Home Na słodkoBabki i muffiny Babeczki drożdżowe z borówkami i gorzką czekoladą

Babeczki drożdżowe z borówkami i gorzką czekoladą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Drożdżowe babeczki powstały z potrzeby chwili, zabrakło pieczywa na śniadanie, były natomiast składniki potrzebne do przygotowania drożdżowych bułeczek. W ciepłe dni ciasta drożdżowe szybko wyrastają. Wczesnym rankiem upiekłam dziewięć babeczek – jagodzianek, wszystkie zniknęły na śniadanie, najsmaczniejsze do kubka ciepłego kakao 🙂

IMG_7263

 

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu
  • 1 małe jajko
Farsz
  • 3/4 szkl. jagód
  • 2 kostki gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce
  • łyżeczka płynnego miodu
Do letniego mleka dodaję miód i drożdże, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka minut. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję rozkłócone jajko, mąkę i wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Ciasto wyrabiam kilka minut, do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i przykrywam lnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Czyste i osuszone borówki mieszam z miodem i gorzką czekoladą. Z ciasta odrywam małe kawałki, delikatnie rozciągam, na środek każdego placka daję dwie łyżeczki farszu. Brzegi dokładnie zlepiam.
Na wierzch dałam borówki z brązowym cukrem, ale nie polecam tej metody, ponieważ babeczki szybko rosną, a borówki zapominają gdzie jest ich miejsce i spadają 😮 Można posmarować wierzch babeczek rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i posypać brązowym cukrem.
Bułeczki układam zlepieniem do dołu, w silikonowej formie na większe muffiny. Czas pieczenia, to koło 25 minut, temp. 180 stopni. Udanych wypieków 🙂

IMG_7283

WP_20140706_15_24_48_Pro

Powiązane posty

26 komentarzy

Natalie 19 lipca 2015 - 11:03

Chyba zaraz się utopię we własnej ślinie! Pyszności! Kocham borówki, a bułeczki z nimi to musi być poezja 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 19 lipca 2015 - 12:07

Oj niedziwne, że wszystkie szybko zniknęły. Sama zjadłabym wszystkie 🙂 Pycha

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 19 lipca 2015 - 12:10

Wspaniałe bułeczki, te z jagodami zawsze pysznie smakują 🙂

Odpowiedź
lena 19 lipca 2015 - 12:21

Zjadłabym niejedną 😉

Odpowiedź
Drink Eat Live 19 lipca 2015 - 12:44

Odjazdowe bułeczki to mało powiedziane, mega pycha! Uwielbiam takie:))

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 19 lipca 2015 - 14:25

O jejku, uwielbiamy jagodzianki ale zawsze są obrzydliwie zatopione w lukrze :/ A tu takie pyszności!

Odpowiedź
Karo In The Kitchen 19 lipca 2015 - 18:19

Jedyna przykrość w tym roku to zabójcze ceny jagód.

Gosiu, piszę tutaj, bo komentarze przy kontakcie i o mnie masz wyłączone 😉 Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Wszystkie szczegóły i pytania u mnie we wpisie http://www.karointhekitchen.com/przy-stole/liebster-blog-award/ Mam nadzieję że się dołączysz 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 19 lipca 2015 - 19:12

Ja też chcę choć jedną, maleńką tak ładnie wyglądają :)))

Odpowiedź
Tyiu 19 lipca 2015 - 21:17

Wyglądają mega pysznie!

Odpowiedź
Bomba Kaloryczna 19 lipca 2015 - 22:39

Tak jak piszesz, gdy jest ciepło to ciasta drożdżowe rosną, nomen omen, jak na drożdżach. Optymalna temperatura wyrastania to gdzieś tak 25-30 stopni Celsjusza, a później 32-35 (to już upały).

Fajne babeczki. Ja bym chyba zrobił słodsze, więc opcja z cukrem na wierzchu jak najbardziej mi odpowiada 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 19 lipca 2015 - 22:40

Pięknie ci wyrosły 🙂 Z jagodami smakują pysznie 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 20 lipca 2015 - 08:57

pyszności!!

Odpowiedź
wanda 20 lipca 2015 - 10:15

Chętnie się poczęstuję jesli pozwolisz mniam,mniam

Odpowiedź
dżemdżus 20 lipca 2015 - 11:41

Świetnie babki, jagodowe cudeńka 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 20 lipca 2015 - 13:57

Takie sniadanie to ja z chęcią codziennie.

Odpowiedź
Calluna 20 lipca 2015 - 15:40

Uwielbiam jagodzianki, sam nigdy nie piekłam, może czas spróbować. Pozdrawiam

Odpowiedź
Gosia 20 lipca 2015 - 16:16

Kochana, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Mam nadzieję, że zechcesz się przyłączyć. Szczegóły na moim blogu: http://brunetkawkuchni.com/2015/07/20/liebster-blog-award/

Odpowiedź
iza 20 lipca 2015 - 21:25

jak one pysznie wygladaja

Odpowiedź
Obiad gotowy! 21 lipca 2015 - 09:33

Ależ one puchate i leciutkie, pięknie wyrosły, a nadzienie pyszne!

Odpowiedź
Czucherkowo 21 lipca 2015 - 11:11

Pysznie wyglądają, mniam, mniam, mniam 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 21 lipca 2015 - 13:33

mmm borówki i czekolada, obłęd 🙂

Odpowiedź
Angelika 21 lipca 2015 - 18:04

Wyglądają niezwykle apetycznie, na taki śniadanko to z chęcią bym do Ciebie wpadła 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 21 lipca 2015 - 22:50

Przepyszne na sniadanie i z prawdziwymi jagodami, palce lizać !

Odpowiedź
Dorota 23 lipca 2015 - 03:47

Mniam, wspaniałe są te drożdżówki 🙂 gratuluję, wyglądają niesamowicie apetycznie! 😉

Odpowiedź
Marzena W 28 lipca 2015 - 23:22

Bułeczki wyglądają tak apetycznie, że zrobiłam się głodna 🙂

Odpowiedź
Marzena W 28 lipca 2015 - 23:23

Babeczki wyglądają tak apetycznie, że zrobiłam się głodna 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz