Bulgur to najstarsza kasza wytwarzana przez ludzi, do dzisiaj jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu, niestety w Polsce bardzo niedoceniana. Aby ją uzyskać całe ziarna pszenicy durum, są parzone, suszone i rozdrabniane. Dzięki temu, podobnie jak kuskus, kaszę można szybko przygotować. Bulgur ma niski indeks glikemiczny ( na długo zaspakaja głód ), sporo w niej witamin, minerałów, kwasu foliowego i błonnika. Jednym słowem bulgur to najwartościowsza kasza pszeniczna.
Fasolka mung, to ważny składnik kuchni azjatyckiej. Badania dowodzą, że została udomowiona 1500 lat p.n.e. Natomiast kiełki fasolki mung ( u nas znane jako kiełki sojowe), znalazły zastosowanie w kuchni wietnamskiej i chińskiej. Z uwagi na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka, wapnia, czy fosforu, fasolka, podobnie jak kasza bulgur, jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej.
Dzisiaj przychodzę do Was z sałatką z kaszy bulgur, fasolki mung i tuńczyka. To rodzaj sałatki, którą możemy zabrać do pracy, czy na uczelnię. Z pewnością sprawdzi się również, na szybki obiad, dla całej rodziny. Bardzo zdrowa, a przede wszystkim pożywna i smaczna. Bardzo polecam 🙂
Produkty do tej sałatki są dostępne w sklepie internetowym CABAS.pl
Składniki dla 3 osób
- 1/2 szkl. fasolki mung
- 1/2 szkl. grubszej kaszy bulgur
- 200 g tuńczyka w kawałkach ( u mnie z puszki )
- 2 małe ogórki konserwowe lub świeże pokrojone w kostkę
- garść posiekanej cebulki dymki
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy arabskiej garam masala
32 komentarze
Szalenie apetyczne połączenie:)
U mnie nie ma w ogóle kasz ,więc jeszcze gorzej .Zjadłabym.
Jak przyjedziesz do Polski, zrobisz solidne zapasy 🙂
Uwielbiam bulgur, choć ostatnio rzadziej jadam. Podoba mi się Twój przepis na sałatkę, bardzo 🙂
Świetna, na pewno jest pyszna
Świetna sałatka, samo zdrowie 🙂
Mamy podobne smaki, bo u mnie dziś na obiad pszenica Ebly i ratatouille z piersią drobiową. Ależ ja lubię takie dania jak proponujesz, mozna się najeść do syta bez skutków ubocznych. (Mam oczywiście na myśli wzrost centymetrów w biodrach 😉 )
I choć składniki są dla mnie oczywiste, to zapisuję, bo pamięć mnie zawodzi. 🙂
O tak, ja również wszędzie chodzę z długopisem i notesem 😉
Fajny pomysł na sałatkę, szczególnie, że uwielbiam tuńczyka 🙂
Kaszę bulugur uwielbiam ale sałatki z nią jeszcze nie jadłam. Twoja propozycja bardzo mi się podoba 🙂
Już uwielbiam Twoją sałatkę! Same zdrowe składniki plus ulubiony tuńczyk – fajna kompozycja! 🙂
Ani kaszy bulgur ani fasolki mung nigdy nie jadłyśmy 🙂 Może to być dla nas zupełnie nowa kompozycja smaków 🙂
pyszne i bardzo apetyczne połączenie! sałatki z tuńczykiem zawsze mają wzięcie:)
To coś dla mnie, uwielbiam takie sałatki:)
Moja ulubiona kasza w świetnym towarzystwie 🙂
Nie znam tej kaszy, ale sałatka wygląda super 🙂
Oj chyba nie dla mnie ..
Łał ale towarzystwo dobrałaś 🙂 świetnie się razem prezentują 🙂
lekka i pyszna, coś dla mnie 🙂
Sałatka pewnie by mi smakowała – myślę tak, kierując się wyłącznie intuicją, bo niektórych z jej składników nigdy w kuchni nie miałam… Fasolka, kasza, olej z pestek dyni. Ale lubię eksperymentować, a składniki zawsze mój nos wyczuwa na odległość 😉 Te chyba by mi się spodobały (kuskus np. lubię!).
Jak lubisz kuskus, bulgur polubisz na pewno 🙂
Niesamowicie lubię wszystkie wersje sałatek z tuńczykiem. Z kaszą nie próbowałam, ale ogólne kasza w sałatkach mi bardzo smakuje. W dodatku z fasolką mung. Super. Pozdrowieńka 🙂
Jeśli chodzi o sałatki z tuńczykiem, to zawsze jestem bardzo na tak 😀
Pyszna i ciekawa sałatka 🙂 Bardzo lubię testować nowe smaki i jak tylko będzie okazja muszę spróbować takiej sałatki, pycha! 🙂
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze 🙂 Ta sałatka wygląda przepysznie z chęcią skorzystam z przepisu 🙂
Kasza najstarsza, a ja słyszę o niej po raz pierwszy… Mam zaległości 🙂 Ale kiedy widzę tuńczyka… mmm pasuje zawsze i wszędzie 🙂
Bardzo ciekawa sałatka :):)
Świetne połączenie
Pyszna sałatka 🙂 też nabyłam ostatnio tą kaszę i dumam co z niej zrobić 😉
Miłej Majówki Małgosiu 🙂
Dziękuję Ola, nawzajem 🙂
Gosiu, pyszna sałatka. Jest w niej wszystko co lubię. Zjadłabym taką porcję. A kasze dodaję coraz częściej do różnych potraw. Sprawdzają się, bo są smaczne 🙂
pyszne i zdrowo, podoba mi się to połączenie składników 🙂