Dzisiaj na piecyku babka wzmacniana ajerkoniakiem, więc nie dla najmłodszych. Zaciekawił mnie przepis z gazetki “Słodka Wielkanoc” na babkę z ajerkoniakiem i nie pozostało mi nic innego jak upiec takie właśnie ciasto. Babka mnie nie rozczarowała, jest wilgotna z wyczuwalnym smakiem alkoholu. W smaku przypomina moją ulubioną babkę piaskową. Jak większość babek prosta do zrobienia, będzie znakomitym dodatkiem do świątecznej kawy:)
Składniki
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 180 g cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki ajerkoniaku
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- Jaja ubijam z cukrem na puszysty krem. Zmniejszam obroty i nadal ubijając stopniowo dodaję olej, a następnie ajerkoniak.
- Na końcu dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam do połączenia składników.
- Foremkę z kominkiem smaruję olejem i napełniam ciastem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 170 stopni ok.60 min ( do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego:))
26 komentarzy
Bardzo apetyczna ,porywam i zajadam.
robiłam taką na Wielkanoc w zeszłym roku, jest rewelacyjna w smaku:)
Pyszne smaki, ja z chęcią spróbuje do popołudniowej kawy. Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Zachęcająco wygląda:)))teraz okres babkowy się zaczyna więc trzeba wypróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:)
O mniam, z ajerkoniakiem musiała być pyszna 🙂 Zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Czy ajerkoniak można w tym przypadku zastąpić innym alkoholem?
Myślę, że tak, ale musi być gęsty (musi mieć konsystencję ajerkoniaku:))
Ale pychotka. Chcialoby sie zlizywac ekran komputera. Pozdrawiam Beata
Bardzo lubię ucierane ciasta z dodatkiem procentów 🙂
Świetny przepis – dodatek ajerkoniaku na pewno daje fantastyczny smak 🙂
Taka babeczka i szklanka mleczka:) mniam, pychota:)
No tak, Wielkanoc coraz bliżej, a ja nie przemyślałam jeszcze menu…
oooo! CO za zbieg okoliczności! wczoraj też robiłam ajerkoniakową babkę!
Piękny kolor, taki słoneczny:)
oj oj pysznie…. pysznie:)
Cudownie wygląda, wspaniale podana 🙂
babki z ajerkoniakiem nie jadłam, ale wygląda apetycznie 🙂
Kolejna fajna babeczka….:)) piękny kolor:))
….oj i ja muszę jakąś babeczkę,, poczynić,,… Pozdrawiam……
Ajerkoniak świetnie zmiękcza ciacho;)
Uwielbiam wszystko co ma posmak ajerkoniaku 😀 Taką babeczkę z chęcią bym spróbowała 😉
Mniam, mniam jaka baba!
Zaglądam do Ciebie Małgosiu systematycznie, bo tyle tu pyszności!
Dziękuję i Pozdrawiam 🙂
Przepyszna babka ❤️❤️❤️❤️
Na tę babkę daję ajerkoniakowy lukier – 120 g cukru pudru + 3-4 łyżki ajerkoniaku. Jak za gęsty dolać ajerkoniaku, a jak za rzadki dołożyć cukru. Lukier ma kolor żółty od ajerkoniaku.
Dziękuję za sugestię, świetny pomysł 🙂