
  • 10 orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewam do 180 – 185 stopni.
Posiekane orzechy krótko prażę na patelni i ostawiam.
Z bananów ściągam skórkę i odcinam końcówki. Banany daję do miseczki i dokładnie rozgniatam widelcem na puree.
Do bananów dodaję przesiane mąki z sodą i resztę składników na chlebek. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta, można dodać jeszcze odrobinę oleju. Surowe ciasto, powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego.
Wąską foremkę na chleb, lub keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do foremki. Na wierzchu układam połówki orzechów, delikatnie posypuję cynamonem i cukrem.
Ciasto piekę około 50 – 55 minut. Do czasu, aż mocno się zrumieni. Przed wyciągnięciem warto zrobić próbę,  drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto będzie suchy, ciasto jest gotowe. Gotowy chlebek studzimy na kratce 30 minut. Udanych wypieków 🙂

DSC_0156

DSC_0164

Powiązane posty

23 komentarze

amandaricci-butikzprzepisami 16 października 2015 - 17:38

Duuużo orzechów – pycha! 🙂 Już mi zapachniało świętami i choinką! (i to jest bardzo miłe skojarzenie oczywiście! ) 🙂

Odpowiedź
Olka 16 października 2015 - 18:00

Chlebek na bogato 😉 pycha!

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 16 października 2015 - 18:09

Prawie jak ciasto 😉

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 16 października 2015 - 18:28

Ile bakalii, cudowny!

Odpowiedź
lena 16 października 2015 - 19:52

Smakowity chlebek:)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 16 października 2015 - 20:51

Piękny chlebuś jak niejedno wypasione ciacho 🙂

Odpowiedź
laNika 16 października 2015 - 22:44

Pyszności! Z tymi orzechami wygląda świetnie 🙂

Odpowiedź
marcelina 17 października 2015 - 08:27

Ile orzechów w środku! Lubię bananowy chlebek, jest prosty w wykonaniu i jak pachnie…rozmarzyłam się tylko 🙂

Odpowiedź
Łukasz 17 października 2015 - 12:12

Wygląda super :-).

Odpowiedź
StoŁyżekSzczęścia 17 października 2015 - 20:04

Och, ale piekne zdjęcia ! 😉

Odpowiedź
InnaM 18 października 2015 - 12:49

Pysznie wygląda, jak zwykle 🙂

Odpowiedź
alezakwas 18 października 2015 - 15:53

Jest cudownie bakaliowy i wygląda jak chleb moich marzeń… Mniam…

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 października 2015 - 18:43

Przepiękny! Szkoda, że bez mąki pszennej nie potrafimy uzyskać choć w połowie takiego efektu :/

Odpowiedź
napiecyku 18 października 2015 - 20:03

Myślę, że wyjdzie taki np. z mąki pszennej razowej. Warto spróbować 🙂

Odpowiedź
Urszula 18 października 2015 - 19:43

Piekłam taki chlebek, ale bez dodatków, a widzę, że byłby jeszcze smaczniejszy 🙂

Odpowiedź
Łycha smaków 19 października 2015 - 10:11

Ale piękny i orzechowy 🙂

Odpowiedź
Łycha smaków 19 października 2015 - 10:15

Chlebek musi być pyszny mniamm:)

Odpowiedź
Sosna 19 października 2015 - 11:00

Wyszedł idealny! 🙂

Odpowiedź
wanda 19 października 2015 - 11:11

Smak wysmienity a zapach mniam pozdrawiam

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 19 października 2015 - 11:28

Oj cos takiego chodzi za mna od rana. Chyba sie skusze. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 19 października 2015 - 17:01

wygląda jak dobrze nadziany keks:)

Odpowiedź
Ela 19 października 2015 - 20:53

Nie przepadam za bananami ale chlebek wygląda wspaniale !!
Pozdrawiam

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 20 października 2015 - 19:22

Uwielbiam ciasta z bananami, chlebek znakomity. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz