Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorem

Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj gotuję dla samej siebie, na obiad będzie coś lekkiego, najpewniej cukinia prosto z ogródka. Cukinia, a ściślej mówiąc kabaczek z bardzo prostym farszem a’la sałatka caprese. Cukinia to bardzo cenione warzywo w diecie niskokalorycznej, mnóstwo w niej cennych witamin i minerałów. Świetnie rośnie w przydomowych ogródkach, ale potrzebuje żyznej ziemi, najsmaczniejsze są młode warzywa. Jedzmy wiec na zdrowie 🙂

IMG_7449

 

Składniki
  • 1 większy kabaczek
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 duży pomidor
  • 8 plasterków mozzarelli
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  1. Kabaczek dzielę na dwie połowy, wydrążam pestki, delikatnie posypuję solą, pieprzem i smaruję oliwą. Zapiekam w piekarniku w temp. 200 stopni około 30 minut.
  2. Resztę oliwy dokładnie mieszam z czosnkiem i ziołami.
  3. Pomidora i cukinię kroję w grubsze plastry.
  4. Na zapieczonym kabaczku układam kolejno plastry pomidora, cukinii i mozzalelli. Całość smaruję pędzelkiem kuchennym zanurzonym w oliwie ziołowo – czosnkowej i ponownie zapiekam około 15 minut. Przed podaniem można delikatnie posypać solą i pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem lub bazylią. Smacznego 🙂

IMG_7453

IMG_7473

Powiązane posty

16 komentarzy

Ania - Kto ugości moich gości? 22 lipca 2015 - 09:40

Świtny pomysł na pyszny letni obiadek!

Odpowiedź
lena 22 lipca 2015 - 09:53

Lekkie danie, świetne na lato:)

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 22 lipca 2015 - 12:00

Delikatnie, pysznie i lekko 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 22 lipca 2015 - 13:19

Na lato świetne, lekkie, kolorowe i smaczne, a to najważniejsze 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 22 lipca 2015 - 14:28

u mnie dzisiaj też była cukinia, ale tradycyjnie faszerowana mięsem, ale ten kabaczek wygląda przepysznie:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 lipca 2015 - 14:48

Takie zapiekanki to my poprosimy 🙂 Wygląda pięknie i bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Calluna 22 lipca 2015 - 20:01

W sam raz na te gorące dni. Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Pozdrawiam

Odpowiedź
Dorota 23 lipca 2015 - 03:45

Uwielbiam połączenie tych smaków, świetne danie! 😉

Odpowiedź
beata redzimska 23 lipca 2015 - 10:18

Pysznie, zdrowo, niksokalorycznie i prosto z ogrodka, uwielbiam Twoja kuchnie Gosiu i pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Jest Cudnie 23 lipca 2015 - 11:01

Idealne, lekkie danie na upały. Super!!

Odpowiedź
Marta gotuje 23 lipca 2015 - 17:01

Pyszny pomysł na obiad z cukinią w roli głównej 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 23 lipca 2015 - 18:38

Małgosiu cukinia wygląda przecudnie. Osobiście bardzo lubię, ale moja w tym roku coś niedomaga….zawiązuje się i opada. 🙁

Odpowiedź
Łukasz 23 lipca 2015 - 19:14

Wygląda supersmakowicie! 😀

Odpowiedź
Ela 23 lipca 2015 - 22:01

Sezon cukiniowy w pełni więc każdy przepis się przyda !
Dzisiaj przyniosłam z ogrodu trzy cukinie i zastanawiałam się co to zrobić…!
Pozdrawiam

Odpowiedź
alezakwas 25 lipca 2015 - 09:43

Bajkowa ta Twoja cukinia! Teraz dopiero nabrałam ochoty. Mniam… 🙂

Odpowiedź
Ania 26 lipca 2015 - 11:35

lekko i ze smakiem 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz