Home Dania i dodatkiPrzetwory Jak zrobić chipsy z jabłek

Jak zrobić chipsy z jabłek

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Suszone jabłka to zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi sklepowe słodycze. Jabłka najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, ale  można uzyskać podobny efekt, susząc w piekarniku.
Suszone jabłka sprawdzą się również, jako ozdoba na świątecznych stroikach i razem z suszonymi cytrusami w naturalny sposób ożywią świąteczne drzewka. Cytrusy tj. pomarańcze, mandarynki, limonki kroję w 0,5 cm. plasterki i rozkładam na papierze do pieczenia, który z kolei kładę na grzejnik. Cytrusy suszę 2-3 dni, kilkakrotnie obracając w czasie suszenia. Nie tylko świetnie wyglądają na tle zielonych gałązek, ale również wspaniale pachną i można je przechowywać do następnego roku. Na choince z pewnością, sprawdzą się również szyszki i suszone papryczki chili. Wszystko zleży od naszej kreatywności 🙂

IMG_0044

Składniki

  • 2-3 jabłka umyte i pokrojone w plasterki o grubości ok. 4 mm.
  • sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
  • 3/4 szkl. wody
  • cynamon do posypania
W małej miseczce mieszam wodę z sokiem, partiami dodaję plasterki jabłek i trzymam dwie minuty w roztworze. Po wyjęciu dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, ewentualnie posypuję cynamonem. Jabłka piekę na kratce w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu ok. 40 min. z każdej strony. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam chipsy na pół godziny.
Podczas pieczenia należy sprawdzać, czy jabłka się nie przypiekają, plasterki cieniej pokrojone będą gotowe wcześniej. Suszone jabłka przechowuję w papierowej torebce. Smacznego 🙂

IMG_0005

 

IMG_0013

Powiązane posty

26 komentarzy

ja i moje urwisy 28 listopada 2014 - 11:28

Uwielbiam, tylko nie mam patentu na suszenie śliwek, robią się długo i ledwo co pestke okrywają :/

Odpowiedź
napiecyku 28 listopada 2014 - 11:37

Śliwki najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, innego sposobu nie znam 🙂

Odpowiedź
ELA 28 listopada 2014 - 11:28

Moja mama robi takie jabłka, są pyszne. Dzieciaki potrafią w mare minut zjeść to co mama narobi w tydzień. A później zadają pytania dlaczego tak mało babcia zrobiła:)

Odpowiedź
napiecyku 28 listopada 2014 - 11:35

Ja niedawno je odkryłam, fajna przekąska 🙂

Odpowiedź
Marzena 28 listopada 2014 - 13:40

Ja też suszę jabłka w suszarce. Ale taki sposób Twój też z chęcią wypróbuję. Ślicznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 28 listopada 2014 - 14:17

Suszone jabłka to świetna przekąska 🙂 A pomarańczowe krążki wyglądają cudnie, też muszę zrobić w tym roku jako ozdoby na moją choinkę 🙂

Odpowiedź
Dorota 28 listopada 2014 - 18:45

Wow, pięknie się prezentują! Nigdy jeszcze nie robiłam ich samodzielnie, a wygląda na to, że naprawdę warto!

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 28 listopada 2014 - 20:49

Wspaniałe!

Odpowiedź
Pozytywizja 29 listopada 2014 - 12:52

Jejku idealna przekąska dla mnie <3

Odpowiedź
Rosa 29 listopada 2014 - 15:43

Wyglądają świetnie, mistrzowskie zdjęcia. Na pewno smakują równie dobrze.

Odpowiedź
poproszę dokładkę 29 listopada 2014 - 16:00

świetny przepis! na pewno zrobię takie chipsy :-)))

Odpowiedź
Sosna 29 listopada 2014 - 17:52

Przyda się! 🙂

Odpowiedź
http://cynamon.net.pl 29 listopada 2014 - 19:15

Oj tak, to będzie piękna dekoracja choinki! 😉

Odpowiedź
czar-życia 29 listopada 2014 - 23:35

Ja nie przepadam za suszonymi owocami 🙂

Odpowiedź
lovecoffeeandshoes 30 listopada 2014 - 11:24

I tak właśnie dla mnie pachną święta!:)

Odpowiedź
Agnieszka 30 listopada 2014 - 12:00

Ciekawa przekąska!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 30 listopada 2014 - 15:47

Świetna propozycja Gosiu I piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 30 listopada 2014 - 17:23

Pyszne ,a prezentują się pięknie.

Odpowiedź
Ania 30 listopada 2014 - 22:07

lubię chipsy z owoców 🙂 choć rzadko je w domu robię 🙁

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 1 grudnia 2014 - 21:07

Piękne i kolorowe, nigdy nie robiłam, a przecież to taka zdrowa przekąska 🙂

Odpowiedź
Pati 2 grudnia 2014 - 08:16

To moja ulubiona przekąska!

Odpowiedź
Łukasz 2 grudnia 2014 - 13:23

Fajny poradnik. Bardzo lubię jabłkowe chipsy, chociaż nigdy nie chciało mi się ich robić w domu, w sumie to nawet nie wiedziałem, że wystarczy piekarnik ;D

Odpowiedź
Beata z Tajemnice Natury 3 grudnia 2014 - 17:05

Idealna przekąska, łatwa w wykonaniu i zdrowa, dzięki. Na pewno wykorzystam, i to świątecznie. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
napiecyku 3 grudnia 2014 - 18:46

Witam na blogu. Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Janusz Z 28 kwietnia 2015 - 12:13

Spora dawka ciekawych przepisów 🙂
A o takiej alternatywie dla słodyczy nie wiem dlaczego nie pomyślałem

strona ląduje w zakładkach 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 kwietnia 2015 - 12:55

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz