Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Tort z mascarpone

Tort z mascarpone

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pyszny i leciutki tort mojej mamy. Kiedyś z masą maślano-jajeczną, teraz z mascarpone. Masy jest nie za dużo, w sam raz, żeby zadowolić każdego łasucha. W czasach kiedy słodycze były na kartki, a dobrych słodyczy nie było wcale, ten tort był prawdziwą perełką. Koniecznie ozdobiony czekoladą i orzechami, delikatnie nasączony naparem herbaty z cytryną lub alkoholem 🙂
Abstrahując od tortu, pamiętam z jakim entuzjazmem kręciłam wtedy kogel-mogel, miałam wersję zwykłą… dwa żółtka i cukier, oraz wersję arcykosztowną trzy żółtka, cukier i trzy łyżeczki kakao. Dodam, że żółtka ucierałam zawsze w ukryciu i nigdy nie myłam jajek, nigdy też nie miałam salmonelli. Dzisiaj nie do pomyślenia  😉 Zapraszam na delikatny tort, z masą bez żółtek, będzie znakomity na święta. Polecam również ciasto orzechowe z kokosem i ananasową masą 🙂

IMG_4497

Składniki na biszkopt jasny
  • 12 dkg mąki pszennej
  • 12 dkg.cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka ( 4 małe )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na najniższych obrotach na pianę, dodaję cukier i ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm. daję papier do pieczenia. Najlepiej papier położyć na spodzie, następnie zacisnąć boki tortownicy i papier, który odstaje odciąć nożyczkami. Masę ostrożnie przelewam do tortownicy. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut, w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiam do wystudzenia, następnie kroję na dwa blaty. Przypieczony wierzch można odciąć ostrym nożem.
Składniki na biszkopt ciemny
  • 12 dkg. mąki pszennej
  • 12 dkg cukru
  • 3 duże jajka ( 4 małe )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Biszkopt ciemny robię tak samo jak jasny, z tą różnicą, że mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masa z mascarpone
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30-36 % mocno schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1  torebka śmietan-fix
 Śmietanę ubijam na pianę, dodaję cukier i śmietan-fix, nadal chwilę ubijam. Na koniec dodaję  serek, mieszam krótko tylko do połączenia składników.
Polewa czekoladowa.
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • garść posiekanych orzechów
Czekoladę rozpuszczam ze śmietaną w kąpieli wodnej.
Przygotowuję poncz.
Na poncz potrzebna będzie 1, 5 szklanki mocnej herbaty z sokiem z połowy cytryny, lub 1, 5 szklanki mocnej herbaty z 3-4 kieliszkami spirytusu.
Płynem równomiernie nasączam blaty biszkoptu. Następnie smaruję serkiem i ostrożnie składam tort. Wierzch tortu dekoruję płynną czekoladą i posypuję orzechami. Udanych wypieków 🙂

IMG_4508

IMG_4479

 

Powiązane posty

20 komentarzy

Dorota 26 marca 2015 - 19:34

Ja znacznie bardziej wolę masy z mascarpone, niż maślane 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 26 marca 2015 - 19:45

Piękny.

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 26 marca 2015 - 20:33

Tort świetny, uwielbiam mascarpone! A koglem moglem zajadam się do dziś, zawsze wersja z kakao 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 26 marca 2015 - 20:44

Wygląda bardzo pysznie 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 26 marca 2015 - 21:21

oj taki z mascarpone jest pyszny, o wiele lepszy niż tort z masą maślaną 😉

Odpowiedź
Nemi 26 marca 2015 - 21:40

Nadal jest perełką:)

Odpowiedź
Ela 26 marca 2015 - 22:13

Wygląda fantastycznie :))
Pozdrawiam

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 26 marca 2015 - 22:30

Klasyk w nowej odsłonie – z kremem z mascarpone musi być przepyszny!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 27 marca 2015 - 00:56

Na prawdę perełka!

Odpowiedź
Drink Eat Live 27 marca 2015 - 08:13

Coś co jest z mascaropne nie może nie smakować. Ja skusiłabym się od razu na niejeden kawałeczek:))

Odpowiedź
zjedz_mnie 27 marca 2015 - 08:41

Tak czasami się zastanawiam, że niby tego czy tamtego nie było, a jednak jakie smakołyki powstawały. Tort prezentuje się super:)

Odpowiedź
Salvador Dali 27 marca 2015 - 09:03

haha, ja do tej pory nie myje jajek.. a kogiel mogiel to ulubione podjadanie mojej mamy 😀
Ciacho wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 27 marca 2015 - 13:30

Jaki wysoki, puszysty torcik 🙂 Pysznie przełożony!

Odpowiedź
Tyiu 27 marca 2015 - 15:47

Łał, wygląda świetnie.

Odpowiedź
Agnieszka 27 marca 2015 - 19:29

proste czasami jest najlepsze 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 27 marca 2015 - 20:38

O jaki apetyczny 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 marca 2015 - 22:27

Za taki kawałek dałybyśmy się pokroić jak ten tort xD

Odpowiedź
Marcelina 28 marca 2015 - 09:33

Uwielbiałam za dziecka kogel – mogel z dodatkiem kakao 🙂 A torcik cudny wyczarowałaś, masę to chyba bym wyjadała od razu z miski 😉

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 31 marca 2015 - 10:41

Wygląda bardzo apetycznie!

Odpowiedź
Basia 23 stycznia 2017 - 16:11

Przepyszny torcik, wiem, zrobiłam i się udał, rewelacja 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz