Ratatuj to pyszny gulasz z warzyw, bardzo popularny w krajach basenu Morza Śrudziemnego. Tą potrawę, bardzo często sama robię na obiad. Nie jest czasochłonna, a przy tym jest pożywna i zdrowa. Ratatuj można podać z makaronem, ryżem, bagietką. Smakuje również z pieczonym mięsem drobiowym i duszoną kiełbasą. Zimą zamiast pomidorów importowanych, używam tych z puszki. Bardzo polecam na obiad i ciepłą kolację 🙂
Składniki dla 3-4 osób
- 3 papryki kolorowe pokrojone w kostkę
- 2 pomidory lub puszka pokrojonych pomidorów
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 10 dkg pieczarek obranych, pokrojonych na ćwiartki
- 2 cukinie pokrojone w kostkę
- 500 g passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia i odrobina masła klarowanego
29 komentarzy
To danie które nieodmiennie kojarzy mi się z pięknym latem 🙂
Pyszne ,lekkie danie;)
Aaaale bym zjadła, pysznie się prezentuje 🙂
już nie mogę się doczekać własnych warzyw- takimi pysznościami będę sie objadać codziennie:)
Tak,ja też czekam na własną cukinię 🙂
Bardzo smaczne danie 🙂
Apetyczny obiad.
Coś bardzo przyjemnego i smacznego widać.Bardzo udane danie;)
Też bardzo lubię takie treściwe jednogarnkowce. A do tego właśnie taka chrupiąca bagietka… 🙂
Pyszne danie 🙂
Fajne danie obiadowe
idealne danie na lato, robię koniecznie 🙂
Takie dania są najlepsze. Wszystkie dobra w jednej miseczce 🙂
Ratuj swój ratatuj…jestem głodna :))
Przepiękne kolory aż pachnie przez łącza 🙂
O mniam 🙂
Bardzo smaczne! Lubię takie dania 🙂
Wygląda wspaniale i do tego samo zdrowe !!
Pozdrawiam
Po prostu smakowite danie 🙂
Mmm. A waśnie zastanawiałam sie co zrobić z zalegającą w lodówce papryką i pomidorami 😉
Zapisałam sobie przepis do wypróbowania, fajne i niedrogie danie 🙂
Ubóstwiam takie dania:))
tyle razy słyszałam o tym daniu, a jakoś nigdy nie pokusiłam sie o jego poczynienie na obiad.. ależ dziwna ze mnie osoba..
toć to musi być świetne!
Ratatuja gosci u mnie często 🙂 świetnie smakuje i wygląda!
To to danie naprawdę istnieje! Wstyd się przyznać – w ubiegły weekend oglądałam przesympatyczny film animowany o kochanym szczurku. Film nosił właśnie nazwę “Ratatuj” 😉 A tutaj wchodzę i masz – od razu to danie 🙂 Super. Spróbuję na pewno zrobić. Pozdrawiam 🙂
Wygląda bardzo smakowicie!
są cudowne, wyglądają wspaniale 😀
uwielbiam go! 🙂 jako dodatek do pieczeni ale i jako danie solo 🙂
rzeczywiście wygląda smakowicie 🙂