Ciasto idealne na spotkania towarzyskie, pieczone na dużej blaszce, bardzo sycące. Zamiast tradycyjnych kruchych placków, upiekłam placki korzenne na miodzie z dodatkiem mąki orkiszowej. Masę serową robi się bardzo szybko, podgrzewając ser z dodatkami. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, kiedy twarde placki namiękną. W sytuacji kryzysowej kruche placki można zastąpić zwykłymi herbatnikami. Bardzo polecam 😀
Składniki na ciasto
- 2 szkl. mąki z pełnego przemiału lub orkiszowej
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru brązowego
- 2 jajka
- 3 łyżki naturalnego miodu
- 300 g. masła
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do miseczki przesiewam mąkę z sodą, dodaję pokrojone na kawałki masło i resztę składników. Wyrabiam ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić, można dosypać trochę mąki. Wyrabiam do czasu, kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto dzielę na trzy równie części. Dno blaszki o wym. 25 x 35 cm. wykładam papierem do pieczenia i wylepiam kolejno trzy placki. Każdy placek piekę osobno, w temp. 180 stopni ok.15 min, do zezłocenia. Gotowe placki studzę na kratce.
Składniki na przełożenie
- 1 kg sera zmielonego ( u mnie z wiaderka )
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
27 komentarzy
ciasto prezentuje się znakomicie 🙂
Zachęci niejednego jak znajdzie się na stole !! 🙂
sernik prezentuje się wyśmienicie 🙂
robiłam kiedyś coś podobnego, ale bodajże z masą budyniową. Myślę, że taka serowa jest lepsza 🙂 Jestem bardzo ciekawa gotowanego sernika, nigdy go nie robiłam! Zapisuję do wypróbowania :-))
Robiłam na święta podobny 🙂
Pysznie wygląda i tak samo pewnie smakuję. Cudowny poczęstunek dla gości 🙂
pomimo tego, że jestem obżarta po świętach, pomimo tego, że patrzeć na słodkie nie mogę to taki serniczek bym zjadła:)
Ależ wspaniale wygląda 🙂 Spróbowałabym z wielką chęcią, mimo że jestem na poświątecznym odwyku od słodyczy 🙂
Zupełnie nie wygląda jak sernik 😀
Kochamy warstwy! xD
Udanej zabawy sylwestrowej życzymy! 😛
Wyglądem przypomina mi stefankę…na pewno jest pyszne 🙂
Piękny i apetyczny sernik.
Bardzo apetycznie wygląda, wspaniały przekładaniec 🙂 Szczęsliwego Nowego Roku !
Dawno temu robiłam sernik gotowany na ciemny ucieranym cieście. Był rewelacyjny, przepis gdzieś zgubiłam i do dziś nie mogę znaleźć
Wow! Ależ pyszne warstwy 🙂
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂
Mój ulubiony a Twój taki wypasiony, pyszności 🙂 z chęcią taki zrobię więc porywam przepis i kawałeczek ciacha 🙂
Znam go w trochę innej wersji, ale Twoja podoba mi się znacznie bardziej! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Wygląda pysznie 🙂
prezentuje się po królewsku!
Najlepszego w Nowym Roku 🙂
Muszę w końcu spróbować zrobić taki gotowany sernik. Wygląda pysznie. Pozdrawiam ciepło!:)
Fantastycznie wygląda, wyjątkowo smakowicie 🙂 Te placki korzenne muszą być bajeczne 😉
Szczęśliwego 2015! ^^
Wygląda ba je cznie! 🙂
Zapraszam także do mnie 🙂
http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/
Pozdrawiam
Przypomina ciacho którym zajadałam sie w dzieciństwie- teraz chyba zapomniany nawet przez moją mamę, muszę poszukać w jej przepisach, bo ciasto było genialne i blaszka znikała w jeden dzień:)
Pycha!!
Będę piec 1 raz i boję się ciasta czy na pewno mi wyjdzie i czy potem łatwo je rozwalkowac do formY? Bo chyba trzeba?
Proszę się nie obawiać, ciastem można również wylepić foremkę. To ciasto z reguły wychodzi 🙂
Przepraszam ale wylepic, znaczy mogę brac po kawalku i lepić łącząc na blaszce? Dopiero zaczynam i stąd moję i być może głupie pytanie. Dziekuję z góry za rady.
Tak dokładnie, odrywać małe kawałki i zlepiać je na blaszce. Przy tej czynności, bardzo pomocny jest taki mały wałeczek tutaj jest link https://napiecyku.pl/2015/11/szarlotka-z-maki-razowej-z-jablkami-i-pigwa/. Można też rozwałkowywać ciasto, między dwoma kawałkami foli spożywczej 🙂