Szaszłyki to prosty pomysł na weekendową przystawkę dla gości lub atrakcyjny obiad. Podane z ryżem lub kaszą stanowią pełnowartościowe danie. Na szaszłyki z wieprzowiną zwykle wybieram polędwicę, ma bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej. Latem takie szaszłyki można przyrządzić na grillu, poza sezonem udadzą się w piekarniku. Olej Kujawski z chili, pomidorami i bazylią, dodany do marynaty, wspaniale wypełni mięso smakami lata. Na imprezach szaszłyki można podać z ulubionym sosem, ja wybrałam dip czosnkowy 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 7 małych szalotek obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
- 5 słodkich mini papryczek oczyszczonych z pestek i pokrojonych w krążki
- 8 patyczków do szaszłyków
Marynata
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
Dip czosnkowy
- 170 g. jogurtu
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- łyżka majonezu
11 komentarzy
pięknie podane, smakowicie wyglądają:) idę coś zjeść…
Smaczne ,u mnie już można grillować.
Szaszłyki to dobry pomysł na przekąskę imprezową, szczególnie, że można je przygotować z różnymi dodatkami i każdy z gości może wybrać tą wersję, która jemu odpowiada najbardziej. Twoja propozycja wygląda bardzo ciekawie!
Mniamciu, już mi lato przypominają 🙂
Cudne szaszłyki, lubię zawsze i o każdej porze roku.
Takie szaszłyki nieodłącznie kojarzą nam się z latem i grillem 🙂 Zapach jest cudny 😛
Jak ja już chce sezon grillowy 🙂 Szaszłyki pierwsza klasa! 🙂
bardzo apetyczne te Twoje szaszłyki, idealne na powoli zbliżający się sezon grillowy :-))
Pyszne szaszłyki, bardzo lubimy 🙂
pysznie kolorowe 🙂 od razu z latem mi się skojarzyło 🙂
Ależ mi smaka narobiłaś. Aż się chyba pokuszę i dzisiaj zrobię takie szaszłyki, wyglądają obłędnie:)