Dzisiaj zapraszam na jedno z lepszych ciast na blogu. Wypiek o bardzo ciekawej teksturze i wspaniałym smaku. Dużo w nim marchewki, czekolady, kakao i kokosu. Wszystkie składniki tworzą bardzo udany smak. Ciasto będzie wyśmienite na słodkie śniadanie do kubka mleka, lub na weekendowy piknik na świeżym powietrzu. Z każdym dniem zyskuje na smaku, jest nie za suche, nie za mokre, absolutnie wyjątkowe. Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z książki ,, Chocolate ” E. Bailey. Bardzo mocno polecam 🙂
Jeżeli polubisz to ciasto, zasmakuje Ci na pewno ciasto czekoladowe bez mąki i ciasto bananowo – czekoladowe 😀
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej ( w połowie może być orkiszowa typ 700 – 650 )
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szkl. wiórków kokosowych
- 1/3 szkl. kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady ( w oryginalnym przepisie 150 g )
- 3 duże jajka
- 1/2 szkl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 3/4 szkl. cukru ( u mnie nierafinowany brązowy )
- 2 szklanki drobno startej marchewki
-
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i ostawiam do przestudzenia
-
Przesianą mąkę mieszam w miseczce z kakao, orzechami, wiórkami, proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
-
Jajka ubijam z cukrem na puszysty krem i stopniowo dodaję olej, całość mieszam tylko do połączenia składników.
-
Do masy jajecznej dodaję stopniowo suche składniki, rozpuszczoną czekoladę i marchewkę. Całość dokładnie mieszam.
-
Masę (jest dość gęsta) przelewam do tortownicy o średnicy 22 cm, której dno wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut, w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂
24 komentarze
Myślałam o podobnym cieście w formie babeczek 🙂
bardzo chętnie skorzystam z przepisu, moje smaki!
Marchewkowe z czekoladą? Musi być pyszne;)
Wygląda bardzo smakowicie. Mniam
Dla mnie bomba!.
Takie ciacho to lubimy… 😀 Najlepsze jest to, że marchewki w takich wypiekach w ogóle nie czuć a osoby zachwycające się nad nim po dowiedzeniu się prawdy są wprost zszokowane 😛
To prawda, smaku warzyw w takich ciastach zupełnie nie czuć 🙂
Marchewka czekolada doskonałe koleżanki. Mam podobny przepis i czeka na publikację, ale musi jeszcze troszkę poczekać. 🙂
uwielbiam ciacha z dodatkiem warzyw! 🙂
Na pewno musi być zdrowe, bo jest marchewka 😉
Uwielbiam ciasto marchewkowe! 🙂 Pyszne jest z polewą z słonego serka 🙂
Zwykłego marchewkowca robiłam, zwykłego czekoladowca także, ale taki miks jest dla mnie nowy no i stanowi według mnie idealne połączenie. Zdrowe i smaczne. Pozdrowienia.
Jest tu wszystko co lubię <3
uwieeeeelbiam marchewkowe! <3 <3
Wygląda wspaniale, zresztą jak zawsze u ciebie. Wilgotne, z chrupiącymi orzechami. Pycha 🙂
Nigdy nie jadłam marchewkowo – czekoladowego, najwyższy czas to zmienić 😉
bardzo interesujące ciasto i wygląda naprawdę zachęcająco ; )
Musi być wspaniałe! Takie mokre ciasta są zawsze przepyszne 🙂
oj zapisuję to ciasto, zapisuję! obłędnie wygląda!
Uwielbiam ciasta marchewkowe, ale w polaczeniu z czekolada nigdy nie probowalam. Musze sprawdzic co to daje. Dziekuje za ten przepis Gosiu. Pozdrawiam serdecznie Beata
To i ja poproszę kawałek, połączenie ciasta czekoladowego z marchewkowym musi dobrze smakować 🙂
Ciasto wygląda pysznie i zachęca do upieczenia 🙂
Apetyczne, zdrowe i na pewno pyszne 😉
Brzmi ciekawie, połączenia marchewki i czekolady jeszcze nie próbowałam