Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kapuśniak z młodej kapusty z ciecierzycą

Kapuśniak z młodej kapusty z ciecierzycą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kapuśniak z młodej kapusty, to pyszna sezonowa zupa o delikatnie słodkim smaku. Możemy zagęścić ją ziemniakami,  cieciorką lub soczewicą. Ja dodałam ciecierzycę, a ponieważ ta długo się gotuje, użyłam z puszki. Zwykle gotuję w większym garnku, na następny dzień również smakuje wyśmienicie. Świeży koperek, to idealny dodatek do dań z młodej kapusty. Bardzo polecam na wiosenny obiad 🙂

IMG_6267

Składniki
  • mała główka młodej kapusty
  • 4 ziemniaki obrane i pokrojone w większą kostkę
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w talarki
  • puszka ciecierzycy
  • 100 g chudego boczku pokrojonego w kostkę lub szynki
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • łyżeczka suszonych nasion jałowca
  • łyżeczka kminku
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • wywar ( u mnie na szyi indyka )
  • 2 łyżki oliwy
  • domowa vegeta
  • sól
Kminek i nasiona jałowca rozcieram w moździerzu. Boczek lub szynkę przesmażam na oliwie, dodaję roztarte nasiona. Wszystko mieszam i dodaję cebulę, całość smażę do czasu, kiedy cebula odparuje wodę.
Do wywaru daję ziemniaki, marchewkę, gotuję 20 minut. Dodaję przesmażoną cebulę z wędliną, posiekaną kapustę, cieciorkę, 2 łyżki koperku i czosnek niedźwiedzi, całość gotuję 10 minut. Zupę doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję koperkiem. Smacznego 🙂

IMG_6246

 

Powiązane posty

25 komentarzy

Tyiu 29 maja 2015 - 15:08

Mniam, wygląda super!

Odpowiedź
Calluna 29 maja 2015 - 18:59

Właśnie dzisiaj gotowałam, przepyszny. Następnym razem dodam ciecierzyce, bo nigdy z tym dodatkiem nie gotowałam. Pozdrawiam

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 29 maja 2015 - 19:05

Jaki bogaty talerz, a nawet kociołek. 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 29 maja 2015 - 19:20

gęsta, syta, dobra zupa!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 29 maja 2015 - 19:53

O jaki apetyczny 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 29 maja 2015 - 19:55

Najlepszy ,potrafisz przekonać do zupy.

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 29 maja 2015 - 22:27

Smakowita zupa! Bardzo wiosenny kapuśniaczek! 🙂

Odpowiedź
Megly 30 maja 2015 - 08:30

Jakoś ciecierzycę jadam niezwykle rzadko, a szkoda. Jest bardzo zdrowa. Super pomysł- zrobić kapuśniaczek z jej udziałem. Pyszności. Uwielbiam kapuśniak, zawsze kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną 🙂 Zdrowo i smacznie. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Dorota 30 maja 2015 - 17:09

Wspaniały pomysł na zupę! Nie znałam takiego połączenia i z największą przyjemnością wypróbuję! Ogromnie apetyczne smaki 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Z 30 maja 2015 - 17:24

Ciecierzyca, młoda kapusta no po prostu brak słów :):) narobiłaś mi strasznej ochoty na to danie 🙂 zapisuje 🙂 i postaram się zrobić :):)

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 30 maja 2015 - 20:57

U mnie tez ostatnio młoda kapustka króluje w kuchni, zupka pyszna:)

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 31 maja 2015 - 13:30

Kapuśniak z młodej kapusty w okresie wiosenno-letnim jest wręcz obowiązkowym daniem, nie robiłam go jednak nigdy z ciecierzycą, ciekawie 😉

Odpowiedź
poproszę dokładkę 31 maja 2015 - 17:09

kapuśniak u mnie rzadko, ale taki z młodej kapustki – pycha!

Odpowiedź
Natalia 31 maja 2015 - 18:01

Zrobiłam niedawno bigos z młodej kapusty w wersji…bezmięsnej. Pycha 🙂 Kapuśniaku muszę spróbować.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 maja 2015 - 18:55

Zupa treściwa czyli taka jaką lubimy 😀

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 1 czerwca 2015 - 00:51

Obowiązkowa pozycja w sezonie 🙂

Odpowiedź
marcelina 1 czerwca 2015 - 09:03

Pyszności! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 1 czerwca 2015 - 09:52

Bardzo mi się podoba ta zupa 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 1 czerwca 2015 - 14:35

Ostatnio także robiłam kapuśniak z młodej kapusty. O wiele smaczniejszy niż ten robiony “ze starej”. 🙂

Odpowiedź
alezakwas 1 czerwca 2015 - 21:03

Ojej! Marzyłam o takim kapuśniaku! 🙂

Odpowiedź
naleśniki 2 czerwca 2015 - 00:31

Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

Odpowiedź
Pati 2 czerwca 2015 - 08:49

O tej porze roku to zupa obowiązkowa, a dodatek ciecierzycy czyni ją jeszcze smaczniejszą!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 2 czerwca 2015 - 20:58

Wspaniala zupa z młodej kapusty, uwielbiam !

Odpowiedź
Ania 4 czerwca 2015 - 17:16

podoba mi sie dodatek w postaci ciecierzycy, ciekawa jestem smaku 🙂

Odpowiedź
Czucherkowo 9 czerwca 2015 - 09:45

Tak przeglądam te przepisy i nie mogę wyjść z podziwu. Tylke inspiracji tu znalazłam, że nie wiem za co się w pierwszej kolejności zabrać 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz