Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa-krem z porem i selerem

Zupa-krem z porem i selerem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dawno nie było zupy na blogu, a to przecież smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Składniki do tej zupy dobierałam intuicyjnie, w rezultacie powstał wyjątkowo smaczny i lekki krem warzywny. Jeżeli przygotujecie tą zupę, podejrzewam, że nikt z domowników lub gości nie domyśli się, z jakich składników została przygotowana. Zupa nie wygląda na zdjęciach tak dobrze, jak smakuje 🙂 Dosyć pisania, czas na listę zakupów, posłuchajcie……

IMG_5176

Składniki na 6 – 7 porcji
  • 2 litry bulionu ( przygotowałam na szyi indyka )
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 500 g pora pokrojonego w krążki ( tylko biała i jasno zielona część )
  • 70 g korzenia selera drobno pokrojonego
  • 3 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 garści szpinaku
  • łyżka suszonej kolendry
  • łyżka czarnuszki
  • 100 g słodkiej śmietanki lub jogurtu
  • masło klarowane
  • vegeta domowa
  1. W dużym rondlu rozgrzewam masło klarowne, dodaję kolendrę, czarnuszkę, cebulę i czosnek. Wszystko smażę, mieszając około 1 minutę.
  2. Dodaję por, całość krótko smażę, następnie duszę pod przykryciem około 10 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewam 1/3 szkl. wody.
  3. Trzy minuty, przed końcem duszenia dodaję szpinak.
  4. Do bulionu dodaję ziemniaki i seler. Warzywa gotuję do miękkości.
  5. Do bulionu dodaję podduszony por z cebulą, śmietanę lub jogurt. Wszystko miksuję na krem i doprawiam do smaku. Podaję z kulkami ptysiowymi, lub czosnkowymi grzankami. Na talerzu można posypać czarnuszką. Smacznego 🙂

IMG_5155

IMG_5147

Powiązane posty

22 komentarze

beata redzimska 22 kwietnia 2015 - 10:11

Bardzo lubie zupy do obiadu, a nawet zamiast obiadu. Ta zapowiada sie wyjatkowo smakowicie. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Ania 22 kwietnia 2015 - 10:28

Uwielbiam zupy w każdej postaci. Drugie danie może nie istnieć, gdy zjem pyszna zupę 🙂

Odpowiedź
smak i uczucie 22 kwietnia 2015 - 10:42

Bardzo smaczna zupka

Odpowiedź
lena 22 kwietnia 2015 - 10:49

Lubię take kremy, świetne na wiosnę. Por i seler-musi być pysznie:)

Odpowiedź
zjedz_mnie 22 kwietnia 2015 - 10:53

Mam też taka przypadłość, że rzadko umieszczam zupy na blogu, choć jem prawie codziennie. Zupy krem bardzo lubię, tez poszukuje i kombinuję z nowymi smakami i Twój również chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 22 kwietnia 2015 - 12:29

Jak dla mnie to zupa-bomba! Czarnuszka zawsze mnie rozbraja swoim smakiem:))

Odpowiedź
Ladylaura 22 kwietnia 2015 - 16:19

Kusząca.

Odpowiedź
Calluna 22 kwietnia 2015 - 17:45

Ja zawsze gotuję na dwa dania, z przyjemnością wzbogacę jadłospis o tak smakowitą zupę.

Odpowiedź
Ela Dz 22 kwietnia 2015 - 18:38

Kocham każdą zupę krem, Twoja wygląda obłędnie… 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 22 kwietnia 2015 - 18:40

kremowa zupa o bogatym składzie – pyszna!

Odpowiedź
Megly 22 kwietnia 2015 - 19:21

Wszystkie zupy krem uwielbiam. W ogóle jestem zwolenniczką zup. Zdrowe, pożywne, rozgrzewające i smaczne. Co można chcieć więcej? Por i seler musi dawać razem w miksie świetny smak. Muszę zrobić koniecznie taką zupę, tym bardziej, że kremy pojawiają się u mnie często 🙂 Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 kwietnia 2015 - 19:49

I z naszą ukochaną czarnuszką 😀 Nam zupka z pewnością przypadłaby do gustu 🙂

Odpowiedź
AgnieszkaZ 22 kwietnia 2015 - 20:55

świetna muszę taką zrobić 🙂

Odpowiedź
beti 23 kwietnia 2015 - 10:41

Z porem jadłam pyszna, ale z dodatkiem selera jeszcze nie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 23 kwietnia 2015 - 12:09

Cudne połączenie i świetny wygląd. Bardzo mi się podoba.

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 23 kwietnia 2015 - 15:47

Zupy jadam rzadko, bo tak nie bardzo je lubię., ale Twoja zupka wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 23 kwietnia 2015 - 20:33

Wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 23 kwietnia 2015 - 21:20

na przednówku warto jeszcze korzystać z zimowych warzyw, pycha 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 23 kwietnia 2015 - 21:45

Parę dni temu robiłam podobną zupkę, ale ta Twoja kusi mnie bardzo, chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Smakowe Kubki 24 kwietnia 2015 - 08:19

Polacy kochają zupy, ale i cudzoziemcy też kochają nasze zupy, bo potrafimy z prostych składników wyczarować przepyszne , aromatyczne danie obiadowe. Twoja propozycja wspaniała. 🙂

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 24 kwietnia 2015 - 09:30

Lubie takie remy, z pora chodzi za mną od dawna , musze się przybrać i zrobic

Odpowiedź
Ania 26 kwietnia 2015 - 15:56

por i seler? ciekawe połączenie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz