Kruche ciasta można przygotować na wiele sposobów, z mąki krupczatki, pszennej, ryżowej, razowej. Dzisiaj zrobiłam prostą wersje z mąki razowej, do tego budyń waniliowy i dowolne owoce. Tarta razowa może nie ma smaku lekkiego, maślanego ciasta, ale na pewno da się lubić. Formę na tartę można zastąpić małą tortownicą, ważne by boki ciasta lekko unieść do góry. To letnie ciasto będzie znakomitym poczęstunkiem dla miłych gości 🙂
Składniki
- 200 g mąki pszennej razowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ulubione budynie
- 3 szklanki mleka
- dowolne letnie owoce
- Do miseczki daję mąkę, zimne masło, jajko i cukier. Szybko wyrabiam ciasto, kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 min.
- Budyń gotuję z trzema szklankami mleka wg instrukcji na opakowaniu. Na garnku z gotowym budyniem rozciągam folię spożywczą, ten sposób chroni budyń przed wyschnięciem górnej warstwy.
- Formę na tartę o śr 26 cm, dokładnie smaruję masłem. Dno i boki formy wylepiam kawałkami schłodzonego ciasta. Na koniec małym wałkiem lub łyżką wyrównuję powierzchnię.
- Ciasto nakłuwam widelcem. Na ciasto daję papier do pieczenia, a na papier daję fasolę lub ryż, w ten sposób dociążam ciasto. Ciasto piekę z fasolkami 15 min w temp 180 stopni. Usuwam papier i fasolki. Ponownie piekę 12 min. Gotowy spód odstawiam do przestudzenia i ostrożnie wyjmuję z foremki.
- Na gotową tartę daję lekko przestudzony budyń. Przed podaniem na budyń wykładam owoce. Udanych wypieków 🙂
Moje uwagi : tarta z samej mąki razowej jest dosyć twarda, jeżeli chcesz tego uniknąć dodaj 100 g mąki pszennej razowej i 100 g mąki pszennej.
27 komentarzy
Wspaniały apetyczny kolorowy widok !
Pozdrawiam 🙂
Ale pychotka na całego uwielbiam takie coś.
Życzę miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Również pozdrawiam 🙂
Z owocami chyba każde ciasto wygląda po mistrzowsku .Tarta cudowna!.
Jak można tak nas kusić i torturować przez ekran z samego rana?! 😛
Pozdrawiamy 🙂 :*
Bardzo fajny smakowity pomysł 🙂
Mmm, wygląda wspaniale 🙂
Bardzo apetyczne zdjęcia! Pyszna tarta! 🙂
Od samych zdjęć ślinka mi cieknie. To po prostu sztuka!
Ta pora roku rozpieszcza nas takimi dobrociami jakimi są owoce, więc jak dla mnie sezon na tarty jest otwarty 😀
Dziękuję dziewczyny i pozdrawiam :))
Świetny przepis! Moje ciasto idealne, może nawet zrobię w swój urlop :>
Piękne zdjęcia Gosiu i bardzo fajny przepis. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli 🙂
Również życzę udanej niedzieli 🙂
NIBY TAKA PROSTA ,ALE JAK FANTASTYCZNIE WYGLĄDA! .SMAK PEWNIE W PROSTOCIE PRZEPYSZNY ?
mnie zawsze tarty zachwycają 🙂 Twoja jest bardzo apetyczna!
Co za apetycznosci, piekny blog <3
http://www.inrudzienkasmind.blogspot.com
Witam na blogu 🙂
Uwielbiam ciasta i tarty z budyniem!
po prostu uwielbiam takie pyszności! 🙂
Cudowna taka tarta! Pełna owoców <3
Wiesz co Gosiu…a ja dziś zjadłam poziomki prosto z krzaczka bo mi się nie chciało nic robić. 🙁 🙂
Poziomki prosto z krzaczka najlepsze :))
muszę spróbować zrobić 🙂 przepis mnie zainteresował 🙂 na pewno jest przepyszna!
Ślinka mi cieknie na widok poziomek w tak pysznym cieście! 🙂
It’s going to be end of mine day, however before finish I am
reading this enormous piece of writing to increase my knowledge.
O mamuniu jakie to pyszne….:) czekam na pierwsze poziomki 🙂