Cukinia to ciągle niedoceniane warzywo. Tymczasem jest bogata w witaminy z grupy B i minerały, głównie wapń, potas, kwas foliowy i jod. Posiada właściwości odkwaszające i odtruwające nasz organizm, co bardzo istotne, nie kumuluje metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Najlepsze są młode cukinie do 20 cm.
Warto korzystać z tych dobrodziejstw, właśnie teraz, kiedy sezon na cukinie w pełni. Zrobiłam zupę z młodych cukinii, dlatego przyrządziłam warzywo razem ze skórką. Dodałam obowiązkowo cebulę, czosnek i por, bez których żadna zupa krem nie smakuje wyjątkowo. Bardzo polecam 🙂
Spróbujcie również placki z cukinii na drożdżach, leczo z cukinią, cukinia zapiekana.
Składniki
- 900 g młodych cukinii pokrojonych w kostkę
- 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 cebula drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 por pokrojony w talarki ( tylko jasna i jasnozielona część )
- około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
- 2 łyżki klarowanego masła
- 100 g jogurtu lub słodkiej śmietany
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- domowa przyprawa do zup
21 komentarzy
uwielbiam cukinię w różnych postaciach, a kremowa zupa jest jedną z ulubionych;)
śliczne kubeczki!
Taka zupa jest pyszna:) A kubeczki przeurocze:)
U mnie cukinia na talerzu praktycznie jest przez cały rok na okrągło właśnie ze względu na właściwości zdrowotne:) Zupka pyszna, dziś sobie zrobię:))
Pyszny kremik 🙂 pięknie wygląda!
Kochamy cukinie za jej uniwersalność 🙂 Bardzo ciekawa zupka 🙂
pychota: D
Cukinię bardzo lubię i przygotowuję ją na różne sposoby, ale zupki-kremu jeszcze nie robiłam. Pyszna propozycja, na pewno kiedyś wykorzystam 🙂 Pozdrawiam
U mnie też cukinia gości na stole na okrągło 🙂
u mnie też teraz cukinia króluje 🙂 pyszna zupka 🙂
Smaczniutko wygląda! I jaki ładny kaszubski wzór na naczyniach! 🙂
Wygląda tak smakowicie ;). A ja uwielbiam zupy 😉
Śliczne kubeczki! A cukinię bardzo lubię, zupka na pewno była pyszna!
u mnie dzisiaj też zupa z cukinii- uwielbiamy ją:)
Pysznie sie to zapowiada. Lubie cukinie, nawet fajnie komponuje sie w slodkich smoothie z bananem, czy dorzucam ja starta do omletu. Przepysznie to wyglada. Pozdrawiam serdecznie Beata
Dawno nie jadłam zupki z cukinii – aż mnie zainspirowałaś 😉
Małgosiu, juz ją zrobiłam… Pyszna zupa, będę wracała do tego przepisu 🙂 Dziękuję za inspirację!
Cieszę się, że smakowała 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam zupy z cukinii, chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
i cukinię i czosnek uwielbiam, a w takim połączeniu w zupie jeszcze nie próbowałam:)
Najlepsza jaką do tej pory wypróbowałam (mimo, że nie miałam ziemniaków i pora), a cebula z cukinią troszeczkę się przypaliła. Dodanie tymianku i rozmarynu to strzał w 10. Trochę podobną robiłam kiedyś ziemniaczaną z boczkiem, właśnie też z tymiankiem i rozmarynem. Pycha.
Cieszę się, że zupa smakowała 🙂 Pozdrowienia 🙂