Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Papryka faszerowana białym serem

Papryka faszerowana białym serem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj gotuję sama dla siebie, jest więc okazja zjeść szybki i lekki obiad. Od dawna chodzi za mną obiad w śródziemnomorskim stylu, długa papryka faszerowana serem. Użyłam sera krowiego dojrzewającego w solance, taki ser przypomina w smakiem i strukturą ser feta, ale nie jest za słony. Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów podał podobnie przyrządzoną paprykę. Ja oczywiście dodałam  do farszu swoje trzy grosze w postaci gęstego jogurtu. Namawiam Was do przygotowania papryki w taki właśnie sposób. Ja smażyłam ją na patelni, podobnie robił to Makłowicz, ale można również zapiec w piekarniku, lub na grillu…Pycha 🙂

IMG_5155

Składniki

  • 3  podłużne słodkie papryki
  • 200 g sera krowiego dojrzewającego w solance
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 jajko
  • garść posiekanego szczypiorku lub koperku
  • pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

 

 

  1. Z papryk ścinam czapeczki i czyszczę środki. Ser kroję na małe kawałki. Czosnek przepuszczam przez praskę.
  2. Jajko rozbijam w miseczce razem z jogurtem, dodaję resztę składników. Całość mieszam.
  3. Farszem wypełniam papryki i smażę na rozgrzanej oliwie z każdej strony do czasu, aż skórka zacznie pękać.
  4. Podaję ciepłe. Smacznego 🙂

Moje uwagi : Po usmażeniu można ściągnąć skórkę z papryki. Ser dojrzewający można zastąpić zwykłym twarogiem.

IMG_5157

IMG_5206

Powiązane posty

28 komentarzy

karmel-itka 4 kwietnia 2014 - 18:29

jak dla mnie – świetny pomysł!

Odpowiedź
antynomiczna 4 kwietnia 2014 - 20:37

prezentuje się naprawdę świetnie!

Odpowiedź
Ladylaura 4 kwietnia 2014 - 23:24

Nigdy nie słyszałam o takim serze ,ale przepis ciekawy.

Odpowiedź
AnnaA-G 5 kwietnia 2014 - 13:30

lubię takie papryczki, świetny przepis:)

Odpowiedź
studentka na diecie 5 kwietnia 2014 - 15:02

Ja często podobną przygotowuję na grilla, jest boska 😀

Odpowiedź
Magda C. 5 kwietnia 2014 - 18:52

Bardzo ciekawy farsz 🙂 Pięknie wyglądają!

Odpowiedź
czarodziejka smaków 5 kwietnia 2014 - 20:33

ależ pięknie barwny przepis!

Odpowiedź
Anita 5 kwietnia 2014 - 21:48

Bardzo lubię takie papryczki:)

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 5 kwietnia 2014 - 23:16

Pięknie wyglądają te papryczki. Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakują 🙂

Odpowiedź
napiecyku 5 kwietnia 2014 - 23:53

Dziękuję i pozdrawiam:))

Odpowiedź
dżemdżus 5 kwietnia 2014 - 23:26

Wszystkie wersje papryk faszerowanych uwielbiam. Zapisuję do zrobienia 🙂

Odpowiedź
przystań 6 kwietnia 2014 - 12:49

Tego potrzebowałam zaraz robię (mam gości)przyda się jak znalazł pozdrawiam

Odpowiedź
Olka 6 kwietnia 2014 - 13:28

Mniam, mniam…. lekko i pysznie….:))

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 6 kwietnia 2014 - 15:13

Pięknie podane i smakowita przystawka 🙂

Odpowiedź
Asenata 6 kwietnia 2014 - 17:04

A gdzież ser taki kupić???

Odpowiedź
napiecyku 6 kwietnia 2014 - 18:38

Ja kupiłam w Lidlu:) Musisz czytać opis z tyłu opakowania 🙂

Odpowiedź
renia 6 kwietnia 2014 - 17:16

Świetny pomysł:))wygląda pysznie:)chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 7 kwietnia 2014 - 01:15

Super 🙂 a można użyć fety?

Odpowiedź
napiecyku 7 kwietnia 2014 - 10:01

Oczywiście, jadłam z fetą, ale dla mnie za słono 🙂

Odpowiedź
Moja pasja smaku 7 kwietnia 2014 - 09:01

Ale wspaniały kolor ! Jadłabym 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 7 kwietnia 2014 - 10:40

takiej papryki jeszcze nie jadłam… jeszcze! 🙂

Odpowiedź
Sikunia 7 kwietnia 2014 - 12:58

Przepis na pewno wypróbuję tylko w wersji piekarnikowej 🙂 ta czerwień wyglada bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Zakątek Smaku 7 kwietnia 2014 - 14:36

U Ciebie kochana wszystko zawsze wygląda tak pięknie i smacznie, że ślinka cieknie 🙂 Pycha!

Odpowiedź
napiecyku 7 kwietnia 2014 - 14:55

Dziękuję za miłe komentarze 🙂

Odpowiedź
ugotujmyto.pl 7 kwietnia 2014 - 15:27

Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje!!!!

Odpowiedź
Justyna ( Polish Country House Kitchen) 7 kwietnia 2014 - 23:19

Ojojoj i ja dawno u Ciebie nie byłąm, tyle mam zajęć, że głównie odwiedzam już osoby komentujące na blogu, ale ile zmian u Ciebie! Bardzo mi się podobają!
A ciacho, czasem najprostsze smakuję najlepiej:)

Odpowiedź
sylwia 12 czerwca 2014 - 12:38

Spróbowałam zrobić z fetą, bo nie widziałam skąd wziąć taki ser 😉 a fetę akurat miałam – rewelacja na grillu!

Odpowiedź
napiecyku 12 czerwca 2014 - 14:23

Tak, mi również bardzo smakuje w tym wydaniu. Pozdrawiam Serdecznie :))

Odpowiedź

Zostaw komentarz