Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Szarlotka z papierówek

Szarlotka z papierówek

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pyszna szarlotka z pierwszymi jabłkami, wyjątkowo delikatna i aromatyczna. Ciasto bardzo efektowne, sprawdzi się na deser na ciepło i na zimno. Jeżeli przygotujemy dla gości, możemy dodać sos waniliowy, owocowy, lub gałkę lodów śmietankowych. Bardzo polecam i życzę miłego weekendu 🙂

IMG_8272

 

Składniki na ciasto
  • 370 g mąki pszennej ( około 3 szklanki )
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki daję do miseczki i wyrabiam na elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części, każdą owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut.
Składniki na farsz
  • 700 g jabłek ( waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych )
  • 70 g mocno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Jabłka obieram, ścieram na cienkie plasterki i daję do miseczki. Do jabłek dodaję resztę składników na farsz i delikatnie mieszam.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm. kładę papier do pieczenia i zaciskam obręcz, papier który wystaje obcinam nożyczkami. Dwie części ciasta posłużą do wylepienia spodu i brzegów tortownicy. Brzegi wylepiam na wysokość 3 – 4 cm. Spód ciasta nakłuwam i daję do piekarnika na 12 minut. Na podpieczony spód daję farsz jabłkowy i wyrównuję powierzchnię.
Trzecią część ciasta rozwałkowuję między dwoma kawałkami foli spożywczej, na kształt koła o średnicy tortownicy. Ostrożnie kładę na jabłkach i sklejam brzegi ciasta. Górną warstwę można nakłuć lub wyciąć ozdobne wzorki.
Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni, powinno lekko się zrumienić. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika, zdejmuję obręcz i zostawiam do przestudzenia, najlepiej na 1-2 godziny. Smacznego 🙂

IMG_8320

 

IMG_8314

Powiązane posty

24 komentarze

anika 5 września 2015 - 13:22

Często latem pieke szarlotke z papierówkami, gdyz mam je w ogrodzie! Twoja wyglada przepysznie! 🙂

Odpowiedź
kamila 5 września 2015 - 16:11

Najlepsza szarlotka z papierówek;)

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 5 września 2015 - 21:14

łał jakie pyszności, jaka duża porcja jabłuszek 🙂

Odpowiedź
Ania 5 września 2015 - 22:24

nie ma lepszego ciasta niż szarlotka 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 6 września 2015 - 00:28

Zgadzam się z Anią, że nie ma lepszego ciasta niż szarlotka, a taka z pysznych świeżych papierówek jest najlepsza 🙂 Oj kusisz 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 września 2015 - 13:02

Kto nie kocha szarlotki? I to jeszcze z masą cynamonu i gałką lodów <3

Odpowiedź
Ladylaura 6 września 2015 - 13:02

Wspaniała ,a papierówki uwielbiam.

Odpowiedź
Emcia 6 września 2015 - 19:02

Pięknie wyszła! Idealna na weekend 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 6 września 2015 - 22:41

Wygląda wspaniale, u mnie dzisiaj również była szarlotka 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 7 września 2015 - 12:17

Uwielbiam szarlotki w każdej postaci i z każdych jabłek. Pycha ale niestety pachnie jesienią. A w taki deszczowy dzień jak dziś bardzo się przyda 🙂

Odpowiedź
Bomba Kaloryczna 7 września 2015 - 13:39

Patent z herbatnikami do farszu przezacny 🙂 Kiedyś próbowaliśmy robić szarlotkę z już trochę sypkich papierówek. Puściły niesamowite ilości soku i w rezultacie na spodzie ciasta mieliśmy zakalec. Za to świeże, jeszcze kwaśne i twarde papierówki nie posiadają tego “defektu” i ładnie trzymają wilgoć w sobie.

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 7 września 2015 - 17:14

Uwielbiam ciepłą szarlotkę z lodami śmietankowymi:)
mniam, narobiłaś mi ochoty:)

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 7 września 2015 - 17:15

uwielbiam ciepłą szarlotkę z lodami śmietankowymi:)
narobiłaś mi ochoty, mnnnnnnniam 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 7 września 2015 - 17:56

O mniam 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 7 września 2015 - 19:51

Ach, jak przepysznie wygląda :0

Odpowiedź
Łycha Smaków 7 września 2015 - 20:42

wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedź
Łycha Smaków 7 września 2015 - 20:43

wygląda bardzo smacznie 🙂 daj kawałek 🙂

Odpowiedź
marcelina 8 września 2015 - 09:30

Szarlotka! No jak tu odmówić kawałka? 😉 Pysznie Małgosiu!

Odpowiedź
Galantyna.pl 8 września 2015 - 11:16

Moje ulubione ciasto i tak wspaniale się prezentuje!

Odpowiedź
elwirski 9 września 2015 - 17:10

a ja w tym roku nigdzie nie mogłam dostać papierówek:( a pomysł jest super! 🙂

Odpowiedź
beti 10 września 2015 - 08:59

Ciasto, które chyba prawie wszyscy lubią :)) Rewelacja :))

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 10 września 2015 - 10:06

Ile fantastycznego jabłkowego nadzienia 🙂

Odpowiedź
Karol 25 lipca 2018 - 12:56

Jesienna szarlotka z papierówek???Przecież papierówki są w lipcu !Do jesieni to jeszcze het!

Odpowiedź
napiecyku 25 lipca 2018 - 20:12

Dzięki za czujność, wpis poprawiony 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz