Drożdżowe babeczki powstały z potrzeby chwili, zabrakło pieczywa na śniadanie, były natomiast składniki potrzebne do przygotowania drożdżowych bułeczek. W ciepłe dni ciasta drożdżowe szybko wyrastają. Wczesnym rankiem upiekłam dziewięć babeczek – jagodzianek, wszystkie zniknęły na śniadanie, najsmaczniejsze do kubka ciepłego kakao 🙂
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 3 dkg świeżych drożdży
- 1 pełna łyżka płynnego miodu
- 1 małe jajko
Farsz
- 3/4 szkl. jagód
- 2 kostki gorzkiej czekolady startej na drobnej tarce
- łyżeczka płynnego miodu
26 komentarzy
Chyba zaraz się utopię we własnej ślinie! Pyszności! Kocham borówki, a bułeczki z nimi to musi być poezja 🙂
Oj niedziwne, że wszystkie szybko zniknęły. Sama zjadłabym wszystkie 🙂 Pycha
Wspaniałe bułeczki, te z jagodami zawsze pysznie smakują 🙂
Zjadłabym niejedną 😉
Odjazdowe bułeczki to mało powiedziane, mega pycha! Uwielbiam takie:))
O jejku, uwielbiamy jagodzianki ale zawsze są obrzydliwie zatopione w lukrze :/ A tu takie pyszności!
Jedyna przykrość w tym roku to zabójcze ceny jagód.
Gosiu, piszę tutaj, bo komentarze przy kontakcie i o mnie masz wyłączone 😉 Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award. Wszystkie szczegóły i pytania u mnie we wpisie http://www.karointhekitchen.com/przy-stole/liebster-blog-award/ Mam nadzieję że się dołączysz 🙂
Ja też chcę choć jedną, maleńką tak ładnie wyglądają :)))
Wyglądają mega pysznie!
Tak jak piszesz, gdy jest ciepło to ciasta drożdżowe rosną, nomen omen, jak na drożdżach. Optymalna temperatura wyrastania to gdzieś tak 25-30 stopni Celsjusza, a później 32-35 (to już upały).
Fajne babeczki. Ja bym chyba zrobił słodsze, więc opcja z cukrem na wierzchu jak najbardziej mi odpowiada 🙂
Pięknie ci wyrosły 🙂 Z jagodami smakują pysznie 🙂
pyszności!!
Chętnie się poczęstuję jesli pozwolisz mniam,mniam
Świetnie babki, jagodowe cudeńka 🙂
Takie sniadanie to ja z chęcią codziennie.
Uwielbiam jagodzianki, sam nigdy nie piekłam, może czas spróbować. Pozdrawiam
Kochana, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Mam nadzieję, że zechcesz się przyłączyć. Szczegóły na moim blogu: http://brunetkawkuchni.com/2015/07/20/liebster-blog-award/
jak one pysznie wygladaja
Ależ one puchate i leciutkie, pięknie wyrosły, a nadzienie pyszne!
Pysznie wyglądają, mniam, mniam, mniam 🙂
mmm borówki i czekolada, obłęd 🙂
Wyglądają niezwykle apetycznie, na taki śniadanko to z chęcią bym do Ciebie wpadła 🙂
Przepyszne na sniadanie i z prawdziwymi jagodami, palce lizać !
Mniam, wspaniałe są te drożdżówki 🙂 gratuluję, wyglądają niesamowicie apetycznie! 😉
Bułeczki wyglądają tak apetycznie, że zrobiłam się głodna 🙂
Babeczki wyglądają tak apetycznie, że zrobiłam się głodna 🙂