Home Na słodkoBabki i muffiny Lekkie ciasto z truskawkami

Lekkie ciasto z truskawkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Tajemnicą sukcesu tego ciasta, jest staranne ubicie jajek z cukrem i stopniowe dodawanie reszty produktów – tak, żeby piana nie opadła. Ciasto z podstawowych, łatwo dostępnych produktów, truskawki możesz zamienić na inne, letnie owoce. Placek jest z dodatkiem oleju, mimo to, jest bardzo lekki, niemal biszkoptowy.

Polecam zdecydowanie, to lekkie ciasto z truskawkami, do herbaty na świeżym powietrzu 🙂

Lekkie ciasto z truskawkami

Składniki na ciasto z truskawkami / foremka 24 x 24 cm lub tortownica śr. 26 cm.

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( można użyć orkiszowej )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • około 15 – 17 sztuk  truskawek
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • garść płatków migdałowych ( opcjonalnie )

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Truskawki umyj i zostaw do osączenia.

Do misy miksera wbij jajka, i zacznij ubijać na większych obrotach. Po chwili, stopniowo dosypuj cukier. Całość ubijaj do czasu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta, puszysta i lśniąca.

Teraz zmniejsz obroty miksera, i cienkim strumieniem wlewaj olej. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.

Następnie stopniowo dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie pomieszaj delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników z mąką. Dodaj też aromat waniliowy.

Dno foremki, wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przełóż na blaszkę i wyrównaj powierzchnię ciasta.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Truskawki przekrój na pół i ułóż “brzuszkami” do dołu. Żeby mieć pewność, że owoce nie opadną na dno, możesz zanurzyć “brzuszki” truskawek w mące, cukrze pudrze, lub w cynamonie. Można dodatkowo wierzch ciasta, posypać płatkami migdałów.

Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta, u mnie w foremce 24 x 24 cm. ciasto piekło się 45 minut. Wierzch ciasta, powinien się mocno zarumienić, a boki powinny odchodzić od blaszki. Warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek wbity parę razy w ciasto, jest suchy, ciasto jest gotowe 🙂

Gotowe ciasto, można opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

5 komentarzy

Iwona T 26 maja 2023 - 18:15

Uwielbiam takie ciasta 🙂

Odpowiedź
admin 26 maja 2023 - 21:35

Ja również 🙂

Odpowiedź
Maminek kulinarny 16 czerwca 2023 - 10:50

Sezon truskawkowy w pełni, więc to ciasto jak najbardziej na czasie.
Wygląda przepyszotnie!
Pozdrawiam:)

Odpowiedź
admin 19 czerwca 2023 - 20:43

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Monika-smakołyki na diecie 26 maja 2023 - 20:49

doskonałe ciasto na letni deser:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz