Dawno nie było zupy na blogu, a to przecież smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Składniki do tej zupy dobierałam intuicyjnie, w rezultacie powstał wyjątkowo smaczny i lekki krem warzywny. Jeżeli przygotujecie tą zupę, podejrzewam, że nikt z domowników lub gości nie domyśli się, z jakich składników została przygotowana. Zupa nie wygląda na zdjęciach tak dobrze, jak smakuje 🙂 Dosyć pisania, czas na listę zakupów, posłuchajcie……
Składniki na 6 – 7 porcji
- 2 litry bulionu ( przygotowałam na szyi indyka )
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 500 g pora pokrojonego w krążki ( tylko biała i jasno zielona część )
- 70 g korzenia selera drobno pokrojonego
- 3 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 garści szpinaku
- łyżka suszonej kolendry
- łyżka czarnuszki
- 100 g słodkiej śmietanki lub jogurtu
- masło klarowane
- vegeta domowa
-
W dużym rondlu rozgrzewam masło klarowne, dodaję kolendrę, czarnuszkę, cebulę i czosnek. Wszystko smażę, mieszając około 1 minutę.
-
Dodaję por, całość krótko smażę, następnie duszę pod przykryciem około 10 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewam 1/3 szkl. wody.
-
Trzy minuty, przed końcem duszenia dodaję szpinak.
-
Do bulionu dodaję ziemniaki i seler. Warzywa gotuję do miękkości.
-
Do bulionu dodaję podduszony por z cebulą, śmietanę lub jogurt. Wszystko miksuję na krem i doprawiam do smaku. Podaję z kulkami ptysiowymi, lub czosnkowymi grzankami. Na talerzu można posypać czarnuszką. Smacznego 🙂
22 komentarze
Bardzo lubie zupy do obiadu, a nawet zamiast obiadu. Ta zapowiada sie wyjatkowo smakowicie. Pozdrawiam serdecznie Beata
Uwielbiam zupy w każdej postaci. Drugie danie może nie istnieć, gdy zjem pyszna zupę 🙂
Bardzo smaczna zupka
Lubię take kremy, świetne na wiosnę. Por i seler-musi być pysznie:)
Mam też taka przypadłość, że rzadko umieszczam zupy na blogu, choć jem prawie codziennie. Zupy krem bardzo lubię, tez poszukuje i kombinuję z nowymi smakami i Twój również chętnie wypróbuję 🙂
Jak dla mnie to zupa-bomba! Czarnuszka zawsze mnie rozbraja swoim smakiem:))
Kusząca.
Ja zawsze gotuję na dwa dania, z przyjemnością wzbogacę jadłospis o tak smakowitą zupę.
Kocham każdą zupę krem, Twoja wygląda obłędnie… 🙂
kremowa zupa o bogatym składzie – pyszna!
Wszystkie zupy krem uwielbiam. W ogóle jestem zwolenniczką zup. Zdrowe, pożywne, rozgrzewające i smaczne. Co można chcieć więcej? Por i seler musi dawać razem w miksie świetny smak. Muszę zrobić koniecznie taką zupę, tym bardziej, że kremy pojawiają się u mnie często 🙂 Pozdrowionka 🙂
I z naszą ukochaną czarnuszką 😀 Nam zupka z pewnością przypadłaby do gustu 🙂
świetna muszę taką zrobić 🙂
Z porem jadłam pyszna, ale z dodatkiem selera jeszcze nie 🙂
Cudne połączenie i świetny wygląd. Bardzo mi się podoba.
Zupy jadam rzadko, bo tak nie bardzo je lubię., ale Twoja zupka wygląda bardzo apetycznie 🙂
Wygląda apetycznie 🙂
na przednówku warto jeszcze korzystać z zimowych warzyw, pycha 🙂
Parę dni temu robiłam podobną zupkę, ale ta Twoja kusi mnie bardzo, chętnie wypróbuję 🙂
Polacy kochają zupy, ale i cudzoziemcy też kochają nasze zupy, bo potrafimy z prostych składników wyczarować przepyszne , aromatyczne danie obiadowe. Twoja propozycja wspaniała. 🙂
Lubie takie remy, z pora chodzi za mną od dawna , musze się przybrać i zrobic
por i seler? ciekawe połączenie 🙂