Kapuśniak z młodej kapusty, to pyszna sezonowa zupa o delikatnie słodkim smaku. Możemy zagęścić ją ziemniakami, cieciorką lub soczewicą. Ja dodałam ciecierzycę, a ponieważ ta długo się gotuje, użyłam z puszki. Zwykle gotuję w większym garnku, na następny dzień również smakuje wyśmienicie. Świeży koperek, to idealny dodatek do dań z młodej kapusty. Bardzo polecam na wiosenny obiad 🙂
Składniki
- mała główka młodej kapusty
- 4 ziemniaki obrane i pokrojone w większą kostkę
- 2 marchewki obrane i pokrojone w talarki
- puszka ciecierzycy
- 100 g chudego boczku pokrojonego w kostkę lub szynki
- cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka suszonych nasion jałowca
- łyżeczka kminku
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- wywar ( u mnie na szyi indyka )
- 2 łyżki oliwy
- domowa vegeta
- sól
Kminek i nasiona jałowca rozcieram w moździerzu. Boczek lub szynkę przesmażam na oliwie, dodaję roztarte nasiona. Wszystko mieszam i dodaję cebulę, całość smażę do czasu, kiedy cebula odparuje wodę.
Do wywaru daję ziemniaki, marchewkę, gotuję 20 minut. Dodaję przesmażoną cebulę z wędliną, posiekaną kapustę, cieciorkę, 2 łyżki koperku i czosnek niedźwiedzi, całość gotuję 10 minut. Zupę doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję koperkiem. Smacznego 🙂
25 komentarzy
Mniam, wygląda super!
Właśnie dzisiaj gotowałam, przepyszny. Następnym razem dodam ciecierzyce, bo nigdy z tym dodatkiem nie gotowałam. Pozdrawiam
Jaki bogaty talerz, a nawet kociołek. 🙂
gęsta, syta, dobra zupa!
O jaki apetyczny 🙂
Najlepszy ,potrafisz przekonać do zupy.
Smakowita zupa! Bardzo wiosenny kapuśniaczek! 🙂
Jakoś ciecierzycę jadam niezwykle rzadko, a szkoda. Jest bardzo zdrowa. Super pomysł- zrobić kapuśniaczek z jej udziałem. Pyszności. Uwielbiam kapuśniak, zawsze kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną 🙂 Zdrowo i smacznie. Pozdrawiam 🙂
Wspaniały pomysł na zupę! Nie znałam takiego połączenia i z największą przyjemnością wypróbuję! Ogromnie apetyczne smaki 🙂
Ciecierzyca, młoda kapusta no po prostu brak słów :):) narobiłaś mi strasznej ochoty na to danie 🙂 zapisuje 🙂 i postaram się zrobić :):)
U mnie tez ostatnio młoda kapustka króluje w kuchni, zupka pyszna:)
Kapuśniak z młodej kapusty w okresie wiosenno-letnim jest wręcz obowiązkowym daniem, nie robiłam go jednak nigdy z ciecierzycą, ciekawie 😉
kapuśniak u mnie rzadko, ale taki z młodej kapustki – pycha!
Zrobiłam niedawno bigos z młodej kapusty w wersji…bezmięsnej. Pycha 🙂 Kapuśniaku muszę spróbować.
Zupa treściwa czyli taka jaką lubimy 😀
Obowiązkowa pozycja w sezonie 🙂
Pyszności! 🙂
Bardzo mi się podoba ta zupa 🙂
Ostatnio także robiłam kapuśniak z młodej kapusty. O wiele smaczniejszy niż ten robiony “ze starej”. 🙂
Ojej! Marzyłam o takim kapuśniaku! 🙂
Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
O tej porze roku to zupa obowiązkowa, a dodatek ciecierzycy czyni ją jeszcze smaczniejszą!
Wspaniala zupa z młodej kapusty, uwielbiam !
podoba mi sie dodatek w postaci ciecierzycy, ciekawa jestem smaku 🙂
Tak przeglądam te przepisy i nie mogę wyjść z podziwu. Tylke inspiracji tu znalazłam, że nie wiem za co się w pierwszej kolejności zabrać 😀