Na pewno wielu z Was spotkało się już z tym przepisem na ciasto jogurtowe odmierzane kubeczkiem po jogurcie. Przepis od Asi z Kwestii Smaku robiłam już kilka razy, ale dopiero dzisiaj znajdzie są na blogu. Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto. Serdecznie polecam to ciasto na co dzień i od święta : )
Składniki
- 1 mały kubeczek ( do 200 g ) gęstego jogurtu w temp. pokojowej
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 2 i 1/2 kubeczki cukru ( dałam 1 kubeczek )
- 1 kubeczek oleju w temp. pokojowej
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę : 3/4 kubeczka mąki, 3/4 kubeczka cukru, 2 pełne łyżki masła.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miseczki, dodaję resztę składników. Wszystko mieszam mikserem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Daję na blaszkę o wym. 23 cm x 23 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. W dłoniach rozcieram składniki na kruszonkę. Ciasto równomiernie posypuję kruszonką. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę 40 min. w temp. 180 stopni ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂
Moje uwagi : To ciasto można przygotować inaczej. Najpierw ubić jajka z cukrem na pianę, dodawać stopniowo olej i jogurt, a na koniec dać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wg. mnie takie ciasto jest lepsze, mąż nie widzi różnicy : )
27 komentarzy
Spotkałam spotkałam ale lubię jak odświeżane są bo potem zapominam:)
Świetny przepis – muszę go wypróbować 🙂
Też piekę z tego przepisu ,często z owocami.
Wygląda pięknie *.* Szkoda, że mi nigdy jogurtowe nie wychodzą 🙁
Ta godzina a ja właśnie teraz zjadłabym takie ciacho… 😉 oj nieładnie mnie tak kusić 😛
Zjadłabym kawałeczek 🙂 Ps. Świetne zdjęcia!
Dziękuję Ewa 🙂
Znalalam ten przepis z pudelkiem od jogurtu: zawsze wychodzi i jest praktyczny, sliczne te zdjecia z kwiatuszkiem, swietny pomysl na fotke i z tym widelcem. Musze sie powstrzymac, by nie polknac ekranu komputera. Pozdrawiam wierna Twoja fanka Beata
Hhha, dziękuję Beatka :))
Z jogurtem to musi być bardzo lekkie ciasto. Właśnie szukałam przepisu na coś lekkiego na święta i ……. znalazłam. Dziękuję już widzę że moja rodzina będzie zachwycona !
Pozdrawiam 🙂
W takim razie smacznego życzę 🙂
O, a ja nigdy nie słyszałam o tym przepisie.
Mniam, pyszności 🙂 Nie piekłam jeszcze takiego ciasta.
lubię takie ciacha 🙂 wygląda smakowicie!
Potwierdzam, bardzo dobre:) Moja mama często piecze podobne ciasto, tylko dodaje sok z cytryny.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Sok cytrynowy to dobry pomysł :))
Znam ten przepis 😀 Ciasto jest świetne!
Ja takze robię to ciasto od wielu lat 🙂 jest niezastąpione
Nie piekłam ciasta z dodatkiem jogurtu. Przepis świetny, bo łatwy. Twoje ciasto bardzo ładnie i kusząco wygląda. Oj, kusząco….
Uwielbiam ciasto jogurtowe. Wspaniałe Ci wyszło 🙂
SWIETNY PRZEPIS
ODWIEDZAM BLOG JUŻ ŚWIATECZNIE ŻYCZĘ CUDOWNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ZDRÓWKA POMYŚLNOŚCI -BĘDĘ PO ŚWIĘTACH
SZCZŚLIWYCH ŚWIAT WANDA
Dziękuję ja jeszcze wpadnę z wizytą 🙂
świetne ciacho:)
a pracujące pszczółki i ja już widziałam ostatnio, ach wiosna!:)
Ciekawy przepis, ciasto wygląda bardzo apetycznie! Pozdrawiam cieplutko.
Przepiękny talerzyk i doskonały na nim kawałek ciasta 🙂
Ciasta jogurtowe zazwyczaj należą do przepysznych, Twoje zachwyca 🙂